ΠΟΘΑ: Ανεπαρκή και ελλιπή τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό

Φωτογραφία από ThePressProject

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαιρετίζει την τεράστια, πρωτοφανή σε μαζικότητα, συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου στο Σύνταγμα. Συγκίνηση, φαντασία και ταλέντο, αποφασιστικότητα, πνεύμα αλληλεγγύης και κοινό αγωνιστικό αίσθημα ήταν τα χαρακτηριστικά του πρωτοφανούς κύματος συμπαράστασης στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ευχαριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο που τήρησε απολύτως τα μέτρα υγιεινής και σεβάστηκε τον κανόνα των αποστάσεων.

Την ίδια στιγμή που σύσσωμος ο χώρος του Πολιτισμού εκπροσωπούνταν στη συγκέντρωση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγγειλε για μία ακόμη φορά, ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα στήριξης. Τα «Νέα Μέτρα Στήριξης» που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές «γκρίζες ζώνες». Για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται. Ο αριθμός ημερομισθίων για την αναδρομική κάλυψη στο έκτακτο βοήθημα είναι πολύ μεγάλος για το χρονικό διάστημα που αφορά, δεν μπορεί να τίθεται σαν όριο αποκλεισμού.

Αγνοείται η κατάσταση που προκλήθηκε από τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» στον κλάδο μας καθιστώντας απαγορευτική την δυνατότητα στήριξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η ετεροαπασχόληση και η ποικιλομορφία των σχέσεων εργασίας δεν μπορεί να αγνοούνται. Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες αυτές τις υβριδικές και περίπλοκες σχέσεις εργασίας και βύθισε σε οικονομική κρίση μεγάλες εργασιακά ευάλωτες ομάδες του κλάδου μας, αυτούς δηλαδή που είχαν ανάγκη της μεγαλύτερης στήριξης.

Οι διφορούμενες διατυπώσεις αλλά και η αοριστία των εξαγγελιών μας δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν και ότι έγιναν κάτω από την πρωτοφανή πίεση των ανθρώπων του πολιτισμού.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθούν οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση;

Τα πυροτεχνήματα εντυπώσεων δεν θα κάμψουν την ενότητα και την ισχύ του αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους τους εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.


Διαβάστε επίσης | Μάνια Παπαδημητρίου: Κυβέρνηση και Μενδώνη αφήνουν απέξω μεγάλο μέρος των εργατών της Τέχνης


«Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι»: Καλλιτέχνες στον δρόμο από τον φακό του ThePressProject

Όλοι αυτοί που μας κράτησαν παρέα στην καραντίνα, εκείνοι που χωρίς αυτούς η καθημερινότητα θα ήταν γκρίζα, γέμισαν το πρωί της Πέμπτης το Σύνταγμα ζητώντας τα αυτονόητα. «Δεν είμαστε επαίτες, έχουμε δικαιώματα» έγραφε ένα πλακάτ, στον δρόμο απλωμένες εικόνες από καλλιτέχνες που έχουν μείνει στην ιστορία, μία γιγάντια κόκκινη κούκλα είχε βγει από την σκηνή και περπατούσε μπροστά από τη βουλή. Η κινητοποίηση τελείωσε με το τραγούδι του Ρασούλη και του Λοΐζου «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Κουκλοπαίκτες, ηθοποιοί, γνωστοί ερμηνευτές, χειροτέχνες και δεκάδες εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος ακόμα, ένωσαν τις φωνές τους.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος βρέθηκαν σε θέση μάχης μπροστά από τη βουλή ζητώντας την αυτονόητη κρατική στήριξη. Λίγη ώρα πριν να υποσχεθεί «λύσεις» με προκλητικό ύφος και φρασεολογία η υπουργός Πολιτισμού και μη διστάζοντας να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε καθόλου να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους, και πως «υπήρξε σχέδιο».

Ο χώρος του πολιτισμού εδώ και εβδομάδες βοά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από τη σκηνή, δεν λαμβάνουν καμία κρατική ενίσχυση, την ώρα που οι παραστάσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα έχουν διακοπεί. Δεκάδες καλλιτέχνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας το προηγούμενο διάστημα κατέβασαν από το διαδίκτυο τα τραγούδια τους, ενώ άλλοι έριξαν «μαύρο», αποφασίζοντας δια της εκκωφαντικής σιγής τους, να πιέσουν για την ενίσχυση καλλιτεχνών και τεχνικών του χώρου του θεάματος.

Χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, χειροτέχνες, τεχνικοί, εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από σκηνές και κάμερες βρέθηκαν μαζί στον δρόμο.

Ανάμεσα τους βρέθηκαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως οι Γιώργος Κιμούλης, Πασχάλης Τσαρούχας, Γιώτα Νέγκα, Νατάσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Μιθριδάτης.

Δεκάδες απλωμένες εικόνες στον δρόμο από ανθρώπους των τεχνών που έμειναν στην ιστορία για το έργο τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν σε αυστηρή προειδοποίηση προς τους συγκεντρωμένους για την τήρηση των αποστάσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ομιλητές και η συγκέντρωση να μη «συμπέσει» με τις προκλητικές υποσχέσεις της υπουργού, καθώς είχε λήξει ελάχιστα λεπτά νωρίτερα.