Το ρεπό στους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ να το δώσουμε εμείς

Από το Θάνο Καμήλαλη

Είμαστε όλη μέρα σπίτι. Που σημαίνει ότι έχουμε πολύ χρόνο. Που σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε στο Σουπερμάρκετ τη Δευτέρα. Την Τρίτη. Την Τετάρτη. Την Πέμπτη. Την Παρασκευή. Το Σάββατο. To επιχείρημα «δεν προλαβαίνω» είναι κάπως ανεδαφικό…

Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να πάμε σε Σούπερ Μάρκετ την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι στα Σουπερμάρκετ δουλεύουν πλέον ασταμάτητα, 7 μέρες την εβδομάδα, σε εξαντλητικό οι περισσότεροι ωράριο. Tα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κούραση. Την ανασφάλεια για τις δουλειές τους. Τον φόβο τον δικό τους, αλλά και την συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών, που βρίσκονται σε πανικό. Είναι άγνωστο αν διαθέτουν όλοι τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Μάλλον όχι.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, για τις επόμενες εβδομάδες, να παραμείνουν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να απειλήσει συγκεκριμένη αλυσίδα, που αποφάσισε να τηρήσει την αργία, με κυρώσεις. Είναι πιθανό, αυτή η απόφαση να συνδέεται με τις γνωστές ιδεοληψίες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και να βρίσκεται λόγω του πανικού της πανδημίας το πρόσφορο έδαφος για τέτοιες πρακτικές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι απλή αδιαφορία, για εργαζόμενους που τίθενται μονίμως στο περιθώριο από τους διάφορους Γεωργιάδηδες.

Είναι πολύ απλό, αυτονόητο και ανθρώπινο ότι σήμερα πρέπει να τους δώσουμε μία ανάσα, το ρεπό που δεν τους δίνει η κυβέρνηση. Γιατί κι αυτοί αγωνίζονται, για τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και για εμάς, σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος, ως μικροί καθημερινοί ήρωες των δύσκολων καιρών μας. Να μην ξεχάσουμε κανέναν μέσα σε αυτήν την κρίση, να μην αφήσουμε μόνο και μόνη κανέναν και να τους προστατεύσουμε όλους.