Αμπελογιάννη: Στο ίδιο έργο, αλλά όχι θεατές στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης

Στην έκτακτη εκπομπή του Χρήστου Τσούτση, «Στο ίδιο έργο θεατές», μίλησε την Παρασκευή 27 Μάρτη 2020, για την πανδημία του κοροναϊού και την αντιμετώπιση της διασποράς, η γραμματέας του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας, Βάσω Αμπελογιάννη.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η επιδημία του κοροναϊού βρήκε το υγειονομικό σύστημα της χώρας αποδεκατισμένο από προσωπικό, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, και οι όποιες προσλήψεις γίνονται είναι με το σταγονόμετρο, και αυτές είναι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, βρήκε το υγειονομικό σύστημα με μειωμένους προϋπολογισμούς, που ειδικά από το 2011 μειώθηκαν δραματικά (50%-60%).

Με βάση τα παραπάνω, τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν έχουμε τους ανθρώπους, δεν έχουμε τα μέσα, ζητάμε προσλήψεις, κυρίως ιατρικού προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι είμαστε στην υγεία λέμε και επαναλαμβάνουμε πως θα είμαστε μπροστά, θα είμαστε στην πρώτη τη γραμμή και δεν πρόκειται να υπεκφύγει κανείς.

Στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι είναι ετοιμοπόλεμοι. Στο ΓΝ Άρτας, οι συνάδελφοι, γιατροί, νοσηλευτές κτλ. δουλεύουν νυχθημερόν, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ρεπό έπειτα από εφημερία. Απαιτούμε μέτρα ατομικής προστασίας, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες, μόνιτορ κτλ., ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες, και ελπίζουμε όταν λήξει αυτή η κατάσταση, επειδή χρόνια καλούσαμε το λαό να συναγωνιστεί μαζί μας για δημόσια νοσοκομεία και προσλήψεις, ελπίζω την επόμενη ημέρα να βοηθήσει και να διεκδικήσουμε από κοινού ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα είναι δυνατό και θα μπορεί να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας

Ένα από τα αιτήματά μας, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, των μέσων και υλικών, για να βοηθήσει, να συνεργαστούν ακόμη και για την περίθαλψη. Διότι, όπως πάει το πράγμα, τα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν νοσοκομεία για κοροναϊό. Τα καρδιολογικά, τα ορθοπεδικά, οι γεννήσεις παιδιών πού θα πάνε; Έχει κάποιο σχεδιασμό το υπουργείο Υγείας; Εκτός κι σχέδιο είναι ο διπλασιασμός του κόστους νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, να έχει μια ιδιωτική κλινική τεστ για τον κοροναϊό και να μην έχει ο δημόσιος τομέας, και να παίρνει ένας πολίτης τον ΕΟΔΥ και να του λέει «μείνε σπίτι σου και να σε παρακολουθεί ο οικογενειακός γιατρός». Οικογενειακός γιατρός, για να το πληροφορηθεί το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει. Αυτό το σύστημα δε δούλεψε ποτέ. Νομίζει το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του ΕΟΔΥ ότι συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι κτλ. ότι έχουν οικογενειακό γιατρό; Νομίζω πως απαιτείται μια σύνδεση με την πραγματικότητα, και δη την ελληνική πραγματικότητα, Τον οικογενειακό γιατρό θα μπορούσε να τον παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά προσλήψεις ποτέ δεν έγιναν, ώστε αυτό να είναι εφικτό.

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει κατασυκοφαντηθεί και όταν λέμε πως #ΘαΛογαριαστούμεΜετά εννοούμε ξεκάθαρα πως τις υπηρεσίες που θέλει ο λαός θα τις παρέχουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, αλλά δε θα επιτρέψουμε από τούδε και στο εξής να είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε αυτήν την κατάσταση

Στο ΓΝ & ΚΥ Άρτας, με βάση τον προϋπολογισμό και τα μέσα που διαθέτουμε, έχουμε προετοιμαστεί από το Φλεβάρη όσο καλύτερα μπορούμε. Προσπαθούμε να οχυρωθούμε. Βοηθούν παρά πολύ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουμε κάνει πάνω από 65 τεστ για τον κοροναϊό, όπως επίσης και ετοιμάσει 26 κλίνες για μπορούν να νοσηλεύονται τα ύποπτα περιστατικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να δούμε πως θα βοηθήσουμε τους ασθενείς.

Στην περιφέρεια, σε κάθε νομό, όπως στην Άρτα, υπάρχει ένα και μόνον νοσοκομείο που πολλές φορές καλύπτει περισσότερη γεωγραφική περιφέρεια από το νομό. Άρα, είναι κρίσιμο σε αυτήν την περίοδο να μείνουν όρθια, ειδικά τώρα στην πανδημία του κοροναϊού, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στο λαό και στους ασθενείς που θα το χρειαστούν. Συνεπώς, πρέπει να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μη βγαίνουμε σε καραντίνα και να σταματά η λειτουργία ενός νοσοκομείου ή μιας πτέρυγας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, θα βοηθήσει η διαδικασία των περισσότερων ελέγχων – τεστ για τον κοροναϊό, όχι μόνον στο προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και ευρέως, στην κοινότητα. Επιπλέον, και η ασφάλεια των εργαζομένων θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Υγείας, και δε θα μας λένε να μπούμε να μπούμε μέσα σε ένα κρούσμα, για να το εξετάσουμε, έτσι όπως λέει η οδηγία του ΕΟΔΥ, χωρίς γάντια και χωρίς μάσκα.

Πέραν από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου, του κράτους. Αν θέλουν να επικαλούνται την οποία δέχομαι και ως εργαζόμενη και ως πολίτης, ωστόσο, οφείλουν κι αυτοί, τα όργανα της πολιτείας, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους ως προς τη συλλογική ευθύνη και των εργοδοτών στον τομέα της υγείας. Και ως προς αυτόν τον παρανομαστή, υπάρχει έλλειμμα από πλευρά τους.