Τι δεν μας λέει ο κ. Τσιόδρας για τα τεστ για τον κοροναϊό;

Χ.Κ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Mεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα του αριθμού των εξετάσεων που πραγματοποιούνται για τον κοροναϊό. Η αντιπαράθεση γύρω από το θέμα καλά κρατεί και επιχειρήματα παρατίθενται και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Τσιόδρας ισχυρίζεται ότι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα είναι οι απαιτούμενες και δεν υπάρχει λόγος αυτές να αυξηθούν θεαματικά όπως ισχυρίζονται άλλοι επιστήμονες.

Δεν σκοπεύουμε να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά της κάθε άποψης, Αυτό είναι θέμα των ειδικών που έχουν αναλάβει την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Όμως ο κ. Τσιόδρας που εκτελεί χρέη εκπροσώπου του υπ. Υγείας θα πρέπει να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα.

Αν θεωρητικά χρειαζόταν να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων, υπάρχουν οι μηχανισμοί στο δημόσιο σύστημα υγείας για να συμβεί αυτό; Τι μέτρα παίρνει το υπουργείο υγείας προκειμένου αυτές οι εξετάσεις να βγαίνουν έγκαιρα για τα ύποπτα περιστατικά; Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει τον απαιτούμενο αριθμό εργαστηρίων καθώς επίσης και τα αντίστοιχα ΚΙΤ για να διενεργήσει αυτές τις εξετάσεις; Δυστυχώς νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αρνητική αφού σήμερα δεν διαφαίνεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην έκδοση των σχετικών ελέγχων από τα υπάρχοντα δημόσια εργαστήρια, σε συνδυασμό με την απουσία αποφάσεων για την ανάπτυξη νέων εργαστηρίων, αναδεικνύουν την απουσία ενός σχεδιασμού. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων είναι να λιμνάζουν για αρκετές μέρες ύποπτα περιστατικά σε νοσοκομεία επιβαρύνοντας το σύστημα και μεγαλώνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων εξαιτίας της παγκόσμιας ζήτησης αλλά και της απουσίας ενός έγκαιρου σχεδιασμού για την εξασφάλιση τους σε πρότερο χρόνο.

Η επιστημονική ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Τσιόδρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα και να ξεκαθαρίσει τι μέτρα προτείνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Να εξετάσει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την ανάπτυξη νέων εργαστηρίων από τα δημόσια νοσοκομεία, την εξασφάλιση ικανού αριθμού εργαστηρίων, την κατάσχεση ΚΙΤ που σήμερα άσκοπα χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία και πρώτα από όλα οι πολίτες πείθονται όταν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα ιδιαίτερα, όταν αυτές συνδυάζονται με αντίστοιχα μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπισή τους