24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άρθρο προέδρου ΠΕΝΕΝ στο ErgasiaNET: Η πραγματική ανησυχία Cosco – κυβέρνησης και τα πολιτικά αναχώματα στην υπηρεσία των συμφερόντων τους

Πρόσφατα

Δύο σημαντικά γεγονότα σηματοδοτούν μια αλλαγή πορείας στην αποτελμάτωση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά μετά την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας και το αντιδραστικό Master Plan των Κινέζων, το οποίο επηρεάζει αρνητικά όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ζωής του Πειραιά και των συνοικιών του.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια η απουσία μιας μαχόμενης ανατρεπτικής αριστερής πολιτικής αλλά και εργατικής συνδικαλιστικής παρέμβασης φούσκωσαν τον αέρα στα πανιά των συστημικών πολιτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ – ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ)) και των τοπικών δυνάμεών τους στην αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια – Δήμος Πειραιά, πέριξ δήμοι) οι οποίοι είναι συστοιχισμένοι και προσηλωμένοι στο δόγμα των επενδύσεων και μιας ανάπτυξης της οποίας το επίκεντρο είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας της Cosco.

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν το έγκλημα του ξεπουλήματος του λιμανιού, σε ανοιχτή συναλλαγή με την Cosco συνδιαμόρφωσαν ένα τερατώδες επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο κυριαρχεί η πιο ακραία μορφή επιχειρηματικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας με τα εργατικά δικαιώματα υπονομευμένα και την συνδικαλιστική δράση υπό διωγμό.

Μέσα σε αυτό το Master Plan προβλέπονται σειρά έργων τα οποία έχουν ως κριτήριο την ενίσχυση της κερδοφορίας της Cosco.

Δημιουργία νέας προβλήτας στην Πειραϊκή για τα μεγαθήρια κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία, καταστήματα, parking (Car Terminal), μετατροπή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε ναυπηγείο της Cosco και μέσα από αυτόν τον φαραωνικό σχεδιασμό αναδύεται μια νέα China Town μέσα στο λιμάνι αποκομμένη από τον Πειραιά, τους πολίτες και τον λαό της.

Ήδη εν μέσω πανδημίας έχουν ξεκινήσει οι βυθοκορήσεις σε όλη την έκταση του λιμανιού οι οποίες συνιστούν έναν θανάσιμο κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η παρανομία και η αυθαιρεσία βασιλεύουν, το περιβάλλον γίνεται θυσία στον βωμό των επιχειρηματικών σχεδίων της Cosco.

Η επιχείρηση βυθοκόρησης πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει την έγκριση επικαιροποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις συνέπειες από το καταστροφικό αυτό έργο, γεγονός που δείχνει ότι κυβέρνηση και Cosco γράφουν στα παλιά τους υποδήματα την προστασία του περιβάλλοντος και την διαφύλαξη της υγείας του λαού.

Το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων (Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ)) που συμφώνησαν στην πώληση του λιμανιού, μαζί με τις δυνάμεις τους στην Περιφέρεια – Δήμους (τόσο οι πρώην όσο και οι νυν) αποδέχονται και συμπορεύονται στο κεντρικό ζήτημα που αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, συμπλέουν με τους βασικούς σχεδιασμούς του Master Plan της κινεζικής Cosco, δηλώνουν πιστοί οπαδοί των επενδύσεων και μιας ανάπτυξης η οποία υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα προσπαθούν να σηκώσουν σινικά τείχη (καμουφλάροντας τα κοινά τους οράματα και πολιτικές) αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα το περιβαλλοντικό σε ότι αφορά τις βυθοκορήσεις.

Την σημαία σε αυτόν τον δρόμο της υποκρισίας, του αποπροσανατολισμού και τελικά της υποταγής, την σηκώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα “μας ενώνει ο περιβαλλοντικός κίνδυνος και η τήρηση της νομιμότητας”. Η γραμμή του είναι σαφής: δεν θίγουμε με κανένα τρόπο την πώληση του λιμανιού, δεν αμφισβητούμε στην ουσία το Master Plan της Cosco, θέλουμε η επένδυση να πάρει σάρκα και οστά, τα εργατικά προβλήματα και δικαιώματα δεν μας αφορούν (πώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν ο Τσίπρας και ο Δρίτσας νομιμοποίησαν με την πολιτική τους το εργασιακό γκέτο της Cosco). Παράλληλα όμως σηκώνουμε τόνους κουρνιαχτό προτάσσοντας με ομιχλώδεις αόριστες αναφορές το περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο και αυτό επιλεκτικά και αποσπασματικά το θίγουν….

Η πρωτοβουλία μας στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά να μπει μπροστά στην οργάνωση, στην πάλη για τα εργατικά συμφέροντα και τα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα και η δρομολόγηση δράσεων, κινητοποιήσεων και αγώνων ανατρέπουν το κακοστημένο σκηνικό που διαμόρφωσε το συστημικό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο σύσσωμο μας καλεί να προστατεύσουμε το δέντρο και να αφήσουμε να καεί και να καταστραφεί το δάσος…

Ταυτόχρονα, και με την δική μας συμβολή, έγιναν μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι σε αντιπαράθεση με το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα των ενσωματωμένων τοπικών οπαδών της “ανάπτυξης” και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση – διαδήλωση την Κυριακή 10/5 στην Πειραϊκή, στην οποία εκατοντάδες Πειραιώτες – Πειραιώτισσες, σε πείσμα και σε πλήρη αντίθεση με τα επικοινωνιακά φληναφήματα των κλακαδόρων των “επενδύσεων” και των επιχειρηματικών συμφερόντων, βροντοφώναξαν ένα μεγάλο, δυναμικό, μαζικό όχι στο Master Plan της Cosco, να μην πέσει ούτε “πετραδάκι” στην Πειραϊκή χερσόνησο, να σταματήσει άμεσα το καταστροφικό έργο της Cosco.

Μια κινητοποίηση που πέρα από τις τοπικές κινήσεις που την οργάνωσαν, την πλαισίωσαν με την συμμετοχή τους δεκάδες συλλογικότητες και σχήματα.

Μαζί με τα παραπάνω το ΕΚΠ και οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποιούν και τον δικαστικό δρόμο προσφεύγοντας στο ΣτΕ ενάντια στο Master Plan της Cosco.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν για πρώτη φορά την κινεζική Cosco να βγάλει ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς να καθησυχάσει τον Πειραϊκό λαό δηλώνοντας ότι δήθεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προβλέψεις για την έναρξη εκτέλεσης του έργου….

Για πρώτη φορά η Cosco και το τοπικό πολιτικό κατεστημένο νιώθουν στριμωγμένοι – πιεσμένοι αλλά και πραγματικά ανήσυχοι αφού μπροστά τους διαγράφεται ένας πραγματικός κίνδυνος από την ανάπτυξη της δράσης κινημάτων ανεξάρτητων από την κυρίαρχη πολιτική και παράλληλα η εμπλοκή του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα επισφραγίσει μια αλλαγή πλεύσης στην οποία η στόχευση θα είναι η συνολική αντιλαϊκή πολιτική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πάλη ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των επιχειρήσεων, η ουσιαστική υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Αντώνης Νταλακογεώργος,
πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις