21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κέντρα κράτησης προσφύγων, στρατόπεδα, φυλακές: νοσούντες και υγιείς µαζί σε υποχρεωτική καραντίνα!

Από το Θανάση Κούρκουλα, εκπαιδευτικό, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Πρόσφατα

Έγκλειστοι με κυβερνητική ευθύνη

Η επίκληση της «ατοµικής ευθύνης» είναι κάθε απόγευµα στις 6 η µόνιµη επωδός των κυβερνητικών παραγόντων. Αν την συναισθανθούµε λένε, θα γλιτώσουµε. Αν είµαστε απερίσκεπτοι, θα καταστραφούµε. Μένουν στο σπίτι οι σώφρωνες και εξέρχονται ασκόπως οι ασυνείδητοι. Ασυνείδητοι είναι οι συνταξιούχοι που τόλµησαν να πάνε στα ΑΤΜ να πάρουν τις συντάξεις τους του Απρίλη. Ασυνείδητοι είναι όσοι αρνούνται να λιώσουν στον καναπέ και επιµένουν στην ατοµική άθληση. Όλοι όσοι επιχειρούν µια µικρή βόλτα απόδρασης από τους τέσσερις τοίχους. Ή µάλλον σχεδόν όλοι, εκτός από τους πιστούς χριστιανούς που µέχρι πρότινος συνωστίζονταν στις εκκλησίες και έξω από αυτές για τη θεία λειτουργία. Γι’ αυτούς και για τους παπάδες λειτουργούσε µια κάποια «θεία προστασία» από τις συκοφαντίες των ΜΜΕ και των κυβερνητικών επιτελείων.

Ρατσιστική ξεδιαντροπιά

Υπάρχουν όµως κάποιοι στους οποίους δεν µπορεί να επιρριφθεί ατοµική ευθύνη για τη διασπορά. Είναι οι έγκλειστοι στα προσφυγικά στρατόπεδα, στις φυλακές και στους στρατώνες. Την ώρα που οι περισσότεροι νιώθουµε φυλακισµένοι µέσα στο σπίτι µας στο πλαίσιο της καραντίνας, εκείνοι βρίσκονται σε πραγµατικό εγκλεισµό παρακολουθώντας τις εξελίξεις. ∆εν φέρουν καµία ατοµική ευθύνη γιατί δεν έχουν καµία ατοµική επιλογή. Κρέµονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των δεσµοφυλάκων τους. Ζουν σε συνθήκες συνωστισµού καθηµερινά. Σε οικίσκους 10 τετραγωνικών µέτρων 6 κι 8 πρόσφυγες µαζί στα καµπ, ή ο ένας πάνω στον άλλον στα αντίσκηνα της Μόριας. Ξηµεροβραδιάζονται σε άθλια βρώµικα κελιά και κρατητήρια µαζί µε 10-20 συγκρατούµενους. Κοιµούνται µαζί σε κοιτώνες 30 ή 40 φαντάρων µέσα στους στρατώνες. ∆εν ζουν σε σπίτι για να «µείνουν σπίτι», ούτε µπορούν να κρατήσουν την αναγκαία «κοινωνική απόσταση».Αν έχουν την ατυχία ο ιός να εισχωρήσει στις δοµές τους, κανείς δεν θα πάρει τους υγιείς να τους πάει σπίτι, όπως γίνεται µε επιβάτες πλοίων σαν το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θα µείνουν όλοι µαζί σε καραντίνα και θα απαγορευτεί σε όλους µαζί η έξοδος, όπως στην Ριτσώνα. ∆εν θα µπορούν να στείλουν sms για να κάνουν ψώνια. Ούτε στην τράπεζα θα µπορούν να πάνε για να κάνουν ανάληψη του πενιχρού προσφυγικού επιδόµατος, γιατί ο Μηταράκης το έκοψε µέχρι νεωτέρας. Τα διαγνωσµένα κρούσµατα θα µαντρωθούν σε άλλο σηµείο της ίδιας φυλακής, που σταδιακά θα διευρύνεται όσο θα νοσούν περισσότεροι, µέχρι να νοσήσουν όλοι. Παρά τις εκκλήσεις δεκάδων κινήσεων δικαιωµάτων, αντιρατσιστικών οργανώσεων, ευρωβουλευτών, ακόµα και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων της ΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόµα αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε µεταφορά σε δωµάτια ακόµα και για τις ευάλωτες οµάδες προσφύγων. Πρόκειται για ρατσιστική ξεδιαντροπιά που ξυπνάει τις χειρότερες µνήµες άλλων εποχών.

Φυλακές: η Ελλάδα πίσω από Ιράν – Τουρκία

Τηρουµένων των αναλογιών αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στις φυλακές των ποινικών κρατουµένων. Σήµερα στην Ελλάδα «φιλοξενούνται» 16.000 φυλακισµένοι, ενώ οι εγκαταστάσεις αντέχουν 6.000. Σύµφωνα µε καταγγελίες, ήδη έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό κρατούµενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλες φυλακές και τηρείται σιγή ιχθύος. Έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια των κρατουµένων αλλά και οι άδειες, λόγω κορωνοϊού. Εξετάζεται η απαγόρευση εισαγωγής ρούχων, φαγητών κι άλλων προσωπικών αντιµειµένων στα σωφρονιστικά καταστήµατα από τους συγγενείς τους αφού δεν θα µπορεί να ελεγχθεί η «καθαρότητά» τους ή να απολυµανθούν. Στο Ιράν πρόσφατα αποφυλακίστηκαν 70.000 κρατούµενοι λόγω κορωνοϊού και η Τουρκία του Ερντογάν αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκιση 45.000 κρατουµένων ως µέτρο πρόληψης διάδοσης της πανδηµίας στις φυλακές. Όµως η Ελλάδα του Μητσοτάκη ακόµα αρνείται πεισµατικά τις προτάσεις νοµικών και συγγενών φυλακισµένων για κατ’ οίκον περιορισµό φυλακισµένων που έχουν εκτίσει µεγάλο µέρος της ποινής τους, ή την προσωρινή απελευθέρωση µε βραχιολάκι των προφυλακισµένων που ακόµη δεν έχουν καν δικαστεί.

Οι φαντάροι είναι ίσως πιο τυχεροί από τις προηγούµενες κατηγορίες εγκλείστων, γιατί ο εγκλεισµός τους έχει ηµεροµηνία λήξης. Παρ’ όλα αυτά, δεν αντιµετωπίζονται λιγότερο απάνθρωπα µέσα στα στρατόπεδα. Την ώρα που 20 στρατιωτικοί έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό σε διάφορα σηµεία της χώρας, σιγή ιχθύος από το ΓΕΣ επικρατεί για τα κρούσµατα της πανδηµίας στους φαντάρους. Στα στρατόπεδα επικρατεί συνωστισµός, καθώς έχουν ανασταλεί άδειες, διανυκτερεύσεις και έξοδοι. Οι φαντάροι συνωστίζονται σε τεράστιες ουρές για το συσσίτιο, ενώ οι συνθήκες καθαριότητας είναι απαράδεκτες. Μάσκες και αντισηπτικά δεν υπάρχουν ούτε για δείγµα. ∆ίνονται µόνο στα στελέχη και σε όσους είναι στα µαγειρεία. Στρατιώτες που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, διαµαρτύρονται ότι δεν τους πηγαίνουν φαγητό! Κάποιοι άλλοι έχουν µεταφερθεί σε χώρους που δεν υπάρχει θέρµανση και τουαλέτες. Ενώ οι φαντάροι είναι κλεισµένοι µέσα σε πολλά στρατόπεδα της χώρας επί πολλές εβδοµάδες σε κατάσταση καραντίνας, το ίδιο δεν ισχύει για τους στρατιωτικούς που µπαίνουν στα στρατόπεδα µόνο όταν έχουν υπηρεσία, πηγαινοέρχονται στα σπίτια τους και είναι οι βασικοί φορείς της µετάδοσης του ιού στους φαντάρους. Ενώ οι µετακινήσεις των φαντάρων στα σπίτια τους είναι απαγορευµένες, πραγµατοποιούνται µετακινήσεις µέσω µεταθέσεων φαντάρων προς τα σύνορα του Έβρου.

Η άµεση αποσυµφόρηση των στρατοπέδων και από τους φαντάρους µε πολυήµερες άδειες ανά γκρουπ φαντάρων µε µίνιµουµ λειτουργία των στρατοπέδων είναι η µόνη λύση για τον περιορισµό της περαιτέρω µετάδοσης του ιού.

Στοιχειώδη µέτρα

Η στέγαση των προσφύγων σε δωµάτια των κλειστών ξενοδοχείων, η αποσυµφόρηση των φυλακών από µεγάλες κατηγορίες κρατουµένων και η αποσυµφόρηση των στρατοπέδων µε λειτουργία τους µε προσωπικό ασφαλείας, είναι στοιχειώδη µέτρα αντιµετώπισης του κορωνοϊού εκεί όπου ζουν έγκλειστοι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η διενέργεια µαζικών τεστ, ειδικά στους ανθρώπους που συνωστίζονται σε διαφόρων ειδών δοµές σαν τις φυλακές και τα στρατόπεδα, είναι περισσότερο επιβεβληµένη από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πληθυσµού. Όµως η κυβέρνηση επιµένει στη δολοφονική πολιτική της αυστηροποίησης του εγκλεισµού τους και της γενικευµένης καραντίνας για όλους τους έγκλειστους, υγιείς και νοσούντες. Το µόνο που τουλάχιστο δεν µπορεί να κάνει είναι να τους επιρρίψει «ατοµικές ευθύνες».

Υπογράψτε την καμπάνια.

Όχι στις πολιτικές εξόντωσης.

Κλείστε τα στρατόπεδα – φυλακές!

(πατήστε στην παρακάτω φωτογραφία)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις