10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Σχόλιο ErgasiaNET: Τέρμα στην κοροϊδία και στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού!

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με την συνεχή επίκληση της ατομικής ευθύνης, πίσω από την οποία κρύβουν, η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, τις ευθύνες τους, για το ότι ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτε για τη διάσωση της υγείας του λαού, ο οποίος δείχνει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό: και για αυτό πρέπει να γίνουν τώρα οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κάθε μέρα που περνά, κάθε επιπλέον καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τις επόμενες μέρες. Δέστε τι γίνεται στην Ιταλία και την Ισπανία, ή το τι μελανό αρχίζει να διαγράφεται στις ΗΠΑ, εκεί όπου «ανθούν» το νεοφιλελεύθερο σύστημα υγείας και οι ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, της ενίσχυσης δηλ. του δημόσιου συστήματος υγείας και της διασφάλισης ανθρώπινων ζώων, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, αντί να να επιχορηγεί τους κλινικάρχες με 30 εκατ. ευρώ. Και αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει, ώστε να μην φτάσουν στο σημείο οι γιατροί να επιλέγουν ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει.

Βασικός παράγοντας στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που θα προκύψουν αποτελεί η επίταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας, αντισηπτικών υλικών και φαρμάκων για την διασφάλιση της επάρκειάς τους στην αγορά, αλλά και της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων (σουπερμάρκετ, ντελίβερι, φούρνοι, τροφοδοσία κτλ).

Στις επιχειρήσεις αυτές, που ανέβηκε κατακόρυφα ο τζίρος τους, επιβάλλεται η μείωση του ωραρίου εργασίας στο προσωπικό τους, χωρίς μείωση των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους και η πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες, χωρίς την εντατικοποίηση ή την αναγκαστική υπερωριακή τους εργασία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και εργοτάξια, που δεν κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία τους ή όπου είναι ανάγκη να λειτουργούν, να παίρνονται όλα τα μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μην αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στα call centers!

Να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων ή βλαπτική μεταβολή της σύμβασής τους και για όσο διάστημα θα βρίσκονται σε αργία να αποζημιώνονται πλήρως. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να ζουν χωρίς μισθό ή πετσοκομμένο κατά 50%, όταν οι ανάγκες παραμένουν και αυξάνονται. Σε περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε τέτοια αντεργατικά μέτρα να ακυρωθούν άμεσα.

Τέλος άνοιξε μία συζήτηση που άφησε ανοιχτό το θέμα τις περικοπής αποδοχών και της μείωσης των μισθών και στον δημόσιο τομέα, όταν ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τον αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε ότι “…Σήμερα, δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια τέτοια πρωτοβουλία, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Με τα σημερινά δεδομένα, συνεπώς, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε…”. Δεν πρέπει να τους διευκολύνουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των αντιθέσεων μεταξύ εργαζόμενων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στον κοινωνικό αυτοματισμό. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό έγινε το 2010-2011 και οι εργαζόμενοι συνολικά το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Ας γίνουμε όλοι πιο σοφοί σήμερα, για να μην τους αφήσουμε να πίνουν πάλι εις υγείαν του κορόιδου!

Σήμερα προέχει η σωτηρία του λαού και γι’ αυτό ζητάμε τώρα προσλήψεις και την επίταξη όλων των μέσων σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα λογαριαστούμε μ’ αυτούς που διέλυσαν το σύστημα υγείας, αποδυνάμωσαν όλες τις δημόσιες δομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες και ακόμα επικαλούνται το νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμά τους, που είναι το λεγόμενο επιτελικό κράτος, που το μόνο που κάνει είναι να διασφαλίζει τα προνόμια των λίγων και όχι τα συμφέροντα των πολλών.

Παρόμοια Άρθρα