ΠΝΠ 20ής Μάρτη: Μείωση μισθών κατά 50% και «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας για έξι μήνες

Τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μεγάλη «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας τους εργαζομένους καθώς και να προχωρούν σε μείωση κατά 50% των μισθών και μάλιστα για διάστημα έξι μηνών(!!!), δίνει η κυβέρνηση. Επιπρόσθετα η ρήτρα μη-απόλυσης ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.

Η ρύθμιση που στηρίζει απόλυτα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και βάζει στη «λαιμητόμο» δικαιώματα χιλιάδων εργαζόμενων έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της προστασίας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού, μέσω της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 της ΠΝΠ αναφέρεται:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των «προσωρινών» μέτρων στην αγορά εργασίας, και πάντα με πρόσχημα την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες για τους επόμενους 6 μήνες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Οι εργοδότες θα μπορούν μάλιστα να απασχολούν κάθε εργαζόμενο είτε δύο συνεχόμενες εβδομάδες είτε μια εβδομάδα με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.


Διαβάστε | ΦΕΚ 68Α/2020: Η ΠΝΠ της 20ής Μάρτη με τα μέτρα κατά κοροναϊού για εργαζομένους και επιχειρήσεις