9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και το επίδομα των 600 ευρώ

Υπογράφτηκε σήμερα και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κοροναϊό, επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Πρόκειται για μία δράση στην οποία θα ενταχθούν οι 6 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι: μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι / λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, όπως ορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά σε 180.390 επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Όπως έχει καταγγείλει η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ), η κυβέρνηση «χωρίς ίχνος ντροπής βαφτίζει την οικονομική στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης “επίδομα στήριξης” στους πληττόμενους επιστήμονες. Δηλαδή χρήματα δεν υπάρχουν για να επιβιώσουν οι πληττόμενοι επιστήμονες και οι μηχανικοί, αλλά για να τα δώσουν στους κολλητούς τους υπάρχουν! Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση για να σωθούν οι επιστήμονες της χώρας από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να πάρουν παραμάσχαλα τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά τους και να απευθυνθούν σε ένα κολέγιο, ένα ΙΕΚ κ.λπ., για να τους μάθουν καλύτερα τη δουλειά τους μπας και σωθούν! Πρόκειται για ξεκάθαρο εμπαιγμό και αξιοποίηση της κρίσης για την στήριξη των λίγων – μεγάλων δήθεν στο όνομα των αναγκών των πολλών πληττόμενων» (εδώ για το πλήρες κείμενο).

Ανάλογη στάση και καταγγελία, σημειώνοντας ότι είναι πρόκληση και εμπαιγμός, έχει κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων (εδώ).

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας:

Οι επιστήμονες – δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα αντικείμενα κατάρτισης:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)

2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί

3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία

4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης

5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη

6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)

7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/ Xρηματοοικονομική χρήση/ Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία

8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον

9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας

10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) επιπέδου 1 και 2.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Τέλος, η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Παρόμοια Άρθρα