5.500 εργαζόμενοι πτυχιούχοι μέσω ΟΑΕΔ: νέα συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στο υπ. Εργασίας

Στήριξη από ΜΕΤΑ: Να σταματήσουν τα προγράμματα «ανακύκλωση της ανεργίας». Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε Αορίστου Χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για ανανέωση όλων των συμβάσεων και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην απόλυσή τους, οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών. Σήμερα, πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι.

ΑΔΕΔΥ

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020, από τις 11πμ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, για τους εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για 5500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών.

ΜΕΤΑ

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αντιτίθεται στα προγράμματα «ανακύκλωσης της ανεργίας» μέσω των οποίων κράτος και εργοδότες «αποκτούν» φθηνό εργατικό προσωπικό χωρίς δικαιώματα, παραμένει σταθερά δίπλα στους πτυχιούχους, νέους εργαζομένους και στον αγώνα που δίνουν, για μόνιμη δουλειά, και για μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε υπηρεσίες 11 υπουργείων. Αλληλέγγυο, εξάλλου, είναι και με όλους όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ως ενοικιαζόμενοι, σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή σε εργολαβικές εταιρείες, και διεκδικεί πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους, ίση αμοιβή για ίδια εργασία και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πιστεύει ότι μόνον ο ενιαίος αγώνας όλων αυτών των εργαζομένων και ο συντονισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες και στην επίτευξη του στόχου: τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με όποια εργασιακή σχέση κι αν βρίσκονται, να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους νέους εργαζομένους και να δώσουν δυναμικό «παρών», στη νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιούν, την Παρασκευή 21 Φλεβάρη και ώρα 12μ., στα υπ. Εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «επιλέγει να δίνει χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού σε πολεμικούς εξοπλισμούς, σε επιχειρήσεις, σε κοπές πίτας και άλλες φιέστες, εμείς όμως στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι εξαγγελίες τους για «ανάπτυξη» πληθαίνουν, φέρνουν ακόμα μεγαλύτερη διάλυση του ασφαλιστικού [σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου] πλήττοντας περαιτέρω τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα».

Η «ανάπτυξη» αυτή, όπως υπογραμμίζουν, «περνάει πάνω από τα πτώματα των εργαζομένων με ακόμα μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος και φυσικά μια γερή δόση καταστολής για να αποδυναμωθούν οι όποιες αντιστάσεις».

Διεκδικούν:

– Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Άμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλες/ους!

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

– Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επίδομα τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

– Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας.

– Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

– Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.