Κοροναϊός: Σφαγεία τα γηροκομεία σε Ιταλία και Ισπανία, πεθαίνουν κατά δεκάδες οι ηλικιωμένοι

Η Ιταλία μετατρέπει να γηροκομεία σε μίνι μονάδες νοσηλείας αλλά χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ στην Ισπανία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση των κρουσμάτων στα γηροκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας με τους ειδικούς να μιλούν ανοικτά πλέον για δομές «σφαγεία». Μόνο στην περιοχή του Μπέργκαμο υπολογίζεται πως περισσότεροι από 500 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους.

Τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία υπάρχει ανοικτή συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Με δεδομένο το γεγονός πως τα νοσοκομεία της Ιταλίας έχουν υπερκορεστεί και δεν προλαβαίνουν να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς δίνοντας προτεραιότητα στις μικρότερες ηλικίες για μηχανική υποστήριξη, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα γηροκομεία σε μίνι ιατρικές μονάδες.

«Αυτό θα είναι τραγικό και θα μολύνει και τους υπόλοιπες γέροντες καθώς τα γηροκομεία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές», είπε αξιωματούχος της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Σε ορισμένες πόλεις πάντως το πρόγραμμα ξεκίνησε ενώ και η πυροσβεστική έδωσε άδεια για χρήση φιαλών οξυγόνου εντός των γηροκομείων όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύονταν.

Τραγική είναι η κατάσταση με τα γηροκομεία και στην Ισπανία. Μάλιστα σε σύγκριση με την Ιταλία είναι ακόμα χειρότερα εκτιμούν γιατροί και παρατηρητές της εξέλιξης της επιδημίας. Στην Ισπανία υπολογίζεται πως τα γηροκομεία έχουν μετατραπεί σε «σφαγεία». Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 400 ηλικιωμένοι που προέρχονται από νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Κανείς δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να περιθάλψει τους ηλικιωμένους οι οποίοι πεθαίνουν αβοήθητοι και φυσικά αποτελούν υγειονομική βόμβα για τις μεγαλουπόλεις όπου η επιδημία κινείται ανεξέλεγκτη.

Ισπανία: Ξεπέρασε τον απολογισμό των θανάτων της Κίνας – 3.434 νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας, με 3.434 νεκρούς από 2.696 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές.

Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στη χώρα 738 θάνατοι.

Μονάχα η Ιταλία καταμετρά παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 47.610 από 39.673 χθες, ενώ η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, μετρά έως σήμερα 3.281 νεκρούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 47.610 από 39.673 χθες, μια αύξηση 20%. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα με το 50% και πλέον των θανάτων στη χώρα (1.825 νεκροί, 290 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες) και περισσότερα από 14.500 κρούσματα.

Ιταλία: Μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση για τους θετικούς στον Covid-19 που σπάνε την καραντίνα

Εκτός από την αύξηση του προστίμου από 400 μέχρι 3.000 ευρώ για όποιον μετακινείται από το σπίτι του χωρίς μια σημαντική αιτία, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υιοθέτησε ένα ακόμη μέτρο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας:

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, όποιος γνωρίζει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και βγαίνει από το σπίτι του, με στόχο να σπάσει την καραντίνα, στην Ιταλία στο εξής θα τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μέχρι πέντε χρόνια, διότι προκαλεί την εξάπλωση της επιδημίας και απειλεί την δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανώτατη διάδοση του ιού, στην Ιταλία είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ συνιστά τη μέγιστη προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας και πρόληψης.

Και πάντα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για τις νότιες περιφέρειες της χώρας, Τζουζέπε Προβεντσάνο, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση της Rai ότι «ο κύριος στόχος, τώρα, είναι να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες, στις εντατικές μονάδες θεραπείας των νοσοκομείων της Κάτω Ιταλίας. Από 1.700 που ήταν στην αρχή της επιδημίας, να γίνουν, τώρα, 3.500». «Εργαζόμαστε αδιάκοπα, νυχθημερόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Προβεντσάνο.