14.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024

Κοροναϊός: Άνοιγμα σχολείων με νέους στην ηλικία εκπαιδευτικούς και… ηλικιωμένους στα χωριά;

Πρόσφατα

Το κυβερνητικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις, που περιλαμβάνουν αυστηρές προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, σε ένα διάστημα 15-20 ημερών, ώστε να αποδεσμευθούν οι γονείς και να μπορέσει η οικονομία να «λειτουργήσει». Σύμφωνα με όσα προτείνονται, οι ηλικιωμένοι που συνοικούν σε σπίτια με μαθητές θα πρέπει να απομακρυνθούν, πηγαίνοντας στα χωριά, ώστε από τη στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο και οι γονείς μαθητών που τυχόν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για αυτό το ενδεχόμενο, εξάλλου, έχει ήδη προϊδεάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου ρωτηθείς για την άρση των μέτρων και για τους ηλικιωμένους είπε: «…κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο– αυτό που λέγαμε έως τώρα “μην πας στο χωριό”, το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες. Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία σκέφτεται τώρα πώς θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς».

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το αν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλα σπίτια. Παράλληλα, η μετακίνηση ηλικιωμένων στην επαρχία και σε περιοχές που το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι αδύναμο, δημιουργεί κινδύνους δημιουργίας νέων εστιών στην περιφέρεια. Άλλωστε, αυτός ο κίνδυνος ακριβώς έχει οδηγήσει στην απαγόρευση των μετακινήσεων από τον τόπο κατοικίας προς άλλες περιοχές.

Σημειώνεται ότι αυτές οι εισηγήσεις ακολουθούν άλλες, που ήθελαν την επαναλειτουργία των σχολείων να γίνεται σταδιακά, με λίγους μαθητές σε κάθε τάξη και με τους νεώτερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί από το ergasianet.gr, πως με τη φράση «νεώτεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί» που διαρρέεται από κυβερνητικής πλευράς, προφανώς, και «φωτογραφίζονται» στην πλειονότητα αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων σχολείων, και μέχρι σήμερα, που θα κληθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αρνούνται να τους μονιμοποιήσουν, την ώρα μάλιστα που προωθούν και νέο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες εν μέσω κοροναϊού. Όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες με κομβικές ημερομηνίες να είναι δύο για την τελική λήψη απόφασης: η 27η Απρίλη και η 4η Μάη. Το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σταδιακή επιστροφή ορισμένων μαθητών στα θρανία μέσα στον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα εξετάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, και υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και η θέσπιση κανόνων απόστασης ανάμεσα τόσο στα θρανία, όσο και τους μαθητές.

ΠΡΩΙΝΑ – ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει προβλέπει δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων, προκειμένου οι μαθητές κάθε τάξης να «χωριστούν» στα δύο. Πρόκειται για ένα πλάνο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπως και το σχέδιο να πηγαίνουν οι μισοί μαθητές ανά βδομάδα στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση του Ηλία Μόσιαλου είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία, εκτός της τρίτης Λυκείου για ορισμένα προκαταρκτικά μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών, υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη των σχετικών αποφάσεων.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστέα ύλη, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας, έχει περιοριστεί σημαντικά – έως και άνω του 20% ανά μάθημα – καθώς περιλαμβάνει μόνο όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Κατά την απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με γνώμονα τη δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών. «Τα παιδιά ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες, ευτυχώς για όλους, και κινδυνεύουν λιγότερο», ανέφερεκαι επανέλαβε πως καθοριστική θα είναι εφεξής η σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Η υπουργός τόνισε ότι θα επανέλθουμε σταδιακά σε μία νέα πραγματικότητα- «η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική, αυτό θα ισχύσει και για τα σχολεία». Οι πανελλαδικές είναι προτεραιότητά μας, σημείωσε και προσέθεσε: «Επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου… εδώ και πολλές εβδομάδες έχουμε καταστρώσει διάφορα σχέδια… το προσεχές διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία και στα σχολεία».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις