15.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Η εγκύκλιος για την τρίμηνη παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων λόγω αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ

Γνωστοποίηση διατάξεων άρθρου 6 της ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»

Πρόσφατα

Με τις διατάξεις της ανωτέρω ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55 Α/11-3-2020 εξειδικεύτηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ειδικότερα στο άρθρο 6 αυτής προβλέπεται η αναβολή των συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. μέχρι την 31/3/2020, προκειμένου για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Λόγω του ανωτέρω μέτρου στις περιπτώσεις λήξης μέχρι την 31.3.2020 αναπηρικών συντάξεων και προκειμένου να μην αποστερηθούν οι δικαιούχοι της συνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση για παράταση χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, η καταβολή της αναπηρικής παροχής παρατείνεται για τρεις (3) μήνες.

Η ανωτέρω τρίμηνη παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου. Επομένως σε περίπτωση λήξης της εξάμηνης παράτασης του άρθρου 28 του ν. 4488/2017 μέχρι την 31.3.2020 ή και μετά την ανωτέρω ημερομηνία είτε προστίθεται πλήρης η τρίμηνη παράταση των κοινοποιούμενων διατάξεων ή το τμήμα αυτής υπό τους όρους που προαναφέρονται.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.. Παράλληλα παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 6 της ΠΝΠ.

Σε περίπτωση που μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με τις εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σ’ αυτούς αχρεωστήτως, κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης ρύθμισης, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Οι κοινοποιούμενες ρυθμίσεις δεν κωλύουν τη διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλο, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας, νόμιμο λόγο.

Τέλος προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης των ανωτέρω προθεσμιών, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


ΕΔΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις