ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενίσχυση του ΕΣΥ, διότι είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό

Επιστολή που στάλθηκε προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, με την οποία ζητεί μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων και κατ’ επέκτασιν και των οικογενειών τους. Όπως, δε, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις και χρειάζεται ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα»

Σε συνέχεια των οδηγιών του ΕΟΔΥ και την απόφασή σας να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες, τα πανεπιστήμια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα ώστε να εκδοθούν αντίστοιχες οδηγίες από εσάς:

  • Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στη μετακίνηση όλων των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να πάνε στην εργασία τους. Για αποφυγή του συνωστισμού απαιτείται πύκνωση των δρομολογίων και διασπορά των χρόνων αιχμής με ευελιξία στα ωράρια εργασίας.

  • Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας στις δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται κοινό ή να δοθεί παράταση – αναστολή στην έκδοση σειράς διοικητικών πράξεων που δεν έχουν επείγον χαρακτήρα.

  • Θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέρες άδειας με αποδοχές για τους εργαζόμενους γονείς που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο ή για να φροντίσουν κάποιον οικείο τους που νοσεί, για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί. Αντίστοιχες άδειες πρέπει να δοθούν και σε εργαζόμενους σε ανοσοκαταστολή καθώς και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για μονογονεϊκές οικογένειες.

  • Θα πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι νοσοκομειακές μονάδες και τα κέντρα υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους απαραίτητους για τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας Μηχανικούς. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις και χρειάζεται ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα.

  • Θα πρέπει, εφόσον παραμένουν σε λειτουργία, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να προμηθευτούν με τα αναγκαία απολυμαντικά χώρων και χεριών, μάσκες και γάντια μιας χρήσης για όλους τους εργαζόμενους.

Στις έκτακτες καταστάσεις η συλλογική προσπάθεια και ο κεντρικός σχεδιασμός μπορούν να δώσουν λύσεις. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.