9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: «Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις»

Με χρησμό της Πυθίας, φαντάζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΟΤΑ (4-4-2020) απέναντι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από Δημάρχους και Κυβέρνηση «επ’ ευκαιρία κοροναϊού». Ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για την παραβίαση των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων, που οι υπηρεσίες τους τελούν σε αναστολή, την καταπάτηση του πενθημέρου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παραβλέποντας ακόμα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για απασχόλησή τους στο «Βοήθεια στο σπίτι», κουνάει το δάχτυλο, άγνωστο για ποιο λόγο, σε εκείνους που ασκούν κριτική ή ζητούν την παρέμβασή της, λέγοντας ότι «...όποιοι το κάνουν, απομονώθηκαν πρώτα από τους εργαζόμενους...».

Προφανώς, θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς, ενώ γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στους εργαζόμενους ανατίθενται αλλότρια καθήκοντα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητά τους, επεκτείνεται η λειτουργία υπηρεσιών, από 5νθήμερο σε 7ήμερο, δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δεν χορηγούνται παντού τα απαραίτητα ΜΑΠ, οι εργάτες και οι οδηγοί των απορριμματοφόρων είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, αφού πέρα των άλλων, αναγκάζονται να είναι τρία άτομα στην καμπίνα κ.λπ., και δεν παίρνει καμιά απόφαση αγωνιστικής παρέμβασης και άρνησης εργασίας εκεί, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν πρόβατα σε σφαγή!

Με μια ανακοίνωση, λοιπόν, που αναφέρει τους νόμους και τα εδάφια για την εφαρμογή της διακοπής εργασιών το Πάσχα στους εργαζόμενους των Βρεφονηπιακών Σταθμών, που τα δικαιώματα τους έχουν κατεξοχήν καταστρατηγηθεί, με την ανοχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πιθανόν περισσότερο θολώνει τα νερά, παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Όσον αφορά στην άδεια ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αφού αναφέρει τους νόμους, για τις διακοπές εργασιών κατά τις ημέρες του Πάσχα, παραθέτει ότι οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς δεν δικαιούνται άλλη κανονική άδεια πέραν των δέκα ημερών και αυτές δεν επαρκούν για όσους συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αποφεύγει να πάρει οποιαδήποτε θέση επ’ αυτού και δεν προτείνει τίποτα (!) δίνοντας έτσι ακόμα και άλλοθι σε αυτούς που μέχρι τώρα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση σε βάρος των εργαζόμενων.

Η ανακοίνωση αυτή, που φαίνεται να έχει την αποδοχή της ΣΥΝΑΝ – ΔΑΣ – ΔΑΚΕ, υποκλίνεται μοιρολατρικά στις δυσκολίες της περιόδου, αποδέχεται τη λογική της ατομικής ευθύνης και αφήνει το παράθυρο ανοιχτό, ανοχής στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης και των Δημοτικών Αρχών, κάτι που θα το πληρώσουμε στο μέλλον, όταν παγιωθούν όλες αυτές οι αντεργατικές παρεμβάσεις και αλλαγές και όταν τεθεί θέμα περικοπής και των αποδοχών μας και έτσι κάνει να μοιάζει σαν μια ευχή η έκκληση στο τέλος της ανακοίνωσης που λέει «…να μην υπερβούν ούτε πόντο το όριο της κατάχρησης ή της καταστρατήγησης δικαιωμάτων…».

Έτσι εξηγείται και η αποστροφή στην ανακοίνωση που λέει ότι με «...αίσθημα ευθύνης του ρόλου μας, δεν προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την σημερινή αδυναμία πολλών για ίδιο όφελος...» και ότι «...όποιοι το κάνουν, απομονώθηκαν πρώτα από τους εργαζόμενους...».\

Σε ποιους, λοιπόν, θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά της η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που και σ’ αυτή την ανακοίνωση, αντί να στρέφει τα βέλη της στους απέναντί της, κοιτάει τους διπλανούς της;


5 Απριλίου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα