18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΚΕ: Εξ αποστάσεως η εκπαιδευτική διαδικασία στη Φορολογική Ακαδημία. Για άλλη μια φορά εκτεθειμένη η ηγεσία της ΑΑΔΕ

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Πρόσφατα

Το ζήτημα με τους νέους συναδέλφους, αυτούς… που αμείβονται με 750 ευρώ και είναι υποχρεωμένοι για 9 μήνες να πηγαινοέρχονται ή και να διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα καλύπτοντας απ’ την τσέπη τους τα έξοδα είναι γνωστό.

Όπως είναι πλέον κοινός τόπος για όλους και η μεθόδευση της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και της πολιτικής ηγεσίας (μέσω της πρόσληψης των νέων συναδέλφων σε προσωποπαγείς θέσεις) να δημιουργήσουν καταστάσεις και δεδομένα βάσει τον οποίων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (αυτοί… των 750 ευρώ) θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά την ΑΑΔΕ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 9 μηνών.

Οι όποιες δε δεσμεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αποδείχθηκαν (όχι βέβαια για πρώτη φορά) κενές περιεχομένου, αφού η εκπαιδευτική περίοδος βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και οι νέοι συνάδελφοι έχουν διαθέσει αρκετές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια διαδικασία η οποία (παρά την επιτυχία τους σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό) θεωρείται ως νέο προαπαιτούμενο προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους στις οργανικές τους θέσεις. Χρήματα φυσικά τα οποία δύσκολα θα αποσβεστούν, ακόμα και αν αντιμετωπιστεί θετικά το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς.

Ζήτημα άλλωστε το οποίο μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον, πολύ δε περισσότερο τώρα που υπάρχει και η παράμετρος – δικαιολογία της… πανδημίας.

Ο κορωναϊός όμως βοήθησε να έρθει στην επιφάνεια (όχι βέβαια για πρώτη φορά) η αναξιοπιστία της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και στα ζητήματα της εκπαίδευσης των νεοεισερχόμενων συναδέλφων. Συνάδελφοι οι οποίοι αδυνατώντας να συντηρήσουν οικογένειες και δυο σπίτια ταυτόχρονα (και βλέποντας την έλλειψη βούλησης για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και παραμονής στην Αθήνα) αναγκάστηκαν να θέσουν ζητήματα και να αναζητήσουν λύσεις στην πραγματοποίηση μέρους έστω της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εξ αποστάσεων μαθήματα.

Η τότε απάντηση της ηγεσίας της ΑΑΔΕ;

Δεν γίνεται… Δεν είναι τεχνικά εφικτό… Δεν προβλέπεται… κλπ. κλπ.

Ο Κορωνοϊός όμως το έλυσε το θέμα και έτσι ανακοινώθηκε εχθές σε συναδέλφους της δεύτερης σειρά ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί με εξ αποστάσεως μαθήματα!!! Μην πάει βέβαια ο νους αλλού… Και πάλι το φίδι από την τρύπα το έβγαλε το προσωπικό και οι εκπαιδευτές της Ακαδημίας, οι οποίοι με ίδια μέσα και πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας έστησαν όλη την υποδομή προκειμένου να καταστεί εφικτό αυτό που η Διοίκηση απέρριπτε λίγο διάστημα πριν.

Προφανώς και η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την ανάγκη τα μαθήματα να γίνουν εξ αποστάσεως, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω φυσικής παρουσίας, δύσκολα μπορεί να υποκατασταθεί. Εκπαίδευση όμως με φυσική παρουσία η οποία απαιτεί πόρους, απαραίτητες υποδομές (προφανώς όχι μόνο στην Αθήνα), υλικοτεχνική υποδομή, κίνητρα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και φυσικά την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευόμενων, απ τη στιγμή μάλιστα που η συμμετοχή τους σε αυτά τα σεμινάρια δεν είναι και θέμα επιλογής τους.

Κρίσιμη όμως ήταν η κατάσταση και για δεκάδες οικογένειες οι οποίες για μήνες αναγκάζονταν να συντηρούν δυο σπίτια με 750 ευρώ και ουσιαστικά να χρηματοδοτούν απ την τσέπη τους την ΑΑΔΕ. Κρισιμότητα όμως μπροστά στην οποία η ηγεσία της ΑΑΔΕ και η Πολιτική Ηγεσία έκλειναν τα μάτια, εμπαίζοντας μάλιστα για μεγάλο διάστημα τους νέους συναδέλφους, στους οποίους αρνούνταν να καλύψουν έξοδα διαμονής στην Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα τους έλεγαν ότι δεν υφίσταται και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κρισιμότητα η οποία οδήγησε αρκετούς από αυτούς, παρότι πέτυχαν στο διαγωνισμό, στη συνέχεια να παραιτηθούν ή να μην αποδεχτούν το διορισμό, αδυνατώντας να καλύψουν το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της εκπαιδευτικής διαδικασίας!!!

Αυτοί που προφανώς αδιαφορούν για τους εργαζόμενους, την εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία της σχολής, είναι η ηγεσία της ΑΑΔΕ η οποία εξ αρχής αντιμετωπίζει την υπόθεση της Φορολογικής Ακαδημίας ως μια διαδικασία – υποχρέωση την οποία απλά πρέπει να διεκπεραιώσει με το μικρότερο δυνατό κόστος, απαξιώνοντας εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές στη σχολή. Υποχρέωση όμως την οποία βγάζει στην πλάτη των νέων συναδέλφων, ακολουθώντας μάλιστα δυο μέτρα και δυο σταθμά…

Σημείωση – Απορία:

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι η εκπαίδευση της δεύτερης σειρά που επρόκειτο να γίνει το επόμενο διάστημα θα γίνει εξ αποστάσεως (όπως προαναφέραμε)… Να υποθέσουμε ότι θα καλύψει τα έξοδα συναδέλφων που λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και με βάση το πρόγραμμα της σχολής για το οποίο δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για τροποποίηση του, φρόντισαν να κλείσουν νωρίς δωμάτια, Airbnb κλπ… προκαταβάλλοντας το ενοίκιο προκειμένου να περιορίσουν το κόστος διαμονής; Ή μήπως όχι…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις