Βρούτσης: Πρόστιμο 12 συντάξεις, αν βρεθεί συνταξιούχος να εργάζεται

Βαρύτατο πρόστιμο περιμένει όσους συνταξιούχους επιδιώξουν να συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ανέδειξε το θέμα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ενδεχομένως σκέφτονται να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη παράβαση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όποιος συνταξιούχος βρεθεί να εργάζεται, θα πληρώσει πρόστιμο που θα ισούται με 12 συντάξεις. Ανάλογα δηλαδή με τη σύνταξη που λαμβάνει ο παραβάτης, θα κυμανθεί και το πρόστιμο. Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και διαπιστωθεί πως παράλληλα εργάζεται παράνομα τότε θα πληρώσει πρόστιμο 12.000 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα θέλουν να εργαστούν, θα μπορούν να το κάνουν και να λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους, αλλά θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Όσον αφορά στους συνταξιούχους που θα εργαστούν στον στενό δημόσιο τομέα, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, αλλιώς η παρακράτηση θα είναι στο 100%.