Αεροπορικός Κλάδος: Και από την Skyserv απολύσεις μέσω SMS | Εκ περιτροπής εργασία από την Goldair

apoliesai-sms

Ο (κορονα)ΙΟΣ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν έχει τέλος στον τομέα των αεροπορικού κλάδου, καθώς οι εταιρείες, εκμεταλλευόμενες το πλαίσιο των ΠΝΠ και τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης, προχωρούν σε απολύσεις ή σε αλλαγές επί τα χείρω των συμβάσεων εργασίας.

Έτσι, εκτός από την Swissport που απέλυσε 300 εργαζομένους μέσω SMS και τους εναπομείναντες τους έβαλε σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, και άλλη μια εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων: η Skyserv, που έδωσε ραπόρτο στους εργαζομένους, με τον ίδιο τρόπο, ότι απολύονται μέχρι νεωτέρας!

Και μόνον από αυτές τις δύο περιπτώσεις, γιατί και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οι απολύσεις έχουν πάρει τη μορφή «τσουνάμι» (σ.σ.: ουσιαστικά πρόκειται για ομαδικές απολύσεις) καταρρίπτεται ο ψευδής ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι δήθεν με την αναστολή της σύμβασης εργασίας θα σταματήσουν οι απολύσεις.

Πέραν από τη Swissport, όσον αφορά στο ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας, έχει κινηθεί ξαι μια άλλη εταιρεία εξυπηρέτησης: η Goldair, που ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει αυτό το αντεργατικό μέτρο από τις 18 Μάρτη μέχρι και την Κυριακή 12 Απρίλη 2020.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της, που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, «λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».


ΕΚΑ: Για τον εργοδοτικό (κορονα)ιό των Swissport, Skyserv και Goldair

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει όσες εταιρίες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Επειδή ο κορωνοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων.