ΠΕΝΕΝ: Να τεθεί σε καραντίνα το πλοίο CRUISE EUROPA, που παρουσιάστηκε ύποπτο κρούσμα κοροναϊού

Έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας το πλοίο CRUISE EUROPA από την Ανκόνα το οποίο νωρίτερα είχε φτάσει στην Ηγουμενίτσα, όπου και αποβιβάστηκε μία γυναίκα με ύποπτα συμπτώματα.

Κλιμάκια ειδικών βρίσκονταν στο λιμάνι για τη διαχείριση της κατάστασης, όπως και επόπτες δημόσιας υγείας από την περιφέρεια, ώστε να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν, αλλά ζητήθηκαν τα στοιχεία όλων ώστε να μπορεί να υπάρξει άμεσα επικοινωνία μαζί τους εάν χρειαστεί. Το πλοίο θα απολυμανθεί.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα κάλεσε η ίδια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την Ήπειρο. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφερε ειδικές στολές και παρέλαβε την γυναίκα τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της ΠΕΝΕΝ στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο CRUISE EUROPA της γραμμής Πάτρας – Ιταλίας εμφανίστηκε ύποπτο κρούσμα κορωναϊού (γυναίκα επιβάτης) και για αυτό τον λόγο η επιβάτης αυτή εξήλθε του πλοίου για να ελεγχθεί ιατρικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τόσο οι υπηρεσίες του ΥΕΝ όσο και των ναυτιλιακών εταιριών δεν έχουν έως σήμερα πάρει κανένα ουσιαστικό προληπτικό μέτρο λαμβανομένου υπόψη ότι στην Ιταλία και κατ’ επέκταση στα πλοία της γραμμής υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού.

Δυστυχώς έως και σήμερα πέρα από τις εγκυκλίους δεν υπάρχει σε επίπεδο ενημέρωσης τίποτα άλλο…..

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι στο αναφερόμενο πιο πάνω πλοίο τα μέλη του πληρώματος πληροφορήθηκαν το περιστατικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επικοινωνιακές φανφάρες του ΥΕΝ περί οργάνωσης, σχεδιασμού, ετοιμότητας καταρρίπτονται παντελώς αφού στο ανωτέρω πλοίο η γυναίκα επιβάτης η ίδια κάλεσε το ΕΚΑΒ…. και η ίδια μετέβη στο νοσοκομείο.

Επίσης το ίδιο διάστημα οι Ναυτιλιακές εταιρείες ως όφειλαν δεν έχουν προμηθεύσει στα πληρώματα μάσκες, αντισηπτικό υλικό και άλλα μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει γενικευμένη ανησυχία από το σύνολο των Ναυτεργατών για την ακατανόητη ολιγωρία των εταιρειών αλλά και των επίσημων κρατικών αρχών και υπηρεσιών.

Παίρνοντας υπόψη ότι στην γειτονική χώρα παρουσιάζεται έξαρση στην μετάδοση του ιού, το γεγονός επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών είναι Ιταλοί, θεωρούμε εξαιρετικά επείγον να οργανωθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση η ενημέρωση των επιβατών και των Ναυτεργατών και η λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία τους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ανεπίτρεπτη την πρωτοβουλία της εταιρείας άρον – άρον να ξαναφορτώσει το πλοίο χωρίς προηγούμενα να διαπιστωθεί η ιατρική εξακρίβωση του συγκεκριμένου περιστατικού.

Θεωρούμε ότι το πλοίο μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων πρέπει να τεθεί σε καραντίνα.