11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματείο Βύρωνα: Σκανδαλώδης και επιζήμια η ανάθεση σε ιδιώτη της μεταφορά αδρανών υλικών

Πρόσφατα

Σε μια εποχή που λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών ιδιαίτερα της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης , είναι ανάγκη κοινωνική να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ενισχύουν αυτές τις υπηρεσίες με προσωπικό και μέσα.

Η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ ) στο Δήμο Βύρωνα κάνει ακριβώς το αντίθετο, ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιωτικές εταιρείες, διαθέτοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Υπηρετεί τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, ΕΕ, εργολάβων και στον τομέα της καθαριότητας. Με την πολιτική της οι εργαζόμενοι και οι δημότες θα πληρώσουν το μάρμαρο και οι εταιρείες θα τσεπώνουν το χρήμα!

Στη συνεδρίαση 27 Απρίλη της οικονομικής επιτροπής, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να υπογράφει συμβάσεις με ιδιώτες. Οι 5 σύμβουλοι της δημοτικής αρχής έναντι 4 της αντιπολίτευσης ψήφισαν με την αλαζονεία της εξουσίας που τους διακρίνει, την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την μεταφορά των αδρανών υλικών ( μπάζα) για ένα ακόμη χρόνο.

Μέσω της οικονομικής επιτροπής, αξιοποιώντας το πρόσφατο αντιδημοκρατικό νόμο της Ν.Δ. που την μετατρέπει από μειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο ( 9 συμβούλους στους 41), σε απόλυτη πλειοψηφία 5 στους 9 στην οικονομική επιτροπή, προχώρησε σε μια απόφαση, επιζήμια για τους δημότες, το δημόσιο συμφέρων και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και θα υπογραψεί νέα σύμβαση για ένα ακόμη χρόνο με κόστος 50.000 ευρώ.

Αρνήθηκαν την πρόταση όλης της αντιπολίτευσης για αναβολή του θέματος και ότι τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να τα συζητά και να τα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο και όχι η οικονομική επιτροπή. Αρνήθηκαν τις προτάσεις του σωματείου και της αντιπολίτευσης που έδιναν λύση στο ζήτημα αυτό και επέμεναν και ψήφισαν μια σκανδαλώδης και επιζήμια σύμβαση.

Τον περασμένο Νοέμβριο επικαλούμενη ως έκτακτη ανάγκη την μεταφορά των μπαζών και δεσμευόμενη η δημοτική αρχή ότι θα προχωρήσει στην αγορά φορτηγού ο Δήμος, είχε απόσπαση την συναίνεση ορισμένων παρατάξεων που κακώς είχαν ψηφίσει την πεντάμηνη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για πέντε μήνες με κόστος 25.000 ευρώ.

Σκορπούν συνολικά 75.000 ευρω σε ιδιωτική εταιρεία για 17 μήνες και δεν επιλέγουν να αγοράσει ο Δήμος δικό του καινούργιο φορτηγό με 150.000 ευρώ για να μπορεί στο παρών και μέλλον να μεταφέρει τα αδρανεί υλικά και όχι μόνο.

Η σύμβαση αυτή είναι επιζήμια οικονομικά γιατί ενώ θα πληρώσει ο Δήμος 75.000 ευρώ μόνο για την μεταφορά σε διάστημα 17 μηνών, για να μεταφέρονται τα μπάζα από το σταθμό μεταφόρτωσης προς ανακύκλωση. Το κόστος αγοράς καρότσας για την άμεση απομάκρυνση των μπαζών με τον πράκτορα που έχει ήδη ο Δήμος κοστίζει 10-15000 ευρώ. Το κόστος για την αγορά ενός φορτηγού καινούργιου που θα μείνει στο Δήμο και για άλλες εργασίες ανέρχεται σε 150. 000 ευρώ. Παρόλα αυτά επιλέγεται η μια ακόμη σύμβαση με τον ιδιώτη.

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι από τους δρόμους και τις πλατείες οι εργαζόμενοι του Δήμου, με τα μηχανήματα του περισυλλέγουν και μεταφέρουν τα μπάζα στο σταθμό μεταφόρτωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δ. αρχή υπογράφει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, είναι γνωστή η τακτική της. Δεν την ενδιαφέρει παρά όσα λέει στα λόγια η ενισχύσει των υπηρεσιών του Δήμου με μέσα και προσωπικό. Πρώτα απαξιώνει με την πολιτική της τις υπηρεσίες, έλλειψη τεχνικών μέσων, προσωπικό και στην συνέχεια στο όνομα δήθεν ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς βάζει τις εταιρείες στο Δήμο.

Καταγγέλλουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής. Απαιτούμε να μην την εφαρμόσει. Ως σωματείο θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όλα τα μέσα ώστε να μην εισβάλουν εταιρείες στο Δήμο Βύρωνα. Να σταματήσουμε τις επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρων πολιτικές.


27-4-2020
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις