Σχόλιο ΜΕΤΑ για τις δηλώσεις του ΓΓ ΑΔΕΔΥ για τις περικοπές μισθών και τους «χρήσιμους ηλίθιους»

Και η απάντηση του ΓΓ της ΑΔΕΔΥ

Ο Δημήτρης Μπράτης ή ξεχνά ότι είναι Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ή αρέσκεται στις «προφητείες» που όμως πάντα πέφτει έξω.

Πέρσι μάς έλεγε ότι η απόφαση του ΣτΕ για το 13ο και 14ο μισθούς θα είναι θετική και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα τους πάρουμε αναδρομικά. Συνέπεια, της παθητικής αναμονής που καλλιεργήθηκε εκείνη την περίοδο ήταν να μετατραπούν πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε «ντίλερ» δικηγορικών γραφείων, τα οποία, για μια ακόμη φορά, θησαύρισαν. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν προδιαγεγραμμένο: Η Ολομέλεια του ΣτΕ έβαλε «ταφόπλακα» στην όποια δικαστική διεκδίκηση. Για να μην θυμηθούμε και τι έλεγε το 2011 με τις πρώττες μνημονιακές περικοπές στους μισθούς μας, ότι δηλ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν θα πρέπει να φοβούνται, αφού οι περικοπές θα γίνουν στους υψηλόμισθους και ότι οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία και τους ΟΤΑ θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους!

Το τι βέβαια ακολούθησε το γνωρίζουνε όλοι και το πληρώσανε πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι. Τότε το έκανε αυτό γιατί είχε (;) τις αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ; Τις ίδιες αυταπάτες έχει και τώρα ή είναι δέσμιος μιας ηττοπαθούς και συμβιβαστικής λογικής, που όμως είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους;

Και τότε ο συνάδελφος Μπράτης και η παράταξή του η ΔΗΣΥΠ μαζί με τη ΔΑΚΕ μας έκαναν κριτική, ότι δήθεν κινδυνολογούμε. Δεν έκανε την αυτοκριτική του όμως όταν δικαιώθηκαν αυτοί που μιλούσαν ότι έρχεται Αρμαγεδώνας και ότι χρειάζονται συντονισμένοι αγώνες για να μπει φρένο; Ούτε όταν πέρσι που του λέγαμε ότι μόνο με πολιτική λύση και μέσα από αγώνες μπορεί να διεκδικηθει η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και η καταβολή των αναδρομικών;

Συνάδελφε Μπράτη, δεν λειτουργούν, όσοι κρούουν τον κώδωνα και ζητούν την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ούτε “ρίχνουν νερό στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού” όπως μας κατηγορείς.

Οι εργαζόμενοι που ανησυχούν δεν αναπαράγουν “…τις σχετικές φήμες…” όπως γράφεις. Ωμά το έχουν πει οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ και προετοιμάζουν το έδαφος για την περικοπή αποδοχών και δικαιωμάτων συνολικά στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο μόνος ασφαλής δρόμος για να ανακοπούν αυτά τα σχέδια είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, σήμερα μάλιστα που, κατά κοινή ομολογία, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των εργαζομένων σ’ αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό της πανδημίας και την σωτηρία του λαού μας, στην ενημέρωση και εξυπηρέτησή τους στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν και στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αντιδράσουν αγωνιστικά και να μην επιτρέψουν περικοπές στα δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων. Επιβάλλεται να γίνουμε όλοι μας πιο σοφοί σήμερα, για να μην τους αφήσουμε να πίνουν πάλι εις υγείαν του κορόιδου, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.


Ακολουθούν τα όσα έγραψε σε ανάρτησή του στο ΦΒ ο Μπράτης

Δημήτρης Μπράτης (30-3-2020)

Περί περικοπής των αποδοχών στο δημόσιο

Με αφορμή δημοσιεύματα εντύπων όλο και εντείνεται τις τελευταίες μέρες η φημολογία για περικοπή των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων .Αυτή τη φημολογία την ενισχύουν ,πολλές φορές, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο,με αναρτήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,αναπαράγοντας, δυστυχώς, τις σχετικές φήμες .Λειτουργούν έτσι ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και ρίχνουν νερό στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού.Αλήθεια ,τι εξυπηρετεί αυτή την ώρα η ανάδειξη ,από εμάς τους ίδιους, ενός τέτοιου θέματος;
Από πού κι ως πού μπορεί να τεθεί θέμα μείωσης των αποδοχών στο δημόσιο;
Όλοι γνωρίζουμε ότι στην κρίση του κορωνοϊού το δημόσιο λειτουργεί πλήρως.
Και συγκεκριμένα :
☆Λειτουργούν τα νοσοκομεία κι όλοι οι υγειονομικοί, των οποίων όλες οι άδειες έχουν ανασταλεί
☆Λειτουργούν οι Δήμοι με όλο το προσωπικό τους κι η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται κανονικά.
☆Λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ,υπουργεία κλπ με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
☆Έκλεισαν τα σχολεία,αλλά οι 167.000 εκπκοί ΠΕ και ΔΕ λειτουργούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ,σύμφωνα με τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα.
Από τους 563.000 Δημοσίους Υπαλλήλους(συμπεριλαμβανομένων των ένστολων και των ιερέων) εργάζονται όλοι, πλην εκείνων που έχουν άδεια ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοίού.
Υπάρχει,λοιπόν,κάποια αιτιολογική βάση για να γίνεται και να αναπαράγεται μια τέτοια συζήτηση;Δεν υπάρχει.
Είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε τέτοια κυβερνητική ενέργεια,αν υπάρξει,θα μας βρει κάθετα απέναντί της.
Μέχρι τότε,όμως, ας κόψουμε μαχαίρι την αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων κι ας μην πριονίζουμε μόνοι μας τα πόδια μας.
Ας μην γίνουμε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»


Η απάντηση του Δημήτρη Μπράτη

Aγαπητοί σύντροφοι και φίλοι του ΜΕΤΑ

Διάβασα με έκπληξη τη σημερινή σας ανακοίνωση ,η οποία με λύπησε ιδιαίτερα.Κι αυτό γιατί δεν περίμενα από σας ,με μερικούς από τους οποίους έχουμε κοινή αγωνιστική πορεία για περισσότερα από 30 χρόνια και γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά,μια τέτοια «καταγγελία».Σε αυτά τα  ,περίπου,30 χρόνια συνδικαλιστικής μου παρουσίας ,από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι και  σε κορυφαίες θέσεις του Σ.Κ, δεν είχα άλλη τέτοια προσωπική καταγγελία.Είστε οι πρώτοι.

Αλήθεια, από πού προκύπτει ότι μια ανάρτηση στην προσωπική μου σελίδα στο f/b ,με τις απόψεις μου ,αποτελεί:

«Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ» ,όπως παραπλανητικά τιτλοφορείτε το σχόλιό σας;

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ΑΔΕΔΥ έχει δική της σελίδα στο f/b ,όπου αναρτώνται οι ανακοινώσεις της και η δική μου σελίδα δεν έχει καμιά σχέση με τη σελίδα της ΑΔΕΔΥ και θεσμική μου ιδιότητα ως Γ.Γραμματέα.

Επίσης,από πού προκύπτει ότι καθησυχάζω, με την ανάρτησή μου  τους Δημοσίους Υπαλλήλους ,πως δεν θα υπάρξουν περικοπές,όταν στο ίδιο το κείμενο γράφω επί λέξει:

«Είναι βέβαιο  πως αν υπάρξει τέτοια κυβερνητική ενέργεια ,περικοπής απιδοχών,θα μας βρει κάθετα απέναντί της»;

Η ανάρτησή μου στόχευε ακριβώς στο αντίθετο.Ότι δηλ.δεν υπάρχει καμιά αιτιολογική βάση να γίνουν περικοπές στο δημόσιο κι άρα η συζήτηση,από εμάς, αυτή τη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.Το παράδειγμα με τους εκπκούς είναι πρόσφατο.Με τις απόψεις μου αυτές στη συγκεκριμένη ανάρτηση συμφώνησαν πάνω από 1100 χρήστες του f/ b και υπήρξαν και περισσότερες από 50 κοινοποιήσεις.

Αλήθεια,επίσης, σε ποιο σημείο της ανάρτησής μου κάνω προφητείες για το μέλλον,όπως λέτε, και προφητεύω ,δήθεν, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές;

Η ανάρτησή μου ολόκληρη αναφέρεται αποκλειστικά στο παρόν και στη διαχείριση του ζητήματος,τόσο από πλευράς ουσίας όσο κι από πλευράς επικοινωνίας.

Γνωρίζω ότι με την προσέγγισή μου αυτή διαφωνείτε κι είναι αυτό απόλυτο δικαίωμά σας.Αλλά,από πού κι ως πού «ποινικοποιείται» και στοχοποιείται η διαφορετική άποψη;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ξέρω να ξεχωρίζω τον θεσμικό μου ρόλο ,ως Γενικού Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ ,από την παραταξιακή μου ιδιότητα.Όπως γνωρίζετε ,ιδιαίτερα εσείς,και τις προσπάθειες που καταβάλλω όσα χρόνια είμαι στην ΑΔΕΔΥ για να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθέσεις ,προκειμένου να εκδοθούν αποφάσεις.

Αντιπαρέρχομαι τις υπόλοιπες αιτιάσεις σας,οι οποίες έχουν απαντηθεί τόσο στα Γενικά Συμβούλια της ΑΔΕΔΥ όσο και στο πρόσφατο συνέδριο.Θα σταθώ μόνο σε μία .Στο 2011.Όπως θα δείτε και στην ανακοίνωση που σας επισυνάπτω ,το 2011 ως Γραμματέας της ΠΑΣΚ Εκπκών ΠΕ ,μαζί με τους συντρόφους που συνυπογράφουμε διαχωρίσαμε πλήρως τη θέση μας από τον πολιτικό μας φορέα,λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ασκούσε, και αποχωρήσαμε.Και στον συνδικαλισμό όλοι ίσοι είμαστε,αλλά όχι όλοι ίδιοι.

Επειδή θεωρώ ότι η «καταγγελία » σας είναι πέρα για πέρα άδικη ,θα ήθελα για την αποκατάσταση της αλήθειας ,αλλά και για την ενημέρωση των συναδέλφων να δημοσιεύσετε την απάντησή μου,μαζί με τη δήλωση για το 2011 .

Με συντροφικούς χαιρετισμούς κι εκτίμηση

Δημήτρης Μπράτης