ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Στα χρόνια του κοροναϊού, αναζητούνται οι ΤΟΜΥ και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Δεν ξεχνάμε ότι από την προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκε η δημιουργία των ΤΟΜΥ και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας ως το μαγικό βοτάνι που θα έλυνε όλα τα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Η κριτική που ασκήθηκε τότε από το αγωνιστικό κομμάτι του κινήματος για τον τρόπο συγκρότησης αντιμετωπίστηκε από τα τότε κυβερνητικά στελέχη με χλευασμό.

Πέρασε ο καιρός και την πολιτική επιλογή της δημιουργίας ΤΟΜΥ ακολούθησε και η σημερινή κυβέρνηση, παρότι τότε την κατήγγειλε και έτσι σιγά σιγά φτάσαμε στα χρόνια του κοροναϊού.

Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγία σε ένα μεγάλο ύποπτων κρουσμάτων να μείνει στο σπίτι και να επικοινωνεί με τον «προσωπικό» γιατρό του. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, έκανε γνωστό ότι η χρηματοδότηση 500 ομάδων για την λήψη δειγμάτων για την εξέταση για κοροναϊό έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Παρότι όμως η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές οι ομάδες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει το έργο τους.

  • Αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αν θα έπρεπε σε αυτές τις διαδικασίες να συμμετέχουν οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας;

  • Αναρωτιόμαστε αυτά τα περίφημα ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας εάν ενημερώθηκαν για τα ύποπτα κρούσματα στην περιοχή ευθύνης τους και με πόσα από αυτά τα κρούσματα ήρθαν σε επικοινωνία, ποια από αυτά εξετάστηκαν για να μην κινδυνεύσουν να έχουν την τύχη ή μάλλον την ατυχία της θανούσας γυναίκας από την Καστοριά.

  • Γιατί χρειάζεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ οι ομάδες για την λήψη δειγμάτων για κοροναϊό που έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες η κυβέρνηση και ακόμα είναι στα χαρτιά;

  • Είναι τόσο δύσκολο ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα δείγματα να ληφθούν από τις ομάδες υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας;

Αυτονόητα ερωτήματα που ζητούν καθαρές απαντήσεις.

Λέτε να μας απαντήσει ο κ. Τσιόδρας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας;

Δεν το πιστεύουμε, αφού ακόμα και στις ελάχιστες ερωτήσεις που σχετίζονται με αντίστοιχα ζητήματα στις συνεντεύξεις Τύπου κάνουν ότι δεν τις ακούν κι επιπλέον τις ερωτήσεις τις στέλνουν γραπτά οι δημοσιογράφοι και… επιλέγονται!