18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ Αλίμου: Όχι στην απαξίωση του έργου και των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς

Πρόσφατα

Το σχέδιο «τροποποίησης» του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας που προτείνεται από την Διοίκηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Αλίμου δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας και δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της.

Δεν δίνεται καμία αναπτυξιακή προοπτική. Αντίθετα, προωθεί ένα υδροκέφαλο μηχανισμό που δίνει υπέρμετρη έμφαση στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ το καθαυτό έργο της προσχολικής αγωγής το φέρνει σε δεύτερο πλάνο.

Το προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Αλίμου, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού, προσφέρει τις ποιοτικές και δημόσιες υπηρεσίες που χαίρουν εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Δημότες. Όμως, για να μπορέσει η υπηρεσία να είναι βιώσιμη και να συνεχίσει να προσφέρει μέσα από τον Δημόσιο χαρακτήρα της, οφείλει η Διοίκηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών να προβλέπει στον Οργανισμό κενές οργανικές θέσεις, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις ή με το σύστημα της κινητικότητας, να μπορεί να γίνει φορέας υποδοχής εργαζομένων όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για τη στελέχωσή τους.

Αντ’ αυτού, στο προσχέδιο της τροποποίησης που προβλέπει η Διοίκηση οι θέσεις είναι λιγοστές και δεν ανταποκρίνονται στις ήδη υπάρχουσες δομές. Πόσω μάλλον σε μελλοντικές δομές που πιθανόν θα δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Επίσης, είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας να συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης μόνο ειδικότητες συναφείς με το αντικείμενο και όχι άλλες.

Θεωρούμε επίσης ότι έξι Παιδικοί σταθμοί δεν μπορεί να χωρίζονται σε δύο μόλις τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Κάθε σταθμός πρέπει να είναι ξεχωριστό τμήμα για τη σωστή οργάνωσή του και την ποιοτικότερη παροχή αγωγής, φροντίδας και ασφάλειας για το παιδί. Είναι πολλές και σημαντικές οι πληροφορίες που εμπιστεύεται η κάθε οικογένεια στους Παιδικούς Σταθμούς μαζί με το παιδί της και οφείλουμε να μπορούμε να αφιερώνουμε, όπως γίνεται μέχρι τώρα, την κατάλληλη προσοχή.

Το ήδη υπάρχον παιδαγωγικό προσωπικό που υπηρετεί, μόνιμο και έκτακτο, δεν επαρκεί για να υπάρχει η νόμιμη αναλογία παιδαγωγών παιδιών σε όλες τις τάξεις. Επίσης, το προσωπικό της Καθαριότητας και της Κουζίνας κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών καθώς και για την ποιοτικότερη δυνατή απόδοση και είναι γενικά αποδεκτό ό,τι αυτό επιτυγχάνεται. Οι απαιτήσεις όμως, συνεχώς αυξάνονται και το προσωπικό παραμένει σταθερό ή μειώνεται. Για να αντιμετωπιστούν λοιπόν αυτές οι ανάγκες δεν είναι λύση να προστεθούν επιπλέον καθήκοντα στους ήδη επιβαρυμένους εργαζόμενους όπως προτείνει η Διοίκηση! Τα καθήκοντα της κάθε ειδικότητας αναφέρονται στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και είναι σαφή.

Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου ζητά να συσταθεί επιτροπή με εκπροσώπους εργαζομένων αλλά και της Διοίκησης που θα εργαστεί πάνω σε ένα σχέδιο τροποποίησης του ΟΕΥ που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας και θα είναι στην κατεύθυνση της καλύτερης και ποιοτικότερης λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Αλίμου, με διαφάνεια και αξιοκρατία στην πλήρωση θέσεων και θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την παροχή αγωγής και φροντίδας στα παιδιά του Δημότη και του Πολίτη.


28 Φεβρουαρίου 2020
ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις