4.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Τώρα μένουμε σπίτι, αλλά στο μέλλον ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και όχι όποια επιβίωση

Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Εξάρτησης

Πρόσφατα

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με τον Covid-19 μας έφεραν αντιμέτωπους με πολλές δυσάρεστες αλήθειες. Η διάλυση του συστήματος υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από τη μια δυσχεράνουν το έργο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και από την άλλη δημιουργούν αγωνία στον πληθυσμό μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα, στο βαθμό που υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων. Τα γεγονότα στις γειτονικές μας χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανία και Ιταλία, όπου οι Γιατροί επιλέγουν ποιος θα μπει στις ΜΕΘ, δημιουργούν κάθε άλλο παρά εφησυχασμό.

Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (το 70% των πληρωμών στην πρωτοβάθμια υγεία είναι από τους πολίτες και όχι το δημόσιο) και όμως συνεχώς μας λένε “αν νιώσετε πως έχετε συμπτώματα πάρτε τηλέφωνο τον γιατρό σας”. Ποιόν Γιατρό; Τον Οικογενειακό Γιατρό που δεν έχει προσφέρει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Επιπλέον, πολλοί ιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία εργάζονται χωρίς προστατευτικά μέσα. Την ίδια στιγμή, μέσω του ΕΟΠΥΥ πριμοδοτούνται αδρά οι ιδιωτικές κλινικές για την ενδεχόμενη χρήση ΜΕΘ, ενδεικτικό και αυτό της κατάστασης στην Υγεία. Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη φαίνεται να πηγαίνει περίπατο σε μια κρίσιμη στιγμή για τις φτωχοποιημένες από την χρεωκρατία και την αυστηρή λιτότητα κοινωνίες, πράγμα που μεγαλώνει την ανησυχία των πολλών ότι αυτοί στο τέλος θα πληρώσουν την νέα οικονομική δυστοκία που δημιούργησε η Πανδημία.

Αφού η ελληνική κοινωνία βρέθηκε στο ρόλο του μελλοθάνατου, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα εργασιακά ανοίγει το δρόμο για την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων δίνοντας τη δυνατότητα μείωσης των μισθών έως 50% μέσω της εφαρμογής εκ περιτροπής ή μερικής εργασίας. Επίσης, μέσα στο Μάρτιο ήδη έχουν γίνει πάνω από 40.000 απολύσεις και συνεχίσουν να γίνονται όλο και περισσότερες. Μόνο σε μια μέρα 300 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους με SMS. Στις τρέχουσες συνθήκες κρίνεται αναγκαία η ψυχοκοινωνική ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού με την θεσμική αναγνώριση των Κέντρων Πρόληψης με την οριστική νομοθετική αποτύπωση του πάγιου δημόσιου χαρακτήρα τους με όλο το προσωπικό τους.

AΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Υγεία.

  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

  • Άμεση επίταξη όλων των αναγκαίων υλικών για την κάλυψη των δομών υγείας.

  • Λήψη αναγκαίων προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας.

  • Κήρυξη παράνομων όλων των απολύσεων που έλαβαν χώρα το Μάρτιο.

  • Ενίσχυση ψυχοκοινωνικής υγείας του πληθυσμού με την αξιοποίηση μέσω θεσμικής αναγνώρισης των Κέντρων Πρόληψης.

Τα πράγματα είναι κρίσιμα και το μέλλον θα φέρει νέες δυσκολίες.
Προς το παρόν “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” Γιατί το προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες και το επιβάλει η λογική και η αίσθηση αλληλεγγύης ανάμεσα στον λαό.
Για το μέλλον “ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ” και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και όχι όποια επιβίωση μας χαρίζουν…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις