Ειδικευόμενοι γιατροί: Ανάμεσα στην μετανάστευση και το περιθώριο

Αριστερή Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»

metanastefsi-valitsa

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια μαζική φυγή νέων γιατρών, με το που τελειώνουν τη σχολή, προς το εξωτερικό. Οι χρόνιες παθογένειες των εργασιακών ανισοτήτων εντός των νοσοκομείων, η αντιμετώπιση των νέων γιατρών ως το λαντζέρη που τα κάνει όλα, δεν παίρνει ρεπό, δε μιλάει και συμφέρει, συνάντησαν την περίοδο των μνημονίων την ελεύθερη πτώση των μισθών. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο άλλαξε ριζικά την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων.

Εκεί που βλέπαμε μεγάλες λίστες αναμονής για έναρξη ειδικότητας (κάτι το οποίο εκείνη την περίοδο δε θέλησε να λύσει κανένας καθώς η απειλή της λίστας έκανε ακόμα πιο εύκολους τους εκβιασμούς, κάτι αντίστοιχο με την ομηρία των μεταναστών υπό έγκριση ασύλου) έδωσαν τη θέση τους σε κενές λίστες. Αποτέλεσμα οι περισσότερες ειδικότητες να οδεύουν προς εξαφάνιση, είτε άμεσα (αναισθησιολογία, Βιοπαθολογία, ακτινολογία, παθολογοανατομία, κυτταρολογία, ιατροδικαστική, νεφρολογία, αιματολογία) είτε σε λίγα χρόνια (πρακτικά όλες οι υπόλοιπες).

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση μάλιστα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, λόγω της έλλειψης αιτήσεων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην προκήρυξη επικουρικών και αγροτικών θέσεων. Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη, αν δεν αλλάξει κάτι τα δημόσια νοσοκομεία θα κλείσουν και θα είναι μέρα μεσημέρι. Αλλά αυτά αν διαβάζετε αυτό το κείμενο τα ξέρετε ήδη. Γιατί είστε από αυτούς που έβαλαν την διατήρηση της δημόσιας υγείας , την υπεράσπιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, πάνω από το προσωπικό οικονομικό τους συμφέρον. Συνεχίζετε να αγωνίζεστε σε μια κοινωνία που νομίζει ότι είστε εκατομμυριούχοι, που αγνοεί ότι ο βασικός μισθός σας (800 έως 1100 ευρώ) είναι αρκετά χαμηλότερος από ενός Ματατζή ή ενός μετακλητού σε υπουργείο, σε νοσοκομεία με ελλιπείς δομές, και πολλά πολλά άλλα.

Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές πολλοί προσπαθούν ακόμα να σας πείσουν ότι όλα αυτά θα λυθούν αν μετατεθούν τα εξεταστικά κέντρα από τις περιφέρειες στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα ή αν ακούσετε τους άριστους διοικητές σας. Είτε από σεβασμό στην ηλικία τους είτε στην ικανότητα τους να πλαστογραφούν πτυχία. Ξέρετε πως όλα αυτά είναι ιστορίες για αγρίους. Και ξέρετε πως οι γραφειοκρατικές ηγεσίες σαν αυτή του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου μας δεν νοιάζονται στο παραμικρό για εσάς. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σταματήσετε να είστε τόσο ψύχραιμοι;

Οι εκλογές της 11ης Μαρτίου ίσως είναι μια πρώτη ευκαιρία, για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Για να διεκδικήσουμε μαζί :

 • Αυξήσεις στο βασικό μισθό και της εφημερίας ώστε τα νοσοκομεία μας να γίνουν ανταγωνιστικά (sic) με αυτά του εξωτερικού !!!!!

 • Προσμέτρηση των ωρών εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια

 • Απελευθέρωση της ερευνητικής δραστηριότητας (και των διατριβών) από το καθηγητικό κατεστημένο

 • Δωρεάν συμμετοχή στα συνέδρια ιατρικού χαρακτήρα

 • Δωρεάν χορήγηση βασικών συγγραμμάτων

 • Άμεση κίνηση των εγγράφων για έναρξη ειδικότητας για την αποφυγή καθυστερήσεων (όπως στην παθολογική κλινική)

 • Ανακαίνιση των εφημερίων και αναβάθμιση του επισιτισμού

 • Υποχρεωτική λήψη των ρεπό

 • Υποχρεωτική διοργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων σε κάθε ειδικότητα με ευθύνη του νοσοκομείου

 • Δωρεάν συμμετοχή σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών, χειρισμού ασθενοφόρου και ΚΑΡΠΑ

 • Κάλυψη των κενών θέσεων ειδικευόμενων με ισάριθμο αριθμό επικουρικών και ταυτόχρονη προκήρυξη μόνιμων θέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς συνεντεύξεις

 • Πρωτοβουλία για πανελλαδική συσπείρωση τόσο ειδικευομένων όσο και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα χρειαζόμαστε και την ψήφο σας και τη συμμετοχή σας για να στείλουμε τον κάθε συμβιβασμένο εκεί που ανήκει. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Γιατί σκλάβοι του 21ου αιώνα (και κανενός άλλου προφανώς) δε θα γίνουμε.