Νέο ολίσθημα της ΕΝΕ: δικαιολογεί την οδηγία του ΕΟΔΥ για τα ελλιπή μέσα προστασίας

H ηγεσία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία μετρούν και ξαναμετρούν τα μέσα προστασίας και τα χορηγούν με το σταγονόμετρο βγήκε με ανακοίνωση να δικαιολογήσει την εγκύκλιο του ΕΟΔΥ που προτείνει στην περίπτωση έλλειψης να αγνοούν τα διεθνή στάνταρ και να ρίχνονται στη μάχη ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Αφού αρχικά στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει τα μέσα προστασίας, στη συνέχεια έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στην απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ωστόσο, στην περίπτωση έλλειψης εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατόπιν επαγγελματικής χρήσης του, σε έκτακτες περιπτώσεις μαζικής αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID – 19 (διαλογή, εξέταση, νοσηλεία), θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες οδηγίες προσωρινής αντιμετώπισης της κατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες υγείας να προφυλαχθούν επαρκώς, μέχρι να αποκατασταθεί η έλλειψη του συγκεκριμένου κατά περίπτωση εξοπλισμού».

Η ηγεσία της ΕΝΕ φαίνεται ούτε είδε ούτε άκουσε για τις συνεχείς διαμαρτυρίες των νοσηλευτών για τις ελλείψεις ούτε αντιλήφθηκε ότι αυτή η οδηγία του ΕΟΔΥ βγήκε για να δικαιολογήσει τις ανεπάρκειες στο σχεδιασμό και την πρόνοια που έπρεπε να έχει το υπ. Υγείας να προμηθευτεί έγκαιρα τις αναγκαίες ποσότητες σε μέσα προστασίας.

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι αυτή η ηγεσία στην ΕΝΕ βρίσκεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των νοσηλευτών και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση του εναγκαλισμού που έχει με την εξουσία και ιδιαίτερα με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Δυστυχώς αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της απόφασή της να στηρίξει την πρωτοβουλία του υπ. Υγείας για την προσέλκυση εθελοντών που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στο σώμα των νοσηλευτών.

Ίσως αυτή την κρίσιμη στιγμή η αποκάλυψη της απαράδεκτης στάσης που ακολουθεί η ηγεσία της ΕΝΕ είναι η ευκαιρία για μια νέα προσπάθεια που θα οδηγήσει στην αφύπνιση του νοσηλευτικού χώρου που αποτελεί βασικό κρίκο του υγειονομικού κινήματος.


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Θύελλα διαμαρτυριών για την στήριξη της ΕΝΕ στο κυβερνητικό κάλεσμα για «εθελοντές»