Αγωνιστική Προοπτική στα ΗΜΜΕ: Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στην ΕΡΤ μετά το κρούσμα κοροναϊού

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι… Οι στιγμές που περνάει η χώρα μας είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες όπως και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν είναι ώρες για αντιπαράθεση, είναι ώρες ευθύνης, περισυλλογής και προσφοράς στον κοινό σκοπό. Είναι ώρα αποφάσεων με στόχο το μέγιστο αποτέλεσμα, τη μέγιστη εξοικονόμηση μέσων, πόρων και προσωπικού, για την προφύλαξη όλων των εργαζομένων, την προστασία της υγείας όλων, την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ και κυρίως την μέγιστη ασφάλεια των εργαζόμενων στην παραγωγή προκειμένου να υπάρχει παραγωγή και ουσιαστική ενημέρωση του Ελληνικού λαού.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στους Περιφερειακούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, δίνουν καθημερινές μάχες, πάνω από τις δυνάμεις τους, σ’ αυτό τον πρωτόγνωρο πόλεμο, έτσι ώστε η ΕΡΤ να επιτελέσει τη συνταγματική της αποστολή και τις υποχρεώσεις της προς την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Διαπιστώνουμε όμως καθημερινά ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας και οι κανόνες που καθορίζονται από τους αρμόδιους φορείς, για την προστασία της υγείας μας, στην ΕΡΤ – τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια – εφαρμόζονται πλημμελώς. Χωρίς επάρκεια υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ατομικής υγιεινής και προστασίας, χωρίς τις απαιτούμενες απολυμάνσεις των χώρων εργασίας και τεχνικής λειτουργίας Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης, χωρίς διακριτές ομάδες εργαζομένων σε προληπτική σε κατ’ οίκον απομόνωση και διαδοχική αντικατάσταση όσων παραμένουν στους χώρους εργασίας.

Στους χώρους εργασίας μας δεν τηρείτε στην ουσία κανένα μέτρο προφύλαξης, αφού δεν ακολουθούνται πιστά οι κανόνες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

α) Η απόσταση ασφαλείας (2 μέτρων) μεταξύ των εργαζομένων στα στούντιο Ρ/Φ, Τ/Ο και σχεδόν σε όλους τους χώρους παραγωγής προγράμματος είναι ανύπαρκτη, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται δίπλα δίπλα και συνυπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ατόμων.

β) Για λόγους μέγιστης ασφάλειας θα έπρεπε να χορηγούνται στολές, γυαλιά, μάσκες και γάντια σε όλους τους εργαζομένους της τεχνικής λειτουργίας.

γ) Θα έπρεπε οι χώροι εργασίας μεταξύ των βαρδιών να απολυμαίνονται πριν αναλάβει η επόμενη βάρδια, για το λόγο αυτό έπρεπε να προβλέπονται Studios και θάλαμοι μοντάζ, κενοί εκτός λειτουργίας και απολυμασμένοι, για να ενεργοποιούνται σε χρονικό κύκλο προς αντικατάσταση των ήδη επιμολυσμένων.

δ) Θα έπρεπε το πρόγραμμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για τους πολίτες, προκειμένου να αυξήσουμε την ασφάλεια και τις εφεδρείες του προσωπικού παραγωγής.

ε) Πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι (τεστ COVID-19) για τυχόν ύπαρξη και εντοπισμό νέων κρουσμάτων. Είναι πρόταση του Διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ και άλλων ειδικών, που αποδέχτηκε επίσημα ο ΕΟΔΥ.

Η έλλειψη ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου λειτουργίας και η ελλιπής τήρηση των κανόνων δημιούργησε τα πρώτα αδιέξοδα. Το πρώτο κρούσμα που διαπιστώθηκε στον πιο νευραλγικό τομέα της Τηλεόρασης, βρήκε την ΕΡΤ απροετοίμαστη. Τα μεγάλα προβλήματα τα ξεπεράσαμε με την αυταπάρνηση, το φιλότιμο και τον αλτρουισμό των εργαζομένων.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν πάλι χωρίς διάλογο και χωρίς σχεδιασμό.

Πάρθηκε απόφαση να εκχωρήσουν την παραγωγή των μεταδόσεων των χαιρετισμών και της θείας λειτουργίας σε ιδιωτικά συνέργεια, έναντι 2.000 € περίπου η κάθε μετάδοση, την στιγμή που υπήρχαν ήδη προγραμματισμένα συνεργεία από το αρμόδιο τμήμα. Η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να μεταδίδει στους πιστούς τις ιερές ακολουθίες και έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις συγκεκριμένες μεταδόσεις, από τη Μητρόπολη, με δικά της τεχνικά μέσα και προσωπικό. Δημιουργούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα, για το λόγο που συμβαίνει αυτή την στιγμή, η απευθείας ανάθεση. Είναι γνωστό ότι πριν περίπου ένα χρόνο, για αυτές τις πρακτικές ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ είχε αποστείλει σχετικό εξώδικο στην προηγούμενη διοίκηση.

Έγιναν συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τις ανάγκες της Ροής και του Κεντρικού Ελέγχου Τ/Ο, μαθαίνουμε ότι τέτοιου είδους συμβάσεις ετοιμάζονται και για άλλους χώρους, καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων εργολάβων.

Γνωρίζουμε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ής Μαρτίου 2020 προβλέπει για κατεπείγουσες ανάγκες της ΕΡΤ τη σύναψη συμβάσεων έργου ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι ανάγκες της ΕΡΤ για τεχνικό προσωπικό είναι καταγεγραμμένες και γνωστές σε όλους και πρέπει να καλυφθούν με σταθερές σχέσεις εργασίας. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τη Διοίκηση ότι για κάθε απόφαση που λαμβάνει, επικαλούμενη αυτή την κρίση, θα υπάρχει και έλεγχος και κριτική.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να διαιωνίζονται βλαπτικές πρακτικές, είναι να υπάρξει οργάνωση και σταθερός βηματισμός, στην επόμενη δύσκολη περίοδο αυτής της πανδημίας. Μιλάμε διαρκώς για την ατομική ευθύνη και εδώ ακριβώς χρειάζεται και η Εταιρική ευθύνη. Μιλάμε για την αλληλεγγύη που είναι βασικό συστατικό συνοχής μιας κοινωνίας. Σήμερα όσο ποτέ τη χρειάζονται οι υγειονομικοί μας, οι ευπαθείς ομάδες, και όσοι είναι στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απαιτούν την ουσιαστική στήριξη από τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Οι υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους δεν αναστέλλονται, ούτε αναβάλλονται. Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο:

Να ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα και να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες προσωπικού.

Να αποφασιστεί η καταβολή ημερήσιου τροφείου, ώστε να καλυφθεί μέρος της δυσβάσταχτης επιβάρυνσης των εργαζομένων.

Να διακοπεί για το διάστημα της κρίσης η παρακράτηση που αφορά την ΚΥΑ της αναβίωσης.

Να μην ακυρωθούν τα δικαιώματα μας, να μην ανασταλούν οι δίκαιες διεκδικήσεις μας.