ΜΕΤΑ: Καμία μείωση μισθών, καμία περικοπή στα δικαιώματά μας

Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι φυσικό επακόλουθο της κρίσης, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και την διαφαινόμενη βαθιά οικονομική ύφεση, να την πληρώσουμε πάλι εμείς, οι εργαζόμενοι. Αυτό θα γίνει, αν τελικά πειστούμε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όμως, έχουμε το αρνητικό προηγούμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, όπου, ιδιαίτερα μετά το 2010, την πλήρωσαν οι λαοί, κυρίως της Νότιας Ευρώπης και με εμφατικό τρόπο στη χώρα μας, όταν την ίδια περίοδο το μεγάλο κεφάλαιο αύξησε τα κέρδη του, πάνω στην ισοπέδωση των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών – κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο και τώρα, όταν μάλιστα αυτή η κρίση κατέρριψε τους ακρογωνιαίους μύθους και τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού, σχετικά με την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτών, έναντι της ανάγκης της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και της ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Μην έχουμε καμιά αυταπάτη.

Αυτοί που σήμερα ομνύουν για το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, θα είναι οι πρώτοι που θα το υπονομεύσουν και θα το συκοφαντήσουν και πάλι. Εξάλλου ακόμα και σήμερα, το δημόσιο σύστημα υγείας εισπράττει μόνο επαίνους και χειροκροτήματα, ενώ το ιδιωτικό σύστημα και τα διαγνωστήρια εισπράττουν το ζεστό χρήμα!

Ήδη από τα μέτρα που παίρνονται τώρα, αλλά και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των φίλιων ΜΜΕ προετοιμάζεται ο νέος εργασιακός Αρμαγεδδώνας που θα ακολουθήσει.

Σήμερα, έχουμε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αναστολή και βλαπτική μεταβολή συμβάσεων εργασίας, επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, με ανάλογη μείωση των μισθών, τηλεργασία, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού και μη παροχή των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Εκείνο όμως που σχεδιάζεται είναι ένα «Μαύρο Φθινόπωρο» και ένας ανάλογος Χειμώνας, όπου η ανεργία θα εκτιναχτεί στο Ζενίθ και οι μισθοί στο Ναδίρ. Ήδη οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού του 2020, μετατέθηκαν, με ΠΝΠ, για το 2021, ενώ με δηλώσεις, αναλύσεις και αρθρογραφία προετοιμάζεται η μείωση των μισθών και των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και για τους συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που ελήφθησαν, με αφορμή και πρόσχημα την πανδημία, επιδιώκεται να παγιωθούν και να μονιμοποιηθούν, ενώ κρίσιμα νομοσχέδια προωθήθηκαν και προωθούνται προς ψήφιση στη βουλή για να θωρακίσουν θεσμικά ένα «επιτελικό» κράτος που θα δίνει γη και ύδωρ στους ιδιώτες επενδυτές και το μεγάλο κεφάλαιο, προσφέροντας ως μενού μια «ευέλικτη» νομοθεσία για να επενδύουν και να αυξάνουν τα κέρδη τους και έναν εργασιακό μεσαίωνα για να απομυζούν τους εργαζόμενους και να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι.

Για όλα αυτά που έγιναν και κυρίως για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν πρέπει να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ και να διεκδικήσουμε:

Καμία απόλυση εργαζομένου. Το κράτος να καλύψει τους μισθούς τους.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και να χορηγείται σε όλους τους ανέργους και για ολόκληρο το διάστημα της ανεργίας.

Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και των παροχών για όλες τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Καμία μείωση των μισθών και των συντάξεων. Κατώτατος μισθός 751και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Καταβολή επιδόματος αδείας τον Ιούλιο, πράξη που θα αποτελούσε και την ελάχιστη ανταμοιβή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, από τους οποίους και έχει περικοπεί, για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις για όλους τους εργαζόμενους. Για το λόγο, αυτό τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι αγωνιστικές ομοσπονδίες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους, απέναντι στις εργοδοτικές – κυβερνητικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που αδρανούν, ανέχονται, δικαιολογούν και υποτάσσονται μοιρολατρικά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων και να τα διεκδικήσουν ΤΩΡΑ, με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

14 Μαΐου 2020
Από το ΜΕΤΑ