18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να μονιμοποιηθεί ΤΩΡΑ το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Πρόσφατα

Μια ακόμα υπόσχεση παίρνουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ), ότι θα τερματιστεί δηλαδή στο καθεστώς ομηρίας τους. Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε, με το δήμαρχο Καλλιθέας, για τη λειτουργία του προγράμματος στο δήμο, αφού εξήρε τους εργαζόμενους, για τη σημαντική τους προσφορά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε και αυτός την πρόσληψη περίπου 3.000 εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν ειδική φροντίδα, ειδική εμπειρία στην κατ’ οίκον φροντίδα, προφανώς και θα έχουν μία πρόσθετη μοριοδότηση, όταν με το καλό προκηρυχθεί το πρόγραμμα».

Δεν παρέλειψε να τονίσει και «το πόσο σημαντικό είναι ότι έχουμε και πολλούς εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι, κατά ένα μέρος, οι ανάγκες θα καλύπτονται από εθελοντές, μετατρέποντας έτσι την εργασία και την κοινωνική πρόνοια, από βασική υποχρέωση της πολιτείας με σταθερά προβλεπόμενα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε εθελοντική προσφορά και χορηγίες από προγράμματα και ιδιώτες.

Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων, όπως και των εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦΗ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), εργάζονται έως και 18 συνεχόμενα χρόνια, με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, με τον κίνδυνο της απόλυσης να υφίσταται πάντα ως απειλή, ενώ ο διαγωνισμός αυτός, τον οποίο ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, έχει αρχικά ψηφιστεί, με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2018!

Να σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία, η ανασφάλεια και η ομηρία αυτών των συναδέλφων. Σήμερα τους αναγνωρίζετε ως ήρωες της πρώτης γραμμής και αύριο, μόλις τελειώσει η πανδημία, θα τους ξεχάσατε και θα μιλάτε πάλι για επιβάρυνση της δημόσιας δαπάνης και για μια εργασία που μπορεί να γίνεται από ιδιώτες, με εργαζόμενους συμβασιούχους και χωρίς δικαιώματα. Τότε θα επικαλείστε την ύφεση και την οικονομική κρίση που μας άφησε η πανδημία.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για να διαψευστούν, ακόμα μια φορά, από έναν διαγωνισμό, που δεν ξέρουμε αν θα γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί, ούτε αν όλοι, οι ήδη υπηρετούντες, θα θα δουν το όνομά τους στους οριστικούς πίνακες προσλήψεων του ΑΣΕΠ ή θα επαναληφθεί το φιάσκο της αντίστοιχης προκήρυξης (3Κ/2018) για την καθαριότητα.

Απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή και λόγω των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, θα τραβήξει σε χρόνο, να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων αυτών των εργαζομένων του προγράμματος ΒσΠ, από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ και η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού να αφορά το επιπλέον προσωπικό που χρειάζεται για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ΟΤΑ σε μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας και δείγμα αξιοπιστίας, αυτών που απλόχερα «μπράβο» μοιράζουν ανέξοδα, θα ήταν, η καταβολή του Δώρου Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας, καθώς και η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


18 Απριλίου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις