8.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΣΕΚΕΣ: «Εκτός από τον κοροναϊό υπάρχει και η… αξιοκρατία»

Πρόσφατα

1. Εν μέσω πανδημίας και στην αφετηρία της εξόδου από την κοινωνική απομόνωση και την επιστροφή στην «κανονικότητα» (της ύφεσης, δυστυχώς, και της ανεργίας), η ηγεσία της εταιρείας και η καθ΄ ύλην αρμόδια Διεύθυνση, αποφάσισαν να μας υπενθυμίσουν ότι εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η … αξιοκρατία.

Κι ενώ στο άκουσμα της λέξης «αξιοκρατία», η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού ανθυπομειδιά (παρήλθαν, δυστυχώς, οι καιροί που, δικαίως, εξοργιζόταν), η ηγεσία (δικαιολογημένα ίσως – καινούργιοι είναι) και οι υπηρεσιακά αρμόδιοι/ες (αδικαιολόγητοι/ες μετά από τόσα χρόνια στην εταιρεία) θεώρησαν επιβεβλημένο εν όψει σύνταξης των «φύλλων κρίσεως», να «προκαλέσουν» εγγράφως τα αντανακλαστικά μας. Παραθέτουμε τις «προκλήσεις», εν συντομία και σε τίτλους:

 • “Ε, όχι και άριστο το 81% των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ»
 • «Τι σόι κριτές είστε εσείς (προϊστάμενοι και διευθυντές), που αξιολογείτε ως άριστους και λίαν καλούς το 97,4% του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, όταν σε… «σημαντικό αριθμό εταιρειών στην αγορά» (sic) το ποσοστό είναι περίπου 55%»
 • «Ας ξεπεράσουμε τα παλιά στερεότυπα. Παραδεχτείτε ότι δεν είστε και τόσο άριστοι, για να δούμε πως θα βελτιωθείτε». (Για την ακρίβεια: «Η αξιολόγηση δεν σημαίνει τιμωρία και αποκλεισμό, αλλά ενθάρρυνση και ευκαιρία για ανάπτυξη περισσότερων δεξιοτήτων, κατάκτηση περισσότερων γνώσεων, για μάθηση και βελτίωση του τρόπου εργασίας με στόχο την επίτευξη βελτιουμένου αποτελέσματος»).

2. Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να ανοίξει μια συζήτηση και για την αξιολόγηση και για την αξιοκρατία. Αλλά το έδαφος αυτής της συζήτησης έχει βαρύτατα και ανεπανόρθωτα(;) υπονομευτεί, αφού:

 • Αξιοκρατία ελέω διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δημοκρατία και συμμετοχή όλων των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξει.
 • Και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται. Όπως οι «από πάνω» (προϊστάμενοι, διευθυντές) αξιολογούν τους «από κάτω» (εργαζόμενοι), έτσι και οι «από κάτω» πρέπει να κρίνουν τους «από πάνω». Και ακόμα περισσότερο σε μία σύγχρονη δημόσια επιχείρηση η διάκριση σε «από πάνω» και «από κάτω» πρέπει να έχει να κάνει μόνο με περισσότερες ευθύνες και όχι με περισσότερα προνόμια.
 • Διαχρονικά η στελέχωση της εταιρείας γίνεται υπό την καθοριστική παρέμβαση κυβερνητικών, κομματικών, παραταξιακών και υπηρεσιακών lobbies, που καμία, μα καμία διοίκηση δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει, γιατί απλούστατα αυτή η διαπλοκή εξασφαλίζει την «εργασιακή ειρήνη» για την υλοποίηση των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης και διοίκησης.
 • Αυτό που απαιτεί αξιολόγηση και μάλιστα με μετρήσιμους δείκτες είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων. Επιτυχημένες υπηρεσιακές μονάδες, με αποτυχημένους εργαζόμενους και υπηρεσιακά στελέχη, δεν μπορούν να υπάρξουν.
 • Οι δεξιότητες και οι γνώσεις του προσωπικού ουδόλως συνδέονται με την αξιολόγηση. Η υποχρεωτική (και όχι ευκαιριακή και εθελοντική) εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας και όχι βέβαια οι οικονομικοί δείκτες που κατά κανόνα δείχνουν στην μείωση του εργασιακού κόστους.

3. Η ΕΥΔΑΠ αποδεδειγμένα είναι μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, αλλά και οι οικονομικοί της δείκτες, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από εργαζόμενους, οι οποίοι/ες, εκ του αποτελέσματος κρίνονται τουλάχιστον ως … «λίαν καλοί» και «λίαν καλές», λαμβάνοντας πολύ περισσότερο υπόψη ότι οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν.

Οσοι/ες, λοιπόν, εκ των διοικούντων, επιθυμούν την.. αριστεία, ας μην την ψάχνουν στα… φύλλα κρίσης, αλλά ας τολμήσουν καθιερώνοντας:

 • Την πλήρη αξιοποίηση όλου του προσωπικού
 • Την υποχρεωτική και επ’ αμοιβή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού.
 • Την αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια του έργου των υπηρεσιακών μονάδων
 • Την αξιολόγηση των στελεχών από το προσωπικό
 • Την προκήρυξη όλων των θέσεων από Γενικούς Διευθυντές έως και Προϊστάμενους Υπηρεσιών για προκαθορισμένη χρονικά θητεία, η επιλογή να βασίζεται σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο αντικειμενικών (τυπικά προσόντα, ειδικά προσόντα, εμπειρία) και υποκειμενικών (προσωπικότητα, συνέντευξη) κριτηρίων καθώς και στο συνυπολογισμό της γνώμης των εργαζομένων της κάθε υπηρεσιακής μονάδας και η απόφαση να λαμβάνεται από επιτροπή να είναι αιτιολογημένη και να δημοσιεύεται.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Υ.Γ.-1:  Και επειδή η ζωή μας έχει κάνει καχύποπτους ελπίζουμε ο περί την αξιολόγηση θόρυβος να μην κατακάτσει με την έλευση εταιρείας συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την… «αντικειμενική» αξιολόγηση στελεχών και προσωπικού. Έγινε και στο παρελθόν, πολύ-διαφημίστηκε μάλιστα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν στημένο σαν τα… ντέρμπι Ολυμπιακού- Αιγάλεω

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις