14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΣΥΑ: Ο Μηταράκης απειλεί με ποινικοποίηση της απεργίας διαρκείας κατά των απολύσεων, στην Υπηρεσία Ασύλου

Ενημέρωση από το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου για τις εξελίξεις στην απεργία διαρκείας, τις απολύσεις και τοποθέτηση επί δημοσιευμάτων του υπουργείου Μετανάστευσης

Πρόσφατα

Χτες 23 Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε το σωματείο, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της αντιπροσωπείας μας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είχε προηγηθεί η εξαίρεση από τη χθεσινή απόφαση ανανέωσης 629 εργαζομένων, 17 συναδέλφων μας και μάλιστα μία ημέρα πριν την απεργία, επιδιώκοντας ουσιαστικά το Υπουργείο την τάχιστη ματαίωση της.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό, στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, όπου έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο Υπουργός αρχικά επιχείρησε να επαναλάβει, την από την προηγούμενη ημέρα υιοθετημένη τακτική, της υποβάθμισης της σημασίας απόλυσης 17 συναδέλφων μας ανάμεσα στους λοιπούς εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση ανανεώθηκε,

  • Αρνήθηκε το χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης των απολύσεων, με την επίκληση του κριτηρίου ανανέωσης ανά σειρά ΣΟΧ και όχι ατομικών περιπτώσεων, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σειρά είναι ουσιαστικά και οι εργαζόμενοι που (ως σειρά) ίδρυσαν το σωματείο, στον απόηχο της αμφισβήτησης και τότε της αναγκαιότητας ανανέωσης τους.

  • Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους όλως αβάσιμα και ανυποστήρικτα δεν ανανέωσε τους 17 συναδέλφους, επικαλέστηκε άλλοτε «νομικά», άλλοτε «υπηρεσιακά» κωλύματα, τα οποία παρά τις επίμονες εγκλίσεις του σωματείου και της ΑΔΕΔΥ ουδέποτε διευκρίνισε. Επικαλέστηκε, μάλιστα, υπηρεσιακό έγγραφο, την προέλευση του οποίου αορίστως ονομάτιζε ως νομική, ενώ όταν του ζητήθηκε η παράδοση αυτού, προέβαλε πλείστες δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων, προσωπικά δεδομένα, ονόματα εμπλεκόμενων υπαλλήλων, έλλειψη εννόμου συμφέροντος, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να αποφύγει τη χορήγηση του εγγράφου βάσει του οποίου πάρθηκε μία τέτοια απόφαση διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των συναδέλφων. Το σωματείο παρόλα αυτά κατέθεσε σχετική αίτηση προς πρωτοκόλληση.

  • Δήλωσε ότι θα στραφεί ενάντια στην κηρυχθείσα από το σωματείο μας απεργία διαρκείας με κάθε τρόπο, εί δυνατόν και δικαστικά, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της, παρά την εκ μέρους του σωματείου τήρηση όλων των διαδικασιών. Κατόπιν αυτών, το Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση δεύτερου δελτίου τύπου και εμφανίζει δημοσίως για πρώτη φορά τους 17 συναδέλφους μας και προβαίνει – με σκόπιμη ασάφεια- στην επίκληση «νομικών» και «υπηρεσιακών» κωλυμάτων ανανέωσης αυτών.

Η στάση του Υπουργείου δε μας πτοεί, αντίθετα μας συσπειρώνει. Για ποιο λόγο το Υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει τακτική απέναντί μας όταν μία ημέρα πριν την απεργία υποτιμούσε τη σημασία αυτής εν μέσω δήθεν υπολειτουργίας της Υπηρεσίας, ενώ έσπευσε να ανακοινώσει την ανανέωση των συμβάσεων αποσκοπώντας στη διάσπαση των εργαζομένων και σήμερα απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια;

Καλούμε το Υπουργείο να δημοσιεύσει και να τεκμηριώσει εγγράφως, επισυνάπτοντας τα επικαλούμενα έγγραφα, τους λόγους για τους οποίους εξέδωσε απόφαση εξαίρεσης των 17 συναδέλφων μας από την ανανέωση των συμβάσεως, ως οφείλει.

Η επαπειλούμενη προσφυγή στα δικαστήρια επιβεβαιώνει το αυτονόητο: ότι οι απολύσεις των 17 παλαιότερων συναδέλφων μας, των ενεργών μελών του σωματείου και της Προέδρου αυτού, αποτελεί στοχοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και πολιτική επιλογή σταδιακού «ξεκαθαρίσματος» της υπηρεσίας από τους εργαζόμενους που έχουν αποφασίσει να διεκδικούν συλλογικά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων. Με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου προχωρούμε σε απεργία από σήμερα, Παρασκευή 24 Απριλίου, μέχρι όλες και όλοι να επιστρέψουμε στις θέσεις μας.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις