8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

ΣΕΔΑΠ: Έξω τα ΜΑΤ από τις γειτονιές μας

Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν τις προάλλες στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη με την επέμβαση των ΜΑΤ στην νεολαία είναι ανεπίτρεπτα και καταδικαστέα. Η βία και η καταστολή, ως μέσο πειθούς στους νέους, είναι αποτυχημένο μέσο συνετισμού, είναι μια παρωχημένη αυταρχική μέθοδος, που δεν αρμόζει σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Σε μια επιπόλαια- νεανική και αυθόρμητη ενέργεια, προφανώς δεν πρέπει να αντιδρούμε με εκφοβισμό, γιατί τότε το μόνο που πετυχαίνουμε είναι ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να δυναμιτίζουμε την κατάσταση. Σ’ ένα προάστιο όπως είναι η πόλη μας, όπου πλέον το τσιμέντο έχει αφήσει ελάχιστους ελεύθερους- πράσινους – χώρους, τα παιδιά, οι νέοι, οι πολίτες έχουν ανάγκη να ανταμώσουν, να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν στις πλατείες.

Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, νομοθετεί τα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα που συναγωνίζονται σε πρωτιά τα αντίστοιχα μνημονιακά, φέρνει βροχή καταστροφικών νομοσχεδίων για το περιβάλλον και την παιδεία.

Ένας ολόκληρος λαός απέδειξε ότι διαθέτει αξιοθαύμαστη πειθαρχία όταν λόγοι υγείας το επιβάλλουν, τήρησε τα μέτρα και κανένας δεν θέλει το πισωγύρισμα. Τώρα που τελείωσε η καραντίνα και ξεκινά η κανονικότητα, με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, είναι προφανές ότι οι πλατείες θα γεμίσουν. Η πολιτεία, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να ανακοινώνει αντιφατικά μέτρα ‘ήξεις αφίξεις’, προτάσσει το ατομικό μερίδιο ευθύνης για να καλύψει τα ελλείμματα του δημόσιου συστήματος υγείας σε γιατρούς, ΜΕΘ, τεστ, είδη ατομικής προστασίας, επιλέγει αυταρχικούς τρόπους τήρησης των μέτρων.

Η δημοτική αρχή – στο μερίδιο ευθύνης που της αντιστοιχεί – θα έπρεπε να προνοήσει, να φροντίσει ώστε με ενημέρωση, διάλογο και ουσιαστική πειθώ να επιλύσει το οποιαδήποτε πρόβλημα συγχρωτισμού, να ζητήσει βοήθεια από όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες ώστε να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, να κατευνάσει τις όποιες νεανικές εκρήξεις επανάστασης και όχι να τις διογκώσει με ατυχείς – άστοχες και προσβλητικές δηλώσεις. Να παλέψει και να διεκδικήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους και να τους αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Οι νέοι και όλοι μας έχουμε ανάγκη από ελεύθερους χώρους, από δουλειά με μισθό ικανοποιητικό και όχι επιδοματικό, έχουμε ανάγκη από ένα στιβαρό δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης, ΜΕΘ και νοσοκομεία ικανά να ανταπεξέλθουν και να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών, έχουμε ανάγκη από παιδεία και σπουδές ουσιώδεις με επίκεντρο τον μαθητή και την προετοιμασία του ώστε να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο ως ολοκληρωμένος-ισορροπημένος άνθρωπος, με προοπτική δουλειάς και κατάκτησης των στόχων που επιθυμεί.

Η απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας δεν είναι η καταστολή και η καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, αλλά μαζικές προσλήψεις για την στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος όλων.

Η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή να σταματήσουν να ρίχνουν τα βάρη και τις ευθύνες στον λαό, να σταματήσουν τις υπεκφυγές – δικαιολογίες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παρόμοια Άρθρα