6.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Αναλυτικά τι ισχύει και τα έγγραφα για την απαγόρευση κυκλοφορίας, από 23/3 και ώρα 6πμ. μέχρι 6/4 και ώρα 6πμ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου

Πρόσφατα

Σε ισχύ τίθεται, από τη Δευτέρα 23 Μάρτη και ώρα 6πμ. μέχρι τη Δευτέρα 6 Απρίλη και ώρα 6πμ., η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, ως μέτρο ανακοπής της διάδοσης του κοροναϊού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απαγόρευση δεν αφορά σε όλους και όλες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό προσωπικό και τα μέλη πολιτικής προστασίας.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

 • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων για να δουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

 • Δε θα λειτουργούν παιδικές χαρές, χώροι εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση, ενώ απαγορεύεται η παραμονή πολιτών

 • Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο

ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Η βεβαίωση τύπου Α για τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος την φέρει πάντα μαζί του, και του τη δίνει ο εργοδότης. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τη Δευτέρα το πρωί ο εργαζόμενος θα πάει στη δουλειά του με μια απλή δήλωση (π.χ,, ένα απλό χαρτί, όπου θα γράφει το όνομά του, τη διεύθυνσή του και τη διεύθυνση όπου είναι η εργασία του), αλλά θα φύγει από τη δουλειά του με τη βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τον εργοδότη του.

«Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης; Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Η βεβαίωση τύπου Β, για τις άλλες περιπτώσεις, με έγγραφο ή SMS.

«Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης», είπε Ν. Χαρδαλιάς.

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1 Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες: 1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. 2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. 5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι πολίτες θα μπορούν να βρουν τα σχετικά έγγραφα για τις μετακινήσεις από αργά απόψε στο forma.gov.gr.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα / Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και τις δηλώσεις που έκανε πριν τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις