9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Σχολεία: «Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στα χέρια της κυβέρνησης, Κεραμέως και ΚΕΔΕ

Τηλεδιάσκεψη είχαν χθες, με θέμα την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη και τη γενική γραμματέα, Σίσσυ Γκίκα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που στάλθηκε από την ΚΕΔΕ προς τους δημάρχους της χώρας, μετά τη τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι είναι έτοιμοι για να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι ως προς την ύπαρξη αντισηπτικών, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει σημαντικές ποσότητες για αυτόν τον σκοπό, ενώ αναμένεται και δεύτερη αποστολή εντός των επομένων ημερών. Σε κάθε σχολείο,δε, θα γίνει σχολαστικός καθαρισμός πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι δημοτικές αρχές «να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός (και όχι απολύμανση όπως επισημάνθηκε, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας, η οποία θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των Δήμων. Υπενθυμίζουμε ότι μας έχει δοθεί η δυνατότητα να απασχολήσουμε το προσωπικό καθαριότητας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ που σε αυτή η φάση δεν λειτουργούν».

Η «δυνατότητα» που αναφέρει, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποκρύπτει την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στους δήμους, προσωπικό απαραίτητο για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες τώρα με την πανδημία έχουν αυξηθεί υπέρ το δέον. Εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με την καθαριότητα των βρεφικών, παιδικών, νηπιαγωγείων, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ όταν επαναλειτουργήσουν. Πού θα βρεθεί το προσωπικό από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις; Μήπως τελικά το «μάρμαρο» της υποστελέχωσης και των μνημονιακών πολιτικών στους δήμους θα την πληρώσουν οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, από όποιο πόστο και υπηρεσία που υπηρετούν, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και φυσικά του κινδύνου του κοροναϊού;

Όπως έχει υπογραμμίσει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, με την ανακοίνωσή του «Να βάλουμε φραγμό στην κυβερνητική ασυδοσία και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του ΥΠΕΣ», τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, με αφορμή τον κοροναϊό, «ήρθαν για να μείνουν. Για αυτό, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα σωματεία των εργαζομένων πρέπει να αντιδράσουν και να περιφρουρήσουν τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, να απαιτήσουν την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και τη χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής τους προστασίας. Να διεκδικήσουν την στελέχωση όλων των υπηρεσιών των Δήμων, την μείωση του ωραρίου εργασία, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, για τη συνεισφορά της στο ευαίσθητο θέμα της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα θρανία και διαβεβαίωσε ότι θα έχουν ανοιχτή γραμμή για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ακόμη, τόνισε πως η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις αίθουσες και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών και πρόσθεσε ότι «η σχολαστική καθαριότητα και όχι απαραίτητα η απολύμανση, με βάση τις οδηγίες των ειδικών, είναι το πιο σημαντικό για τη νέα σχολική περίοδο».


Η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τους δήμους για την επαναλειτουργία των σχολείων

Προς

Όλους τους Δημάρχους της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το προηγούμενο διάστημα η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και Εσωτερικών, ώστε να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όλους τους Δήμους, πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις οικογένειες τους, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων.

Χθες Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, την κα Κεραμέως και την κα Ζαχαράκη, όπου συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά προκειμένου το εγχείρημα της επαναλειτουργίας των σχολείων , αρχικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια από τις 18 Μαΐου, των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων, να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη το Υπουργείο έχει στείλει προς όλους τους Δήμους μια πρώτη σημαντική ποσότητα αντισηπτικών, τα οποία θα πρέπει να διανεμηθούν από το μηχανισμό του κάθε Δήμου σε όλα τα σχολεία και σε κάθε σχολική αίθουσα. Η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει και νέα αποστολή αντισηπτικών, ώστε να καλυφθούν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς όλες οι ανάγκες.

Από τους Δήμους ζητήθηκε, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός (και όχι απολύμανση όπως επισημάνθηκε, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας, η οποία θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των Δήμων.

Υπενθυμίζουμε ότι μας έχει δοθεί η δυνατότητα να απασχολήσουμε το προσωπικό καθαριότητας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ που σε αυτή η φάση δεν λειτουργούν.

Οι Δήμοι θα φροντίσουμε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης και περιορισμένος αριθμός μασκών μιας χρήσης.

Από την Υπουργό μας επισημάνθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μασκών από τους μαθητές ούτε κατά τη μεταφορά τους προς και από τα σχολεία, ούτε κατά την παραμονή τους στην τάξη.

Τονίστηκε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων θα βρίσκεται στη θέση του εντός της εβδομάδας και πριν την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε οι Δήμοι να επισπεύσουμε τις ενέργειες μας ώστε τα σχολεία μας να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά μας με ασφάλεια και λειτουργικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Δήμοι και οι Σχολικές Επιτροπές μας καλούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μας να σηκώσουν ένα ακόμη βάρος στη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα τα καταφέρουμε. Θα εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για να γυρίσουν σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις σχολικές τους αίθουσες και να ολοκληρώσουν με επιτυχία, τη σχολική χρονιά.

Για να διευκολυνθεί το έργο μας , όχι μόνον όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και η γενικότερη λειτουργία των Δήμων μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε ήδη ως ΚΕΔΕ προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια ισχυρή οικονομική ενίσχυση των Δήμων από το Κεντρικό Κράτος. Για όποια εξέλιξη υπάρξει πάνω σε αυτό το ζήτημα, θα υπάρξει από την Κ.Ε.Δ.Ε. άμεση ενημέρωσή σας.

Το Δ.Σ., η διοίκηση και τα στελέχη της Κ.Ε.Δ.Ε. είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίλυση πιθανών προβλημάτων που θα παρουσιαστούν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Παπαστεργίου

Δήμαρχος Τρικκαίων

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Παρόμοια Άρθρα