15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοροναϊός: Μέχρι τώρα, 350.000 εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης | Αιτήσεις από 250.000 επιχειρήσεις στο «Εργάνη»

Πρόσφατα

Συνεχίζεται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» η διαδικασία υποβολής των εντύπων από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, που η δραστηριότητά τους είτε πλήττεται από την πανδημία του κοροναϊού, είτε έχει ανασταλεί με εντολή του κράτους.

Εργοδότες και επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται (βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας – ΚΑΔ, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών), και τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των που απέλυσαν ή τους εξανάγκασαν σε «οικειοθελή» αποχώρηση, από 1-20 Μάρτη 2020.

Με βάση τις πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας, περίπου 250.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας σε 350.000 εργαζομένους.

Τα νούμερα θα ανέβουν ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, καθώς βάσει ΚΑΔ αναμένεται να δηλώσουν στο «Εργάνη»αναστολή σύμβασης περίπου 600.000 επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει πως θα μπουν σε ομηρία πάνω από 1,2 εκατ. μισθωτοί.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ, και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι εργοδότες και επιχειρήσεις που κάνουν το έντυπο αναστολής στο «Εργάνη» (εγγράφως ή ηλεκτρονικά, έχουν διορία μέχρι 31 Μάρτη 2020) δηλώνουν τους εργαζόμενους τους και παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν με τη σειρά τους στη δική τους δήλωση για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις