Μητσοτάκης: Καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Δευτέρα το πρωί (6πμ.)

«Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από το πρωί της Δευτέρας, στις 6πμ.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνηση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κοροναϊού. «Για τον κάθε παραβάτη», όπως προσέθεσε, «θα υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. «Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα», είπε ο πρωθυπουργός.

Εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.


Διαβάστε επίσης | Κοροναϊός: Το έντυπο μετακίνησης στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας