14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι γιατροί ΕΣΥ της Λέσβου καταγγέλλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Εμπρησμός σε δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Τι καταγγέλλει εργαζόμενη

Πρόσφατα

Η Ένωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) Λέσβου καταγγέλλει την «άθλια και υποκριτική πολιτική της κυβέρνησης και της ”ομόαιμης” ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης». Η Ένωση τονίζει πως «είναι ανάγκη να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή ψυχών και γιγαντώνει τον Ερντογάν να εκβιάζει τους γείτονές του». Ζητούν να μην αφήσουμε να διαχυθεί το δηλητήριο των φασιστών, αλλά και την κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία για παροχή ασύλου και βοήθεια αλλά και τα σύνορα προς τις χώρες της ΕΕ.

Οι Γιατροί ΕΣΥ Λέσβου καταγγέλλουν την κυβερνητική προπαγάνδα της κυβέρνησης και της «ομόαιμης» τοπικής αυτοδιοίκησης, που «κατάφερε» μέσα σε έξι μήνες να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προεκλογικές της εξαγγελίες.

Κατακρίνουν ευθέως «την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της στα ΜΜΕ που νομιμοποιούν φασιστικές συμπεριφορές προσβάλοντας τον ανθρωπισμό μας, την παραδοσιακά φιλόξενη ελληνική κοινωνία και την Χριστιανική αλληλεγγύη», αλλά και την αντιμεταναστευτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή ψυχών και γιγαντώνει τον Ερντογάν να εκβιάζει τους γείτονές του».

Ζητούν το κλείσιμο των hotspots, την αποζημίωση των πολιτών, και τονίζουν πως δεν πρέπει να αφήσουμε τους φασίστες να ποτίσουν την κοινωνία μας με το μίσος και τη βία. Επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα σύνορα με την Τουρκία και προς τις χώρες της ΕΕ, καταργώντας τις συμφωνίες του Δουβλίνου.

Η ανακοίνωση τους:

Η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ «ΟΜΟΑΙΜΗΣ» ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία μας έχει μπερδευτεί από αντιφατικές και παράλογες συμπεριφορές που μόνο σε διχασμό και τραγικά αδιέξοδα φαίνεται να καταλήγουν.  Η Λέσβος μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου εδώ και χρόνια έχει γίνει αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξ αιτίας πολέμων, τρομοκρατίας και φτώχιας και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί σαν άνθρωποι, σαν πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας γενικά, αλλά και ειδικά σαν μέλη των συνασπισμών που με τις πολιτικές τους οδήγησαν σ’ αυτές τις καταστάσεις, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και σαν πολίτες που ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ ή δεν συμμετείχαν καν στις εκλογές.

Καταγγέλλουμε την άθλια και υποκριτική πολιτική της κυβέρνησης και της «ομόαιμης» ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνεχίζει τις αποτυχημένες πρακτικές των προηγούμενων η οποία όχι μόνο δεν πέτυχε να αποσυμφορήσει τα νησιά και όλη την Ελλάδα όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά αλλά αντίθετα «κατάφερε» μέσα σε 6 μήνες να υπερδιπλασιάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Μόρια, στον Καρά Τεπέ και στην πόλη. Η πολιτική τους αυτή οδήγησε στην επιδείνωση των ήδη απάνθρωπων συνθήκων διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και συνεχίζει να δυσκολεύει την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα μας, ιδιαίτερα δε σε μας τους υγειονομικούς. Στέλνει 20 διμοιρίες ΜΑΤ και το μηχανικό του στρατού να υπερασπιστούν την νομιμοποιημένη μετά επίταξη κατασκευή άλλου ενός hotspot στο νησί, για χάρη των συνήθων μεγαλοεργολάβων, και επιτίθενται με ληγμένα τούρκικα χημικά αλλά και ρατσιστικές, ανθελληνικές ύβρεις εναντίον μας δηλαδή εναντίον των ακριτών νησιωτών. Στην συνέχεια κάνει δήθεν πίσω προετοιμάζοντας όμως την επόμενη επίθεση και στέλνει εισαγγελική εντολή να καταδοθούν τα τραυματισμένα «κακά παιδιά» από το βιβλίο συμβάντων του Νοσοκομείου και των ΚΥ προφανώς για να μην το «ξανακάνουν». Την ίδια ευαισθησία βέβαια δεν φαίνεται να δείχνει η εισαγγελία μας στα επεισόδια βίας, σωματικής έρευνας και κλεισίματος δρόμων από «ευυπόληπτους πολίτες» εναντίον μεταναστών και πολιτών ούτε βέβαια για την απάνθρωπη συμπεριφορά ρατσιστικού μίσους και μισαλλοδοξίας, όταν χυδαιολογώντας αποτρέπουν μάνες και μωρά να αποβιβαστούν από βάρκα και βιαιοπραγούν και προπηλακίζουν εναντίον δημοσιογράφων, της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες.

Καταγγέλλουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της στα ΜΜΕ που νομιμοποιούν φασιστικές συμπεριφορές προσβάλοντας τον ανθρωπισμό μας, την παραδοσιακά φιλόξενη ελληνική κοινωνία και την Χριστιανική αλληλεγγύη.

Καταγγέλλουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που είναι συνυπεύθυνη για το μακελειό στην Μέση Ανατολή γι’ αυτό και οφείλει να υποδεχτεί τους πρόσφυγες αντί να τους στέλνει στα δόντια του «λύκου» (Ερντογάν), ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν ασπίδα και πρόχωμα για να εκβιάζει ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Είναι ανάγκη να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή ψυχών και γιγαντώνει τον Ερντογάν να εκβιάζει τους γείτονές του.

Η Ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει, ειδικά για τους πρόσφυγες, τα σύνορά με την Τουρκία για παροχή ασύλου και βοήθεια αλλά και τα σύνορα προς τις χώρες της ΕΕ, καταργώντας τις «Συμφωνίες Δουβλίνο».

Να κλείσουν τα hotspots και να αποζημιωθούν οι πολίτες για τις ζημιές που υπέστησαν.

Υποδοχή, περίθαλψη, άσυλο, βοήθεια για κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Να μην αφήσουμε τους φασίστες να ποτίσουν την κοινωνία μας με το μίσος και τη βία.

Να νικήσει η δύναμη της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της συμπόνοιας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ


Εμπρησμός σε δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

Στο μεταξύ, Πυρκαγιά ξέσπασε στο σχολείο του «One Happy Family», που αποτελεί δομή που προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες και βρίσκεται στον λόφο απέναντι από τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Σημαιώνεται ότι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται ευάλωτα, καθώς είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το Lessvosnews.net δημοσιεύει καταγγελία εργαζόμενης που εργάζεται στη συγκεκριμένη δομή για πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία επισημαίνει ότι όσοι καίνε σχολεία, «βαδίζουν ολοταχώς στα βήματα του Χίτλερ», προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν να στέκονται δίπλα στους κατατρεγμένους ανθρώπους και να παρέχουν μόρφωση σε όποιον τη χρειάζεται. Αναλυτικά η καταγγελία που δημοσίευσε η δομή:

Το βράδυ του Σαββάτου 7/3 «άγνωστοι» έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις του “One Happy Family” που παρέχει χρόνια τώρα έναν ανθρώπινο χώρο για τους πρόσφυγες που περνάνε τη μέρα τους στοιβαγμένοι στις λάσπες της Μόριας. Μέσα στον χώρο λειτουργούσε κουζίνα που έδινε χιλιάδες γεύματα καθημερινά είχε κλινική που δέχονταν δεκάδες πρόσφυγες και γίνονταν επίσης μαθήματα Αγγλικών και Ελληνικών.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το «School of Peace» , επίσης ΣΧΟΛΕΙΟ που φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες παιδάκια. Το σχολείο αυτό είναι μια όαση ,καμία σχέση με το πώς αντιμετωπίζαμε εμείς το σχολείο, τα παιδάκια εκεί διάβαζαν με όρεξη, εκτιμούν τη μόρφωση που τους προσφέρεται απλόχερα από όλους όσους δουλεύουμε εκεί. Στις γιορτές δεν θέλουν να κλείνουμε ούτε μια μέρα γιατί αυτό σημαίνει πίσω στη σκηνή στη Μόρια, χωρίς παιχνίδια, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ελπίδα!

Είμαι πτυχιούχος φιλόλογος που δεν βρήκε ΜΙΑ δουλειά σ’αυτό που αποκαλούμε Δημόσιο ή σε κάποιο «ελληνικό φροντιστήριο». Είμαι καθηγήτρια που εξάσκησε πρώτη φορά το επάγγελμα της μέσω μιας ΜΚΟ και είμαι σίγουρη ότι αυτά τα παιδιά με έχουν ανάγκη γιατί μαθαίνοντας Ελληνικά νιώθουν ότι δεν διαφέρουν τόσο πολύ, νιώθουν ότι μπορεί επιτέλους η κοινωνία να τους αποδεχτεί επειδή μιλάνε τη γλώσσα μας.

Είναι ντροπή μετά από τόσα χρόνια που οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ καλύπτουν τις ελλείψεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση) να βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή διάλεξαν να κάνουν το αυτονόητο. Να εργαστούν στον ανθρωπιστικό τομέα σε έναν τόπο και σε μια χρονική περίοδο που είναι απαραίτητο, αν θες να λέγεσαι Άνθρωπος.

Όποιοι πιστεύουν ότι καίγοντας σχολεία μας τρομάζουν καλύτερα να το ξανασκεφτούν! Βαδίζουν ολοταχώς στα βήματα του Χίτλερ που έκαιγε βιβλία σε πλατείες..Δεν θα σταματήσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον κατατρεγμένο. Δεν θα σταματήσουμε να παρέχουμε μόρφωση σε όποιον την χρειάζεται.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ!
Μαρία Λ.,εργαζόμενη στο OHF
One Happy Family

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις