Φαντάροι στην Κομοτηνή: Δουλειά μας δεν είναι να δέρνουμε και να πνίγουμε πρόσφυγες και μετανάστες

«Διακρατική αλληλεγγύη κατά του ρατσισμού και του πολέμου» από περισσότερες από 300 οργανώσεις

Φαντάροι στην Κομοτηνή, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο, καταγγέλλοντας τον Στρατό και το Υπουργείο Άμυνας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με το πρόσχημα του προσφυγικού οι κυβερνήσεις εμπλέκουν τον στρατό όλο και βαθύτερα σε συνθήκες αστυνόμευσης».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η καταγγελία των φαντάρων από την Κομοτηνή:

Σαν έτοιμοι από καιρό…

Κλασική εικόνα ευρωπαϊκής ελληνικής φιλοξενίας.

Σήμερα, φαντάροι από μονάδες της Κομοτηνής διατάχθηκαν ξαφνικά να πάνε στον Έβρο αποσπασμένοι για κάποιες (απροσδιόριστα) μέρες.

Όπως έγινε άμεσα γνωστό θα ενταθούν οι κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Ο αριθμός φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από την προηγούμενη φορά (προς το τέλος του έτους).

Οι ίδιες διοικήσεις που αργούν χαρακτηριστικά να λύσουν τα προβλήματα που εκθέτουν οι φαντάροι, σπάνε τα ρεκόρ ταχύτητας όταν είναι να καταστείλουν πρόσφυγες.

Τόσο καιρό ανεβοκατεβάζουν κληρωτούς και μόνιμους στρατιωτικούς βάζοντας τους να κάνουν επαναπροωθήσεις, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς.

Αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως πιόνια στο γεωπολιτικό παιχνίδι με τη Τουρκία και με την Ευρώπη.

Πιόνια είναι προφανώς και οι φαντάροι και τα χαμηλόβαθμα στελέχη που καλούνται να κάνουν την βρωμοδουλειά.

Να είναι σίγουροι πως η ηγεσία θα τους φερθεί με τον ίδιο εργαλειακό τρόπο, όπως φέρεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όσο περνάει η μέρα γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν και συγκρούσεις στα σύνορα. Πάνε να μπλέξουν τους φαντάρους και σε καταστολή πλήθους.

Για αυτό τόσο καιρό μας γανώνουν τα κεφάλια με σενάρια υποτιθέμενων επιθέσεων σε στρατόπεδα.

Για αυτό τόσο καιρό η ρατσιστική προπαγάνδα μας ταΐζεται με το κουτάλι και για επιδόρπιο έχουμε σενάρια πολέμου.

Υπάρχουν συνάδελφοι που αν ακούσουν για άλλη μία φορά τη λέξη «λαθροπίθηκος» θα χρειαστεί να συνομιλήσουν με το κέντρο ψυχολογικής βοήθειας του στρατού.

Θερμικές κάμερες, περίπολα πεζά, τζιπάκια της αστυνομίας και του στρατού, drones και ελικόπτερα, 2 μοίρες καταδρομών μαζί με ΜΑΤ και χημικά στον Έβρο, με 66 συλλήψεις ήδη στο τραπέζι.

Εκεί έχει οδηγήσει η επιλογή η Ελλάδα να γίνει ένα τεράστιο κλειστό κέντρο κράτησης.

Όσοι φαντάροι πάνε πάνω μπορούν να είναι σίγουροι ότι βλέπουν εικόνες από το μέλλον, όπως οι νησιώτες είδαν τους εαυτούς τους χτυπημένους από τα ΜΑΤ ενώ τόσο καιρό το ξύλο έπεφτε μέσα στα ανοικτά κέντρα κράτησης.

Οι μετανάστες θέλουν να φύγουν για τις διάφορες χώρες προορισμού τους.

Η ελληνική πολιτεία γιατί διαλέγει να τους εγκλωβίζει και να κάνει τον δεσμώτη; Γιατί πρώτα δημιουργεί πρόβλημα εγκλωβισμού και μετά τους αντιμετωπίζει σαν δύναμη εισβολής;

Ας τους αφήσει να φύγουν. Ας τους βοηθήσει στην ασφάλιση τους, στην εργασία τους και να έχουν το δικαίωμα όποια στιγμή θέλουν και μπορούν, να προχωρήσουν το ταξίδι τους.

Βέβαια η διαχείριση του προσφυγικού βολεύει για εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά παιχνίδια.
Ομογενοποιεί και πορώνει τον κόσμο στο εσωτερικό και δημιουργεί μία αίσθηση συνοχής απέναντι σε έναν φανταστικό εχθρό.

Κρύβει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που μας κλέβουν καθημερινά τη ζωή και μας εξαναγκάζουν να τους υπηρετήσουμε και στο φανταρικό μας. Κρύβει το γεγονός ότι ο πραγματικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα και μας μειώνει μισθούς και συντάξεις, ενώ τα παιδιά του με διάφορα βύσματα κάνουν παραμεθόριο στο ΓΕΣ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο ελληνικός στρατός έχει σκοπό να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την άμυνα της χώρας.

Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε το ΓΕΣ και το υπουργείο Άμυνας, είναι αυτά τα καθήκοντά του ελληνικού στρατού σύμφωνα το Σύνταγμα;

Οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας;

Αν η Τουρκία και η Ελλάδα (ή η Ελλάδα και η Τουρκία) έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο στον οικονομικό τους ανταγωνισμό καλό είναι να σταματήσουν να υπολογίζουν τους φαντάρους σε αυτό το παιχνίδι.

Καλούμε όσους φαντάρους βρεθούν στα σύνορα σε σκηνικά με επαναπροωθήσεις να βγουν παραπονούμενοι.

Δεν είναι κανενός δουλειά να πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο ποτάμι, ούτε να τους δέρνει στην Αδριανούπολη.

Δεν είναι στα καθήκοντα του φαντάρου, είναι παράνομο και δεν καταταχθήκαμε για αυτό.
Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι τα κοινά περίπολα στρατού και αστυνομίας έχουν αρχίσει να γίνονται και εντός του νόμου Ροδόπης.

Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συφάνταρούς μας αν ρωτηθούν να δηλώσουν ότι δεν θέλουν να πάνε.

Αν τους αναγκάσουν να βγουν παραπονούμενοι, αν και προφανώς καταλαβαίνουμε την πίεση που ασκείται σε κάθε έναν από εμάς.

Με το πρόσχημα του προσφυγικού οι κυβερνήσεις εμπλέκουν τον στρατό όλο και βαθύτερα σε συνθήκες αστυνόμευσης.

• Κανένας φαντάρος στα περίπολα ενάντια στους μετανάστες

• Ενάντια στα πολεμικά παιχνίδια Ελλάδας – Τουρκίας

• Οι επαναπροωθήσεις είναι Βία και Τρομοκρατία

• Οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες επιθυμίας τους

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


«Διακρατική αλληλεγγύη κατά του ρατσισμού και του πολέμου» από περισσότερες από 300 οργανώσεις

Κοινό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας υπογράφουν περισσότερες από 300 οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον Έβρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:

Πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη «προσφυγική κρίση» και σχεδόν τέσσερα μετά τη συμφωνία ΕE-Τουρκίας βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά μάρτυρες της βίας που προκαλούν οι μεταναστευτικές πολιτικές που επικεντρώνουν στην ασφάλεια.

Από την προηγούμενη Πέμπτη (27.02.2020), χιλιάδες άνθρωποι κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση ότι οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη δεν θα εμποδίζονται πλέον στο τουρκικό έδαφος.

Η ανακοίνωση αυτή των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε σε συνέχεια του θανάτου 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η κλιμάκωση των συγκρούσεων εκτινάσσει στα ύψη τον αριθμό των νεκρών αμάχων καθημερινά, την ώρα που πλήττονται ξεδιάντροπα βασικές υποδομές και υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορά της με την Συρία ενώ παράλληλα δε βλέπει τίποτα κακό στο να προωθεί χιλιάδες μετανάστες στην πόρτα της Ευρώπης, σε μια κατάσταση [απόλυτης] αβεβαιότητας.

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αρκετές Αφρικανικές χώρες καταφθάνουν στα συνοριακά περάσματα της Αδριανούπολης, του Τσανάκαλε και της Σμύρνης. Κάποιοι μεταφέρθηκαν εκεί με δημοτικά λεωφορεία, κάποιοι με ιδιωτικά ταξί ή περπατώντας. Στην περιοχή της Αδριανούπολης τους έχει επιτραπεί από τις τουρκικές αρχές να προσεγγίσουν τη συνοριακή ζώνη, αλλά η ελληνική αστυνομία τους απέτρεψε από το να περάσουν με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και ανταποκριτές. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο κρατών κάτω από πυκνή βροχή και με ελάχιστες προμήθειες σε φαγητό, φωνάζουν για το άνοιγμα των συνόρων. Σε μερικές από αυτές που έφτασαν στα χερσαία σύνορα προτάθηκε από τις [τουρκικές] αρχές να περάσουν από τη θάλασσα παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες [που επικρατούσαν].

Στην Ελλάδα, η κατάσταση χειροτερεύει επίσης. Η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα έναν νέο αυστηρότερο και ακόμα πιο απάνθρωπο νόμο για το άσυλο που προβλέπει κράτηση για όλους τους νέους αιτούντες ασύλου με την άφιξή τους στον ελλαδικό χώρο.

Τις τελευταίες μέρες, οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά της Χίου και της Λέσβου μάχονται με τα ΜΑΤ αντιτιθέμενοι στην εγκατάσταση των νέων κέντρων κράτησης. Υπό το βάρος της υποτιθέμενης «προσφυγικής κρίσης» και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, [οι κάτοικοι] διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ζωής τους και των συνθηκών διαβίωσης όσων ζητούν άσυλο εκεί. Παρόλα’ αυτά, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δε σταμάτησαν ποτέ να μολύνουν τον δημόσιο διάλογο. Σε αντίδραση στα τελευταία γεγονότα, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τροφοδοτούν το μίσος και τον φόβο διαδίδοντας το μύθο της εισβολής «λαθρομεταναστών» με εντολή της γείτονας χώρας.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η κανονικοποίηση τους πρέπει συναντούν αντίσταση όπου κι αν εμφανίζονται, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα είτε όπου αλλού. Πρέπει να σταματήσει η εργαλειακή υποβάθμιση των μεταναστών, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων σε απειλή και διαπραγματευτικό χαρτί τόσο στις εγχώριες προεκλογικές καμπάνιες όσο και στις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να καταργηθούν οι πολιτικές ασφάλειας που ωθούν χιλιάδες ήδη εκτοπισμένων ανθρώπων σε κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας και τα συνοριακά καθεστώτα που προκαλούν ατέρμονους κύκλους βίας εναντίον τους. Απαιτούμε ειρήνη, βασικά δικαιώματα και ελευθερίες για κάθε άνθρωπο που μετακινείται.

Τα σύνορα σκοτώνουν! Ανοιχτά σύνορα!

Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες!

Διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στον ρατσισμό και τον πόλεμο!

Για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς σύνορα, εκμετάλλευση και εξορίες».

Διαβάστε ολόκληρη την κοινή δήλωση, καθώς και τις εκατοντάδες οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την υπογράφουν.