ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Οι προσλήψεις με μπλοκάκια θα αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό;

Έχουμε επισημάνει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να στελεχώσει τις μονάδες υγείας με προσωπικό, ακυρώνοντας μέχρι σήμερα ακόμα και τις εξαγγελίες της, αλλά δεν πήρε ούτε έκτακτα μέτρα για την στελέχωση των μονάδων υγείας μπροστά στον κίνδυνο της εμφάνισης στη χώρα μας του κοροναϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σήμερα 26/2/20 εξέδωσε μέσω του ΕΟΔΥ πρόσκληση για την πρόσληψη προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια). Μιλάμε για ελάχιστες θέσεις (200) ενώ ο χρόνος των συμβάσεων είναι 3 μήνες!!! Έτσι φαίνεται ότι νομίζει ότι θα ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα της στελέχωσης των μονάδων υγείας η Κυβέρνηση.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι τέτοια μέτρα είναι πρόχειρα, γεγονός που δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του συστήματος απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι γνωστός εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ πιο πριν.

Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν όχι πυροσβεστικά αλλά μόνιμα και σταθερά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται:

  • Άμεση προκήρυξη των θέσεων που παραμένουν κενές για χρόνια στις μονάδες υγείας και γρήγορες διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης αυτού του προσωπικού.
  • Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, εξειδίκευση σε κάθε μονάδα υγείας και ενημέρωση του προσωπικού αυτών των μονάδων.
  • Άνοιγμα των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και εξασφάλιση χώρων και δομών υποδοχής  και νοσηλείας τέτοιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Εξασφάλιση των αναγκαίων υλικών και μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του συστήματος και τους νοσηλευόμενους.
  • Χρηματοδότηση του Συστήματος με τους αναγκαίους πόρους προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.