8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καταργείται το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. Κανονικά η καταβολή των 600 ευρώ

Πρόσφατα

Αφού οι κυβερνητικοί, με προεξάρχοντες τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπερασπίστηκαν και επιτέθηκαν (με αστραπές και βροντές, είναι αλήθεια) κατά αυτών που αντιδρούσαν στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και στην αθρόα και γενναία άμεση χρηματοδότηση των ιδιωτικών ΚΕΚ («σκοιλ ελικικού», «μετζη του νεουκτη» κτλ.), το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εργασίας αναδιπλώθηκε και ανακοίνωσε την κατάργηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με απόφαση του Πρωθυπουργού. Όπως αναφέρει, επίσης, οι τέως «τηλεκαταρτιζόμενοι» θα λάβουν κανονικά το επίδομα των 600 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Εργασίας, «αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια».

Βέβαια, εδώ τίθενται τα εξής ρητορικό ερώτημα:

  • στο δεύτερο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, όταν μιλούσε για «85.000 επιστήμονες [που δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης» δεν ήξερε τότε τι έκαναν οι υπουργοί του;
  • πώς θα πάρουν τα 600 ευρώ οι επιστήμονες; Για παράδειγμα, από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  • το ιδιωτικά ΚΕΚ θα πάρουν τον πακτωλό χρημάτων;
  • να περιμένουμε κι άλλη μια.. κυβερνητική κυβίστηση, ή μια νέα γκάφα ολκής;

Νεώτερες πληροφορίες: αφού από κυβερνητικής πλευράς διαμηνύουν πως δεν υπάρχει… πολιτικό ζήτημα (!!!) με την γκάφα του υπουργού Εργασίας, διαρρέεται πως τα ΚΕΚ δε θα πάρουν τα χρήματα και ότι οι τέως «τηλεκαταρτιζόμενοι» θα πάρουν τα χρήματα, είτε παρακολούθησαν τα σεμινάρια της ντροπής, είτε όχι.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.


Διαβάστε επίσης | Τηλεκατάρτιση επιστημόνων: Οκτώ ΑΔΑ και δύο ερωτήματα (προς το παρόν)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις