Το… δις εξαμαρτείν: Ανακοίνωση ΣΕΝΕ για το νέο ατύχημα στο λεβητοστάσιο του ΓΝ «Ευαγγελισμός»

evaggelismos2

Μόλις πριν 2 μήνες συζητούσαμε για σοβαρό ατύχημα στο χώρο των πλυντηρίων. Το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως πχ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων.  Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα «ΑΧΕΠΑ» που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις κι από τύχη δεν υπήρξαν τότε θύματα.

Καταγγείλαμε την ύπαρξη πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, αποσάθρωσης της τοιχοποιίας και αποσπασματικής, ανεπαρκούς, (ή και καθόλου) συντήρησης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και πραγματικής «αποψίλωσης» του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας (λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί), την αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!! Μόνο μέρος της βλάβης διορθώθηκε ως σήμερα. Το συνολικό πρόβλημα παραμένει και είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Δυστυχώς, όμως υπάρχει συνέχεια. Χτες (17/2) – μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργία με αιχμή την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε δημόσια – δωρεάν υψηλού επιπέδου και καθολική ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ, αλλά και η ένταξή μας στα ΒΑΕ – είχαμε εξίσου σοβαρό περιστατικό: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ!

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που σήκωσε σιδερένια τάπα σχεδόν 30 κιλών σε ύψος 2 μέτρων! Το πετρέλαιο ανεφλέγη μέσα στην κεντρική κάμινο (κι ευτυχώς, όχι στις εγκαταστάσεις) γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για ατύχημα μεγάλης κλίμακας.  Καπνοί κι αναθυμιάσεις παντού, ακόμη και μέσα στα χειρουργεία!! Και γι’ άλλη μια φορά, από τύχη δεν είχαμε θύματα. Προφανώς κινδύνεψε σοβαρά ο συνάδελφος θερμαστής της βάρδιας που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε έλεγχο σε άλλο σημείο (δεξαμενές).

Θέρμανση, ζεστό νερό, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Τμήματα των μαγειρείων και της αποστείρωσης λειτούργησαν ελλιπώς. Και πάλι εξαιτίας του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και της ελλιπούς συντήρησης μπήκαν σε κίνδυνο άνθρωποι και ανεστάλησαν λειτουργίες απαραίτητες για ασθενείς και προσωπικό. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και διαχρονικά! Αυτές τις απαρχαιωμένες κι επικίνδυνες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ποιος προϋπολογισμός θα τις καλύψει;

Μήπως, γι’ αυτούς που κυβερνούν και διοικούν, το να διακινδυνεύουν τις ζωές εργαζομένων και ασθενών είναι ο ιμάντας για πιο γρήγορη έλευση των περιβόητων ΣΔΙΤ;;  ΗΔΗ εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας έχει εκχωρηθεί σε εργολάβο και επί της ουσίας, πρόκειται για ιδιωτική λειτουργία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Ήδη οι ιδιώτες κερδίζουν στύβοντας τους εργολαβικούς  που, με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν καθημερινά σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες και εντατικές να σώσουν καταστάσεις.

Τα έχουμε ξαναπεί. Το σωματείο μας σε πολλαπλές παρεμβάσεις & καταγγελίες τόσο στη Διοίκηση, την Επιθεώρηση Εργασίας, την εισαγγελία και τον Τύπο, έχει αναδείξει και καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας κι ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς μας, τους συνοδούς τους και εν γένει τους χρήστες των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Από τις 120 οργανικές θέσεις τεχνικών υπηρετούν 60 εκ των οποίων οι 26 εργολαβικοί. Κι από τους υπόλοιπους 34 μόνιμους η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Μόνιμοι υπάλληλοι στην τεχνική υπηρεσία δεν έχουν προσληφθεί εδώ και δεκαετίες! Ταυτόχρονα, λόγω έλλειψης Μηχανολόγου Μηχανικού (ή ΠΕ Μηχανικού ανάλογης ειδικότητας πολυτεχνικής σχολής ΑΕΙ), οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παραμένουν χωρίς την αναγκαία επίβλεψη, γεγονός που σε συνδυασμό με την παλαιότητά τους δημιουργεί κατά κυριολεξία εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά στη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Επιπλέον, δεν πληρείται ούτε καν η εκ του νόμου υποχρέωση για Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας σε χώρο με χιλιάδες εργαζόμενους κι ασθενείς, σε χώρο με εκτεταμένες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις! Διαχρονικά, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου κωφεύει, το ίδιο και η Επιθεώρηση Εργασίας που μάλλον βαρέθηκε να καταγράφει εργατικά ατυχήματα… Και όλα ωθούν στην πρόσληψη τους με «μπλοκάκι», αν και όποτε βέβαια ευοδωθεί ο επόμενος διαγωνισμός γιατί τα τελευταία 20 χρόνια, δεν…..

Είναι σίγουρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΗ όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν και της διοίκησης διαχρονικά. Ο όρος «μόνιμη και σταθερή δουλειά» προκαλεί αλλεργία σε ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις – διοικήσεις ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ή μήπως έμεινε να πιστεύει κανείς ότι νοιάζονται οι «φιλάνθρωποι» εφοπλιστές και βιομήχανοι που προσφέρουν κατά καιρούς δωρεές με το αζημίωτο, για το πως δουλεύει η εργατική τάξη στα υπόγεια του Ευαγγελισμού; Καθαριστές, μεταφορείς, αποθηκάριοι, μάγειρες, εργαζόμενοι σε πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερωτήρια, τεχνικοί στα αέρια, συντηρητές ασανσέρ, ηλεκτρολόγοι και όλες οι ειδικότητες των «υπογείων» δίνουν κάθε μέρα μάχη για να λειτουργήσει αυτός ο γίγαντας που λέγεται Ευαγγελισμός. Χωρίς τους εργάτες, γρανάζι δεν γυρνά. Αυτοί μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις σε πραγματικά άθλιες συνθήκες για να στηρίξουν την υγεία του λαού. Αυτούς, ποιος θα τους προστατεύσει για να γυρίσουν σπίτι τους με ασφάλεια;

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται τα χρήματα του λαού. Είστε υπόλογοι για τις ζωές των ασθενών και του προσωπικού!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ. Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία «κοστολόγησης». Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας. Ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. ΤΩΡΑ!  Γιατί αν και τις 2 φορές δεν υπήρξαν θύματα και εκτεταμένες καταστροφές είναι από καθαρή τύχη!