11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Πρωτοδικείο Αθηνών: Με δύο σεκιούριτι και θερμομέτρηση στην είσοδο, ξεκινά η λειτουργία του στις 28 Απριλίου

Όπως ενημέρωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση πως πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία θα γίνεται με τον κωδικό Β2 στο 13033

Πρόσφατα

Όσοι φτάσουν στα δικαστήρια την ερχόμενη Τρίτη, θα δουν στην είσοδο των δικαστηρίων δυο άνδρες ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι οι οποίοι θα ελέγχουν ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα θα είναι κλειστές όλες οι είσοδοι στην Ευελπίδων εκτός από την κεντρική πύλη ανάμεσα στα κτήρια 16 και 12. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι θα κάνουν θερμομέτρηση στους εισερχόμενους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής για τους χώρους των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων: Έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους, έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο, εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομα, 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και κάθε επιπλέον μέτρο που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρέει από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης υγιεινής των χώρων και προστασίας της δημόσιας υγείας να εφαρμόζονται.

Υπηρεσίες και δικαστήρια

Έτσι σε λειτουργία θα τεθούν ουσιαστικά μόνο οι υποθέσεις που σχετίζονται με

– Συναινετικές προσημειώσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων

– Ανακλήσεις προσημείωσης

– Συντηρητικές κατασχέσεις

– Δικαστικές μεσεγγυήσεις

Για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων. Οι υπηρεσίες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών και είναι φυσικά βασική προϋπόθεση για να πέσει ζεστό χρήμα . Στις εν λόγω υπηρεσίες πάντως, οι γραμματείς θα έχουν μπροστά τους πλεξιγκλας (όπως εχει τοποθετηθεί και σε δικαστικές αίθουσες και τα αυτόφωρα) ενώ όλοι οι δικηγόροι, καθώς δεν επιτρέπεται η παρουσία διαδίκων, θα περιμένουν στη σειρά εκτός κτιρίου. Παράλληλα οι δικαστικοί υπάλληλοι θα φορούν γάντια και μάσκες ενώ στους χώρους έχουν τοποθετηθεί ήδη αντισηπτικά.

Σε δυο τμήματα

Μάλιστα όλες οι δίκες (ασφαλιστικά μέτρα και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης) θα γίνονται σε δυο κτίρια της Ευελπίδων και συγκεκριμένα στα κτίρια 4 και 5.

Πάντως ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα υποθηκοφυλακεία και Ειρηνοδικεία.

Τα επόμενα βήματα

Όπως είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης στα «παραπολιτικά radio” μετά την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων προβλέπεται η αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Το τρίτο βήμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς στα δικαστήρια αυτά, κατά την συζήτηση των υποθέσεων, οι δικηγόροι δεν αγορεύουν, απλώς παρίστανται και καταθέτουν υπομνήματα.

Ακολούθως, υπάρχει πρόβλεψη για τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων. Εκεί οι δίκες θα διεξάγονται χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη είναι οι συνήγοροι να καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάσκεψη που θα πραγματοποιούν οι αρεοπαγίτες για την κάθε υπόθεση.

Στη συνέχεια, προβλέπεται η λειτουργία της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων, στις γραμματείες των οποίων παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλος συνωστισμός. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται η κατάλληλη λύση με τη λήψη λειτουργικών μέτρων και ρυθμίσεων που σχετίζονται με την κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων.

Τελευταία αναμένεται η πλήρης επανέναρξη της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις