Λέσβος: Ετοιμάζονται να στήσουν νέα «Μακρόνησο» για τους πρόσφυγες σε περιοχή Natura 2000 και ερημονήσια;

Φωτογραφία από τα νησιά Τοκμάκια, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000

«Η λύση για τη δομή είναι τα Τοκμάκια; Κι όμως, η πρόταση έπεσε και τα κυβερνητικά στελέχη το εξετάζουν!», αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα η ιστοσελίδα stonisi.gr. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι αναφέρει.

Είχε διαρρεύσει εδώ και μέρες το σενάριο που ήθελε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, να ρίξει στον διάλογο με τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την πρόταση για θέση της νέας δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών σε κάποιο άλλο νησί, αντί στη Λέσβο.

Κι όμως αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται ότι εξετάζεται και από κυβερνητικά στελέχη της Αθήνας είναι ότι έπεσε η πρόταση για δομή στα… Τοκμάκια!

Μάλιστα και προχθές τα «Νέα της Λέσβου» έγραφαν για παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από την πρόταση αυτή.

Ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά, αφενός γιατί πρόκειται για έναν άσχημο συμβολισμό στα «εξωτικά» νησάκια, αφετέρου γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις εκεί.

Αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για μία πρόταση που ο κ. Μουτζούρης ενδεχομένως να ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για αποπροσανατολισμό, Κι όμως έγκυρες πηγές αναφέρουν στο «Ν» ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το σενάριο από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και μόνο η αναφορά της «πρότασης» για κλειστή δομή σε μία θέση όπως αυτή προκαλεί πλήθος ερωτηματικών, καθώς η κυβέρνηση επανέρχεται στα… διαψευσμένα σχέδια για δομές σε ξερονήσια, αλλά και επειδή στα συγκεκριμένα νησάκια δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Η έλλειψη εγκαταστάσεων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, και είτε να μπει γεννήτρια, είτε να περάσουν καλώδια ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ThePressProject, εκτός των παραπάνω, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως η επίμαχη περιοχή, που βρίσκεται στην ανατολική Λέσβο και περιλαμβάνει τις νησίδες Παναγιά, Μπαρμπαλιάς, Μαύρη Πλακούδα, Τσουκαλάς και Ασπρονήσια αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2000. Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στην συγκεκριμένη περιοχή συναντώνται σπάνιοι τύποι οικότοπων, καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τις περιοχές Natura 2000, και εδώ το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με την συμπερίληψη της περιοχής. Δείτε τον συνολικό κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίστηκαν Natura 2000.

Η εν λόγω περιοχή, μαζί με πλήθος άλλων, μπήκαν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα, μετά την ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται πως στον νέο εθνικό κατάλογο περιοχών του δικτύου, ορισμένες περιοχές αποτελούν επεκτάσεις υφιστάμενων, ορισμένες είναι νέες περιοχές και κάποιες συγχωνεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται, παράλληλα, και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.