ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Να αρθούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις των υγειονομικών από και προς τα νοσοκομεία

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών δεν πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην κίνηση των εργαζομένων στις μονάδες υγείας με αποτέλεσμα να δυσκολέψει περισσότερο την καθημερινή τους ζωή. Αυτές τις ώρες οι υγειονομικοί καλούνται να σηκώσουν ένα τεράστιο φορτίο και δεν χρειάζονται και νέες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις απαγορεύσεις που τίθενται στις μετακινήσεις τις οποίες χρειάζεται να κάνουν προς την εργασία τους.

Από τις οδηγίες αλλά και τα έντυπα που έχουν εκδοθεί από την πολιτική προστασία αρκετά ζητήματα δημιουργούν προβλήματα ενώ άλλα παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Συγκεκριμένα:

  1. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα διαφορετικά ωράρια (βάρδιες) που εργάζονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας Τα ωράρια αυτά πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι σταθερά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλούνται έκτακτα να παρέχουν εργασία. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις δε υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες.
  2. Αρκετοί εργαζόμενοι στην υγεία μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αραίωση των δρομολογίων θα δυσκολέψει αφάνταστα τις μετακινήσεις αυτών των εργαζομένων ιδιαιτέρα όσων τελειώνουν ή ξεκινούν τη βάρδια αργά το βράδυ (ωράρια 3 μμ -11 μμ ή 11μμ έως 7 πμ της επομένης). Υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι αυτοί να μην βρίσκουν πλέον μέσο μεταφοράς να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να φτάσουν έγκαιρα στην εργασία τους. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη
  3. Αρκετοί εργαζόμενοι στην υγεία μετακινούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που τους μεταφέρουν ή τους επιστρέφουν από τα νοσοκομεία ή από κοντινούς σταθμούς λεωφορείων ή μετρό, επειδή οι ίδιοι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Πρέπει τώρα η πολιτική προστασία και το Υπ. Υγείας να δώσει οδηγίες και να προχωρήσει σε μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Θα μπορούσαν π.χ. να προχωρήσουν στην έκδοση ειδικής κάρτας που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση των υγειονομικών από και προς την εργασία τους χωρίς χρονικούς περιορισμούς λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Ένα επιπλέον μέτρο θα ήταν η έκδοση άδειας σε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να τους μεταφέρει από και προς την εργασία τους στην περίπτωση που οι ίδιοι δεν έχουν δικό τους μέσο μεταφοράς. Τέλος τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να ρυθμιστούν παίρνοντας υπόψη και τα ωράρια των εργαζομένων στην υγεία.

ΥΓ. Αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν η πολιτική ηγεσία είχε δεχθεί τους εκπροσώπους των συνδικάτων στην υγεία. Δυστυχώς η “άφαντη” πολιτική ηγεσία και η κατώτερη των περιστάσεων πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ φρόντισαν ποτέ να μην γίνει αυτό το ραντεβού.