16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ Αλίμου: Ακούει κανείς, εκεί στην ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Οι αναφορές της Αναστασίας Παπαχρίστου, επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές πρακτικές του δημάρχου

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, με χθεσινή του ανακοίνωση (Ο δήμαρχος Αλίμου χρεώνει «κανονική άδεια» και απειλεί με απόλυση εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων), κατήγγειλε τις νέες αντεργατικές πρακτικές του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, μεταξύ των οποίων και οι απειλές για απόλυση εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα τέκνα, όπως και η χρέωση «κανονικής άδειας» στους εργαζομένους των παιδικών σταθμών. Οι αντεργατικές αλλά και αντισυνδικαλιστικές πρακτικές του δημάρχου Αλίμου ενέσκηψαν ως «πανδημία» ακόμα και πριν από την πανδημία του κοροναϊού, την οποία εκμεταλλεύθηκε υπέρ το δέον, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του, όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, τη ΣΥΝΑΝ Αλίμου και τη ΔΑΣ Αλίμου που ακόμη βρίσκονται σε συνδικαλιστική «καραντίνα».

Το ergasianet δημοσιεύει δύο επιστολές – αναφορά που έστειλε η επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, Αναστασία Παπαχρίστου, προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να πάρουν σταματήσουν την αδράνεια του Σωματείου, την πλειοψηφία του οποίου έχει η ΣΥΝΑΝ, αλλά και να παρέμβουν στο δήμαρχο Αλίμου.


ΑΙΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Της Παπαχρίστου Αναστασίας, επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ, εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου.

προς:

– τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΠΟΕ ΟΤΑ

Θέμα: «Ενημέρωση για τις εργασιακές συνθήκες και τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αλίμου. Αίτηση για αρωγή και παρέμβαση»

Συνάδελφοι, σε συνέχεια και της από 31/3/2020 επιστολής μου την οποία και σας επισυνάπτω θα ήθελα για μια ακόμα φορά να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στον Δήμο Αλίμου.

Επανέρχομαι και ζητώ να πάρετε θέση για την εγκύκλιο (υπ’αρ.19/3.3.2020) του Δημάρχου με την οποία καταργεί οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση εν ώρα εργασίας και με την οποία προφανώς ταυτίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου εφόσον δεν έχει εκφράσει καμία αντίθεση.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών λόγω Κοροναϊού -ήταν η πρώτη υπηρεσία που τέθηκε σε αυτό το καθεστώς- ,οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα μη συναφή με την ειδικότητα, με αυξημένο αλλά και διαφορετικό ωράριο από αυτό που ορίζει η σύμβασή τους χωρίς να αποζημιώνονται για αυτό και χωρίς να δίνεται κανένα περιθώριο προσαρμογής με βάση και τις οικογενειακές ανάγκες. Είναι οι μόνες ειδικότητες που πλήττονται κατά αυτό τον τρόπο και με τοποθετήσεις προσωπικού που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βλαπτική μεταβολή. “Ελέω Κοροναϊού και Δημοτικής Αρχής” οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αλίμου βρίσκονται ανυπεράσπιστοι αφού κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκε όλο αυτό το διάστημα και πάρα τις έγγραφες και προφορικές αιτήσεις μου.

Στη συνέχεια με απόφαση Δημάρχου οι συνάδελφοι ΥΕ Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων του Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α., όπως με προηγούμενη επιστολή σας ενημέρωσα, τοποθετήθηκαν στον Οδοκαθαρισμό παράνομα.

Επίσης, παρότι το ωράριο εργασίας των Παιδαγωγών και των Βοηθών Παιδαγωγών είναι έξι ώρες η Διοίκηση επιμένει να αλλάξει το ωράριο απασχόλησης σε οχτώ ώρες ακόμα και εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία.

Τα Μ.Α.Π. που προβλέπει η Π.Ν.Π. για την προστασία των εργαζόμενων δεν τους έχουν ποτέ δοθεί και οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος της πανδημίας αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Οι συνάδελφοι που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού στο Ν.Π.Δ.Δ των Δ.Π.Σ.Α είναι κατάφορα αδικημένοι αφού η “κανονική άδεια” τους είναι δέκα μέρες και όχι εικοσιπέντε όπως προβλέπεται για τους Δημοτικούς υπαλλήλους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε διακοπή εργασιών τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Αύγουστο που λογίζονται ως άδεια μας. Τις διακοπές του Πάσχα όμως η υπηρεσία τις θεώρησε τώρα και μας χρέωσε άδεια κανονική από τις δέκα μέρες με αποτέλεσμα οι μέρες όλων των συναδέλφων, γονέων ανηλίκων παιδιών, να τελειώσουν πολύ νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους αύριο, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 με τα σχολεία και τα Νηπιαγωγεία κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 και με την υπηρεσία μας κλειστή. Ζητώ λοιπόν την παρέμβασή σας ώστε οι μέρες των διακοπών του Πάσχα να θεωρηθούν ως αυτό που ηταν μέχρι τώρα, διακοπή εργασιών δηλαδή και να υπάρξει ένα περιθώριο ημερών για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας. Για τους συναδέλφους που εργάζονται, αντι 6ωρου, 8ωρο ζητώ να γίνει παρέμβαση, για να πληρωθούν τις επιπλέον μέρες και ώρες. Κανείς δεν αρνείται να προσφέρει σε τέτοιες συνθήκες αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αμισθί, ούτε παραβιάζοντας βασικά εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα!

Επίσης, ενα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο οφείλω να σας ενημερώσω είναι ότι τους τελευταίους μήνες και πριν τον κοροναϊό καταπατείται μονομερώς, από την μεριά της Δημοτικής Αρχής, η συμφωνία για τις υπερωρίες και την παροχή υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα. Και βέβαια με την ευκαιρία αυτή η Δημοτική Αρχή επιβάλλει στους εργαζόμενους επταήμερη εργασία. Αλλάζει τα ωράρια σε συναδέλφους όπως π.χ. κατά τους θερινούς μήνες οδοκαθαριστές να ξεκινούν στις 11.30 πμ την εργασία τους και συνεχόμενα να καθαρίζουν Λαϊκή αγορά. Σε ένα Δήμο που η εντατικοποίηση της εργασίας μας έχει αποδώσει πένθος για νεκρούς συναδέλφους μας αυτό δεν μπορεί να παρά να σημαίνει αδιαφορία για την υγεία τους και την ασφάλεια τους.

Τέλος παρακαλώ, να μου απαντήσετε και να πάρετε θέση για τα ζητήματα αυτά τα οποία θεωρώ σημαντικό να λυθούν. Επαναφέρω επίσης την πρότασή μου για άλλη μια φορά, και ζητώ να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων, παρουσία των επικεφαλής όλων των παρατάξεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει στον Δήμο με σκοπό να βρεθεί μια λύση επειγόντως αφού ο Σύλλογος φαίνεται να αδυνατεί να τα λύσει με αποτέλεσμα αυτά να επιδεινώνονται. Θεωρώ επίσης επιτακτική ανάγκη την παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Δήμαρχο και την έκδοση ανακοίνωσης που θα καταδικάζει την αντεργατική στάση της Δημοτικής αρχής.

Συναδελφικά,

Παπαχρίστου Αναστασία
14 Μαΐου 2020


ΑΙΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Της Παπαχρίστου Αναστασίας , επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ, εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου.

προς:

– τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΠΟΕ ΟΤΑ

Θέμα: «Ενημέρωση για τις εργασιακές συνθήκες και τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αλίμου. Αίτηση για αρωγή και παρέμβαση»

Συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στον Δήμο Αλίμου.

Το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Αλίμου εξέδωσε εγκύκλιο(υπ’αρ.19/3.3.2020) για την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης εν ώρα εργασίας. Θέλοντας ο κύριος Δήμαρχος να απαξιώσει και πιθανόν να απενεργοποιήσει κάθε αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ανάγει τον συνδικαλισμό σε ώρα ψυχαγωγίας που μπορούν οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζόμενων να ασκήσουν μόνο εκτός ωραρίου εργασίας.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι τα 7 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους από όλους τους χώρους δουλειάς δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ασκώντας το συνδικαλιστικό τους καθήκον.

Βάζει δε στο «κάδρο» τους προϊσταμένους των τμημάτων οι οποίοι ,κατά την εγκύκλιο,θα βρίσκονται υπόλογοι αν δεν παρεμποδίσουν και δεν αναφέρουν την συνδικαλιστική δράση των Μελών.

Δυστυχώς, ο Σύλλογος δεν πήρε καμία θέση και δεν έδωσε καμία απάντηση για την εγκύκλιο του Δημάρχου. Έκτοτε δε, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων παρότι η κατάσταση στον Δήμο είναι κρίσιμη και θεωρώ πως επιβάλλεται.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών λόγω Κορονοϊού -ήταν η πρώτη υπηρεσία που τέθηκε σε αυτό το καθεστώς- , αιτήθηκα να γίνει Δ.Σ. ώστε να συζητηθούν οι νέες εξελίξεις. Το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να παραμείνουν στις θέσεις τους παρότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε ώστε να αποφασίσει ο Δήμαρχος που θα τοποθετήσει το προσωπικό. Δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο για την ασφάλεια των εργαζόμενων τις ημέρες που περίμεναν στα κλειστά κτίρια αλλά και τις επόμενες μέρες που η πλειοψηφία των συναδέλφων στεκόταν και περίμενε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, με εντολή Δημάρχου, να αποφασισθεί που θα τοποθετηθούν αφού δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο κτίριο.

Στη συνέχεια με απόφαση Δημάρχου οι συνάδελφοι ΥΕ Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων του Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α. τοποθετήθηκαν στον Οδοκαθαρισμό όπου παράνομα είναι μέχρι και σήμερα! Οι υπόλοιποι συνάδελφοι διαμοιράστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες με αλλότρια καθήκοντα και μη συναφή με την ειδικότητά τους. Παιδαγωγοί τελούν χρέη «σεκιούριτυ» έξω από την πόρτα του Δημαρχείου , άλλοι τελούν χρέη Δημοτικού Αστυνομικού κάνοντας περιπολίες, ανάμεσά τους και η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Χατζηδάκη Άννα η οποία είναι ΔΕ Βοηθός Βρεφονηπιαγωγού.

Επίσης, παρότι το ωράριο εργασίας των Παιδαγωγών και των Βοηθών Παιδαγωγών είναι έξι ώρες από την πρώτη μέρα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι το ωράριό τους θα είναι οχτάωρο, χωρίς αυτό να προκύπτει από τον νόμο.

Τα Μ.Α.Π. που προβλέπει η Π.Ν.Π. για την προστασία των εργαζόμενων δεν τους έχουν δοθεί και οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος της Πανδημίας αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Στους συναδέλφους που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού η Διοίκηση στέλνει κάθε τρεις και λίγο υπεύθυνη δήλωση που ζητάει να συμπληρωθεί από τους συζύγους. Ζητούν τα στοιχεία εργασίας τους και τηλεφωνούν από την υπηρεσία για να επαληθεύουν την υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων. Δεν τους αρκεί ούτε η βεβαίωση από την εργοδότη του συζύγου! Τόση είναι η απαξίωση προς τους υπαλλήλους που η Δημοτική Αρχή τους εμπιστεύεται να σηκώνουν το έργο των Υπηρεσιών του Δήμου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και φοβερές ελλείψεις προσωπικού τόσα χρόνια με επιτυχία για να καμαρώνει δημοσίως, αλλά δεν τους εμπιστεύεται όταν πρόκειται να κρατήσουν στην Πανδημία τα ανήλικα παιδιά τους σπίτι! Αλήθεια ποιος νόμος προβλέπει την εμπλοκή και τον έλεγχο των συζύγων στις εργασίες τους αλλά και των εργοδοτών τους?

Υπό αυτές τις συνθήκες , όσες αιτήσεις έχω κάνει εγγράφως αλλά και προφορικώς στο Προεδρείο του Συλλόγου, αλλά και προς τις υπόλοιπες παρατάξεις του Συλλόγου, έχουν πέσει στο κενό. Ο Σύλλογος δυστυχώς δεν έχει συνεδριάσει καμία φορά και η θέση του απέναντι σε σωρεία προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι ανύπαρκτη.

Αιτούμαι, παρακαλώ, να μου απαντήσετε και να πάρετε θέση για τα ζητήματα αυτά τα οποία θεωρώ σημαντικό να λυθούν. Αιτούμαι επίσης, να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων παρουσία των επικεφαλής όλων των παρατάξεων της ΠΟΕ ΟΤΑ για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει στον Δήμο με σκοπό να βρεθεί μια λύση επειγόντως για τα τεκταινόμενα. Τέλος, θεωρώ επιτακτική ανάγκη την παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Δήμαρχο και την έκδοση ανακοίνωσης που θα καταδικάζει την αντεργατική στάση της Δημοτικής αρχής.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί τέτοιες ώρες να παλεύουν μόνοι τους με τη συνδικαλιστική δράση «απαγορευμένη», τα εργασιακά δικαιώματά τους σε καραντίνα και την ακεραιότητα της υγείας τους εκτεθειμένη.

Συναδελφικά,

Παπαχρίστου Αναστασία
31 Μαρτίου 2020

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις