Σωματείο ΓΝ «Ελπίς»: Να παρθούν μέτρα προστασίας ΤΩΡΑ για τους εργαζόμενους

Να παρθούν μέτρα προστασίας ΤΩΡΑ για τους εργαζόμενους, για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε!!!

Μπροστά στην πανδημία του κορωναϊού, με το υπ. αρ. πρωτ. 4815 / 13-3-20 επείγον έγγραφο μας, ζητήσαμε την ενίσχυση του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» με προσωπικό, μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και το λαό μας.

Ταυτόχρονα επισημάναμε ότι, παρά το τιτάνιο έργο της Επιτροπής Λοιμώξεων για ενημέρωση-εκπαίδευση θα πρέπει να ενισχυθεί το έργο της, επειδή η κατάσταση θα χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες με την αύξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους και το λαό μας να είναι απρόβλεπτες. Γι’ αυτό ζητήσαμε συνάντηση για να ενημερωθούμε για το σχέδιο και το ρόλο που καλείται να παίξει το Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊου και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που θέσαμε.

Ως Σωματείο των Εργαζομένων μπροστά στη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι, η Διοίκηση δεν έχει ορίσει ακόμα συνάντηση για να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, την στιγμή που καλούμαστε να είμαστε στη 1η γραμμή..

Θέματα που απασχολούν έντονα το σύνολο των Εργαζομένων και των Γιατρών του Νοσοκομείου:

1) Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

2) Να προσληφθούν χιλιάδες υγειονομικοί αφού οι 2000 δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα υπάρχοντα κενά. Χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό (Γιατρούς, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό, Διοικητικό, Τεχνικό Καθαριότητα, Φύλαξη, Εστίαση). Καμία απόλυση συναδέλφου στην καθαριότητα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εκδίωξη των Εργολάβων και των Ιδιωτικών συνεργείων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

3) Εναλλακτικές γραμμές άμυνας από προσωπικό που δεν θα εκτίθεται στον κίνδυνο του κορωνοϊού προκειμένου να μπορεί να αντικαταστήσει όσους τεθούν σε καραντίνα ή νοσήσουν. Αυστηροποίηση της διαδικασίας της διαλογής των περιστατικών για να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς στο νοσοκομείο και η έκθεση των εργαζομένων. Άμεσος έλεγχος των πιθανών κρουσμάτων των εργαζομένων (ήδη έχουμε τα πρώτα κρούσματα).

Εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων προστασίας ασθενών-εργαζομένων όπως (επάρκεια υγειονομικού υλικού μάσκες απλές, μάσκες FFP2 και FFP3, γυαλιά, ποδιές χειρουργικές, γάντια απλά και χειρουργικά, φαρμακευτικό υλικό-αντισηπτικά, ολόσωμες στολές, χαρτιά κουζίνας, απολυμαντικά και χαρτί τουαλέτας, μέτρα εξαερισμού χώρων π.χ ακτινολογικό ΤΕΠ, απολυμάνσεις χώρων όπου χρειάζεται και υποδεικνύεται από την επιτροπή λοιμώξεων.

.4) Εξοπλισμός τμημάτων με φορητούς αναπνευστήρες, ροόμετρα, φορητό ακτινολογικό, απινιδωτές, φυγοκέντρους για τα εργαστήρια.

5) Καταγραφή των κρουσμάτων και των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τον ιατρό εργασίας τηρώντας τα προσωπικά δεδομένα και διευκόλυνση τους σε εργασία (Back office). Έγκριση αδειών ειδικού σκοπού..

6) Επειδή όλο το Νοσοκομείο όπως πληροφορηθήκαμε θα νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊο, σταδιακά ξεκινώντας από την Β Παθολογική, επιβάλλεται η διασφάλιση χώρων ξεκούρασης και ύπνου για όσους εργαζόμενους που είναι στη 1η γραμμή (ΤΕΠ) ή που νοσηλεύουν κρούσματα και λόγω της πιθανής έκθεσης και του αυξημένου ιϊκού φορτίου που πιθανόν να φέρουν, έχοντας μεγάλη ανησυχία αποφεύγουν να κινηθούν στα μέσα μεταφοράς και να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να μην μεταδώσουν στην κοινότητα και τους οικείους τους τον ιό.

Οι εργαζόμενοι  με αίσθημα ευθύνης καταβάλλουμε υπεράνθρωπες  προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του λαού μας, ωστόσο καλούμε την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, 1η ΥΠΕ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρουν τώρα (χθες) τις δικές τους ευθύνες από τους κινδύνους που ελλοχεύει η πανδημία του κορωνοϊού και να μη αφήσουν ξυπόλητους  τους υγειονομικούς και με ελάχιστα εφόδια, μπροστά στον «πόλεμο» που καλούμαστε να δώσουμε.

Για την άμεση ενημέρωση σας, παρακαλούμε στείλτε το email σας στο Σωματείο (unionelpis1@gmail.com)