Τοσονίδου: Η Πρωταπριλιά είναι μια μόνιμη τακτική της κυβέρνησης ΝΔ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

«Η Πρωταπριλιά είναι μια μόνιμη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τότε ξεκίνησε η πανδημία. Χρειάζεται οι νοσοκομειακοί γιατροί να πουν την αλήθεια στο λαό». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Σωματείου ΓΝ «Ασκληπιείου» Βούλας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσονίδου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA 24, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 1 Απρίλη η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, στο «Αττικόν, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό (σ.σ.: η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό δόθηκε το βράδυ εκείνης της ημέρας – στο τέλος του κειμένου το σχετικό βίντεο).

Η Δ. Τοσονίδου, στο παρακάτω βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε αποδομεί ένα ένα τα ψέματα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την επάρκεια στο δημόσιο σύστημα υγείας, απέναντι σε μια τέτοια πανδημία, όπως ο κοροναϊός. Όπως υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά στο τέλος της συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό: «Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, είμαστε στο πλευρό του λαού και σύνθημά μας είναι ”ο λαός θα σώσει το λαό”, και για αυτό έχουμε αποφασίσει πως το σιωπητήριο που θέλει να επιβάλλει αυτή η κυβέρνηση, εμείς δε θα το τηρήσουμε. Φτάνει πια! Στις 7 του Απρίλη, καλούμε ως ΟΕΝΓΕ όλους τους υγειονομικούς να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία τους για να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να σώσουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας και θα μας επιτρέψουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας και μετά την πανδημία του κορονοϊού, να είμαστε όλοι εδώ. Όχι οι λίγοι και μόνον αυτοί, οι οποίοι θα είναι λίγο περισσότερο τυχεροί από τους υπολοίπους».

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠO ΤΗ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ

ΨΕΜΑ για την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ: Κυβέρνηση και υπουργείο βγαίνουν και μας λένε πως έχουμε επάρκεια, είμαστε καλυμμένοι σε κλίνες ΜΕΘ. Είναι πολύ μεγάλο ψέμα. Σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν δεσμεύσει από 201-220 κλίνες ΜΕΘ, για να νοσηλεύσουν ασθενείς με COVID-19, ενώ ήδη οι μισές από αυτές τις κλίνες είναι καλυμμένες, καθώς νοσηλεύονται ήδη ασθενείς με κορονοϊό. Από που κι ως που μιλάμε για επάρκεια; Αυτό που απαιτούμε είναι να σταματήσουν τα ψέματα, τους το έχουμε πει ήδη εδώ και ένα μήνα, και τους το ξαναλέμε: Θέλουμε να επιταχθούν στην υπηρεσία του λαού όλες οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είναι πάνω από 350 που λειτουργούν.

ΨΕΜΑ για την επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό: Βγήκαν και είπαν πως προχωρούν σε 4.000 προσλήψεις συναδέλφων και οι 2.000 έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Ψέμα! Αυτούς τους 2.000 που λέει η κυβέρνηση εμείς δεν τους έχουμε δει στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν πάνω από 30.000 λειτουργικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παρασκευαστές, υποστηρικτικό νοσηλευτικό προσωπικό – σε αυτό υπολογίζουμε και τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα κενά στο ΕΚΑΒ), μας λένε πως με 4.000 προσλήψεις θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πανδημίας. Μας λένε ψέματα. Κι απόδειξη ότι λένε ψέματα και πως δεν υπάρχει επάρκεια είναι και το γεγονός πως μετακινούν βιαίως τους γιατρούς των κέντρων υγείας στα νοσοκομεία.

ΨΕΜΑ το «μείνετε σπίτι», μείνετε ήσυχοι: Όταν μετακινείς τους γιατρούς από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, τότε αφήνεις τα κέντρα υγείας άδεια, αφήνεις τα ιατρεία στις γειτονιές και τα χωριά άδεια. Κι αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως οι κάτοικοι στις γειτονιές ή στις περιφέρειες της χώρας δε θα μπορούν να απευθυνθούν σε κανέναν γιατρό. Σε ποιον οικογενειακό γιατρό να πάρουν, όπως λέει ο ΕΟΔΥ; Φοβούμαστε πως κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας με αυτή τους την κίνηση βάζουν σε κίνδυνο πάρα πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Φοβούμαστε ως ΟΕΝΓΕ πως το «μείνετε σπίτι» θα μετατραπεί σε «αρρωστήστε σπίτι» και σε «κατέληξε σπίτι», όπως έγινε και με τη 40χρονη γυναίκα από την Καστοριά.

ΨΕΜΑ η επάρκια σε μέσα ατομικής προστασίας: Βγαίνουν συνέχεια και λένε, Μητσοτάκης, Κικίλιας, Κοντοζαμάνης, Χαρδαλιάς, ότι έρχονται φορτία από την Κίνα, τα Αραβικά Εμιράτα κτλ. Είμαστε καλυμμένοι, λένε, δεν έχουμε ανάγκη. Πού είναι όλα αυτά, διότι στα νοσοκομεία δεν έχουν φτάσει. Στα νοσοκομεία, οι εντατικολόγοι και οι νοσηλευτές στις ΜΕΘ καλούνται να κάνουν οικονομία στις στολές. Δεν έχουν επάρκεια σε γυαλιά, δεν έχουν επάρκεια σε μάσκες υψηλής ατομικής προστασίας. Πού είναι, λοιπόν, όλα αυτά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να μείνουμε ασφαλείς οι υγειονομικοί για να μείνουν ασφαλείς οι ασθενείς μας και ο λαός; Μας παίρνουν συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και μας ρωτούν πού έχουν πάει όλα αυτά τα μέτρα προστασίας που λέει πως έχει η κυβέρνηση, γιατί δεν τα έχουμε δει;

Πρόκληση να λένε πως είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος τα μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς, και την ίδια ώρα να δίνουν εκατομμύρια σε κλινικάρχες: Και είναι προκλητικό να βγαίνει ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και να ευχαριστεί τους «ευεργέτες» που βάζουν από την τσέπη τους, για να αγοράσουν μέσα ατομικής προστασίας και να τα προσφέρουν στο υπουργείο Υγείας, γιατί, όπως λέει, μειώνεται η σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Μας λέει, δηλαδή πως το κράτος, σήμερα, με την πανδημία του κοροναϊού, το να δώσει χρήματα από το δημόσιο κορβανά για να προστατευθούν οι υγειονομικοί είναι σπατάλη. Δεν είναι σπατάλη, κατά τον υφυπουργό να δίνονται 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες για να γίνονται τα τεστ για κορονοϊό. Οι ίδιοι που σήμερα μας λένε «ήρωες», πριν από 7 χρόνια, το 2013, μας έλεγαν ότι δε μας χρειάζονται. Τότε απέλυαν γιατρούς, έκλειναν υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Έβγαινε ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και μας έλεγε ότι δε μας χρειάζεται. Σήμερα, λοιπόν, που μας χρειάζονται και μας αποκαλούν «ήρωες», την ίδια στιγμή μάς λένε πως δεν μπορούν να σπαταλήσουν χρήματα για να μας προστατέψουν.

Τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη μετακίνηση του πληθυσμού άργησε να τα πάρει, ιδιαίτερα σε ό,τι αγορά τις εκκλησίες. Αλλά την ίδια στιγμή, έχει αφήσει πάρα πολλούς εργαζομένους, και κυρίως νέους ανθρώπους, να δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, όπως για παράδειγμα οι καταγγελίες που έρχονται από εταιρείες, όπως η Teleperformance. Επιπλέον, κλείνει τις φοιτητικές εστίες και πετάει έξω τους φοιτητές και τους λέει να πάνε να μείνουν στα χωριά με τους γονείς… Γίνονται, δηλαδή, μια σειρά από κινήσεις που κάθε άλλο παρά για την προστασία του πληθυσμού.

Άνθρωποι που φαίνεται να έχει προγράψει η κυβέρνηση: Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που η κυβέρνηση φέρεται σαν να τους έχει προγράψει, όπως οι φυλακισμένοι, οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι ψυχιατρικοί ασθενείς, οι άστεγοι… Όλοι αυτοί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι ομάδες πληθυσμού οι πλέον ανυπεράσπιστες. Και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία πρόνοια από αυτήν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από αυτήν την κυβέρνηση, παρόλο που τους έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα αυτό.

Απαραίτητο, λοιπόν, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση να γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, και δε φτάνουν οι 4.000, γιατί ξέρουμε πως δεν θα υπάρχουν εφεδρίες.

Πηγή βίντεο: youtube Kontra Channel Hellas