6.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Teleperformance Greece: Δουλειά από το σπίτι αλλά με παραβίαση του οικογενειακού ασύλου και «big brother»!

Πρόσφατα

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, για το ότι στοιβάζει τους εργαζομένους τους κυριολεκτικά τον έναν πάνω στον άλλο, χωρίς μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό κτλ., σε κτήρια που αποτελούν υγειονομικές βόμβες (διαβάστε στο τέλος τα συνημμένα) το μεγαλύτερο call center σήμερα στην Ελλάδα, η Teleperformance Greece, «αποφάσισε» εκ του πονηρού να δεχθεί το σύστημα της τηλε-εργασίας, αλλά υπό έναν όρο, που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και το οικογενειακό άσυλο: μέσω μαζικής αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος και με το πρόσχημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών της και πατώντας πάνω στην απάνθρωπη πολιτική του cleandesk (σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται προσωπικά αντικείμενα και γραφικές ύλες επάνω στο γραφείο και επιτρέπεται ένα μπουκάλι νερό), ανακοίνωσε πως όσοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν από το σπίτι θα παρακολουθούνται μέσω κάμερας!

Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά. Το απόσπασμα ξεκινάει με τη φράση, «First, remember – this is business as usual». Η συνέχεια μεταφρασμένη έχει ως εξής: «Ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί για το ωράριο εργασίας και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Το ίδιο ισχύει για την πολιτική Clean Desk και το GESP. Αναμένουμε όλοι να συμπεριφερθείτε σαν να ήσασταν στο γραφείο. Σας έχουμε εμπιστοσύνη και είστε υπεύθυνα άτομα, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο ζήτημα».

Πιο κάτω, το email αναφέρει: «Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τους agents που εργάζονται στο σπίτι, θα σας αποσταλεί μια webcam τις επόμενες μέρες. Ο σκοπός αυτού δεν είναι η κατασκοπία, αλλά απλώς να εξασφαλιστεί ότι τα δεδομένα των πελατών μας θα παραμείνουν ασφαλή, όσο θα τα χειρίζεστε. Θα είναι συνδεδεμένη (σσ: η κάμερα) για όση ώρα είστε ενεργοί και φυσικά θα κλείνει όταν η βάρδιά σας τελειώνει».

Πηγή: vice.com

Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει αυτήν την απαίτηση, την τοποθέτηση κάμερας στο οικογενειακό άσυλο των εργαζομένων ως εργοδοτικό μέτρο καταστολής και για επέκταση του εργοδοτικού ιού της Teleperformece, που τολμά και έχει το θράσος να απαιτεί να μπει στα σπίτια των εργαζομένων και που επιπλέον τολμά και έχει το θράσος να μετακυλίσει το κόστος της τηλε-εργασίας στους εργαζομένους, αν και δική της ευθύνη, αφού δεν έχει εξασφαλίσει καν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τηλεργασία (σύνδεση ίντερνετ, κόστος ρεύματος, κατάλληλη υποδομή για εργασία μπροστά σε οθόνη, διαλείμματα κ.ά.). Η εργοδοσία χρησιμοποιεί την τηλε-εργασία για να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο τη συνέχιση της παραγωγής για την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Και το «κερασάκι στην τούρτα»; Επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους εργαζομένους, ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει σχέση εργοδότη – εργαζομένου, αλλά περισσότερο μια σχέση οικογενειακή, και για αυτό φέρεται ως… μεγάλος αδελφός (big brother).

Radical IT: Περί τηλε-εργασίας

Στον κλάδο που εργαζόμαστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για τηλεργασία από το σπίτι. Το λέμε καθαρά: δεν πιστεύουμε τα “δε γίνεται” όταν η δουλειά μας γίνεται εξ’ ολοκλήρου μπροστά από έναν υπολογιστή! Αντίθετα, ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλές επιχειρήσεις δεν το κάνουν, δεν είναι επειδή δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, αλλά επειδή φοβούνται μήπως “λασκάρουν” οι εργαζόμενοι και πέσει η παραγωγικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι η Teleperformance, όπου, μετά από σωρεία καταγγελιών και παρεμβάσεων αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα τηλεργασίας σε εργαζόμενους, με όρο όμως να έχουν μια webcam (!) συνεχώς ανοιχτή και τοποθετημένη μπροστά τους την ώρα της εργασίας τους. Θα έπρεπε πραγματικά να ντρέπονται.

Είναι κρίσιμο να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Ακόμα και αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς -που πολύ αμφιβάλλουμε για τις περισσότερες των περιπτώσεων- αυτές δεν ελαχιστοποιούνται όταν ο εργαζόμενος χρειάζεται να μεταβεί στη δουλειά, να περάσει χρόνο στο δρόμο, να κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο με άλλους για ώρες, να αγγίζει τα ίδια αντικείμενα κλπ. Είναι πραγματικό έγκλημα να υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας και να μη δίνεται. Πρέπει να είναι βασική απαίτηση των εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά καθολικά όσο η επιδημία είναι σε έξαρση. Τηλεργασία για όλους και όλες με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (καρέκλα, λάπτοπ, οθόνες, ακουστικά, κτλ.) με ευθύνη της εργοδοσίας.

Τη στιγμή που τα media μιλούν για ανεύθυνο λαό, εμείς το λέμε ξεκάθαρα: αν υπάρχει κάποιος ανεύθυνος αυτή τη στιγμή, είναι οι εργοδότες και η κυβέρνηση που τους στηρίζει.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις