15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επαναλειτουργία σχολείων: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς από το υπ. Παιδείας

Σε οδηγίες προς εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και γονείς προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων

Πρόσφατα

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές τόσο για την προετοιμασία του σχολείου πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων, αλλά και παραδείγματα για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Όσον αφορά την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρέχονται οδηγίες για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση.

Το ενημερωτικό υλικό του ΥΠΑΙΘ περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με α) το Covid-19 και τα συμπτώματα της νόσου, β) τους τρόπους μετάδοσης, γ) τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων και δ) τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου στο σχολείο.

Στο υλικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι Covid-19 και όσον αφορά στην επανέναρξη λειτουργίας σχολικών μονάδων, υπάρχουν συνοπτικές οδηγίες σε μορφή Check list για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση.

Ειδικά για τους διευθυντές των σχολείων έχουν συνταχθεί οδηγίες τόσο για την προετοιμασία του σχολείου πριν την επανέναρξη των μαθημάτων (διαδικασίες και πόροι), όσο και για την λειτουργία του σχολείου με ασφάλεια έως και την λήξη των μαθημάτων.

Ειδικά παραδείγματα έχουν συνταχθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Τέλος, έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και υλικό για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών. Όλο το υλικό, καθώς και επιπλέον πολυμεσικό υλικό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.

Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, σε συνεργασία με τους Δ/ντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να αποστείλουν το σχετικό ενημερωτικό υλικό, αυθημερόν, σε όλους τους εκπαιδευτικούς της αρμοδιότητάς τους με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Ειδικά ως προς το υλικό που έχει συνταχθεί για μαθητές και γονείς/κηδεμόνες, καλούνται οι Δ/ντές σχολικών μονάδων να τους το αποστείλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο (email, ανάρτηση στις ψηφιακές τάξεις στις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης κλπ), σε γονείς/κηδεμόνες και μαθητές προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία η επιτροπή έχει εισηγηθεί, αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.

Οδηγίες προς τους γονείς

Στο ενημερωτικό υλικό, το ΥΠΑΙΘ περιλαμβάνει και μία συνοπτική λίστα οδηγιών(checklist) για τους γονείς, καλώντας τους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής.

– Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.

– Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

– Οι γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

– Να τα αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΙΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις