5.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Παζάλος: Η πανδημία των φτωχών (κοροναϊός)

Ο Γιώργος Παζάλος είναι δάσκαλος και πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»

Πρόσφατα

…Ο Χάρος βγήκε παγανιά, όπως το ‘χε δηλώσει προ καιρού, αλλά μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά βγήκαν στη μαύρη αγορά, μέχρι και δέκα φορές επάνω. Διατίμηση καμία! Πού να τα βρεις λοιπόν, αλλά και πώς να τα πάρεις; Ο κοροναϊός είναι “ασύμμετρη απειλή”, ένας “αόρατος εχθρός”, “έχουμε πόλεμο”, αλλά η πλέμπα πρώτα πεθαίνει στην πρώτη γραμμή και μετά της κάνουν το τεστ. Οι φραγκάτοι, οι σελέμπριτις, οι περσόνες, οι βαρώνοι των media το κάνουν όποτε θέλουν. Και προφυλάσσονται.

“Πρόκειται για πανδημία”, “η ανθρωπότητα κινδυνεύει”, αλλά ούτε ένας γιατρός, ούτε μια ΜΕΘ, δεν προστέθηκε στην έρημο που άφησαν οι νεοφιλελέρες στη Δημόσια Υγεία. Kαι τώρα ψάχνουν για εθελοντές να διαβούν τα ναρκοπέδια. Για την πανδημία των φτωχών, ούτε μια επίταξη ιδιωτικής κλίνης, ενός διαγνωστικού κέντρου για να γίνουν τα τεστ. Aντίθετα, τα κυβερνητικά λαμόγια διπλασίασαν στα μουλωχτά την αμοιβή για ημερήσια χρήση ιδιωτικών ΜΕΘ από το Δημόσιο. Σήμερα, ο Xάρος βγαίνει παγανιά κι έχει παρέα τους κλινικάρχες.

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ένα έκθετο ταξικό μελίσσι έμεινε στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή και τη διασπορά του ιού: εργάτες και εργάτριες κάθε χρώματος, υγιειονομικοί χωρίς δεύτερη μάσκα στην εφημερία, κολασμένοι των σουπερμάρκετ, ντελιβεράδες, πρόσφυγες στις Μόριες, τηλεοπτικά συνεργεία με εντολή να στήνουν ρεπορτάζ για απείθαρχο κόσμο σε άδειες παραλίες (και όχι το συνωστισμό στο μετρό και τα εργοτάξια) Για ένα και μόνο μήνα θα ισχύσει η προστασία της δουλειάς και το χαρτζιλίκι από το κράτος στον εργαζόμενο (και όχι από τον εργοδότη) στις επιχειρήσεις που έκλεισαν από τα μέτρα για τον κορονοϊό. Κατόπιν, απολύονται. Για έξι μήνες, όμως, θα πληρώνουν μισό μισθό στους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν. Να δεις τι σου ‘χω για μετά…

O σεβάσμιος και ευσυγκίνητος επιστήμονας, ο καραβανάς της Πολιτικής Προστασίας, ο Υπουργός της Υγείας-λέμε τώρα, ο Ανάπτυξης-Μαύρης Αγοράς κι ο Πρωθυπουργός του “μένουμε σπίτι και βαράμε παλαμάκια” κάνουν ακόμα και στη διαχείριση της κρίσης, δηλαδή στο ποιοι και πόσοι θα πεθάνουν από τον κορονοϊό ή θα συνθλιβούν από την ανέχεια, σκληρές και μεροληπτικές επιλογές. Πολιτικές επιλογές. Ταξικές! Και τις κρύβουν με τη χούντα της ενημέρωσης που έχουν στήσει στα ΜΜΕ.

To Yπουργείο Παιδείας ανακλά την κυβερνητική γραμμή και στήνει την εξ αποστάσεως “εκπαίδευση”, ένα πυροτέχνημα,μια απάτη που σέρνεται σαν το ΠΣΔ, πως όλα τάχα συνεχίζονται καλά για τα παιδιά της πλέμπας. Για το παιδί του άνεργου, που δεν έχει μια τρακοσάρα να κάνει το τεστ-ενώ βήχει σαν πολυβόλο, αλλά θα χρεωθεί για ένα τάμπλετ, ώστε να μη στερηθεί το παιδί τίποτα.

Aν θέλω να πω κάτι, επικοινωνώντας με τους μαθητές μου και τις οικογένειές τους, τώρα που τα σχολεία έκλεισαν, είναι αυτά. Να εκφράσω την κοινωνική μου αλληλεγγύη αφού ο ιός αποδεκατίζει τους φτωχούς, όλους εμάς που δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα – ή έχουμε λίγη. Nα δηλώσω παρών κι ως εκπαιδευτικός, να ‘μαι χρήσιμος στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών και σ’ όλα τα παιδιά μας, έχουν δεν έχουν κωδικούς στο sch.gr και κυρίως όσα δεν αποκτήσουν. Ο καθείς και η μεροληψία του.

Να το πω όσο πιο ξύλινα μπορώ: Ο εφιάλτης του θανάτου είναι (πάλι) ταξικός! Όσοι είμαστε στα χαμηλά καταστρώματα του Τιτανικού, πρέπει να σπάσουμε τ’ αμπάρια…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις